Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Islanti

Sympaattinen Reykjavik hurmaa vierailijansa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.03.2020
Tunnelmallinen Reykjavik on pääkaupunki, jossa on pienen kylän tunnelma: kaikkialle pääsee kävellen, ja viikonkin mittaisen matkan aikana kaupungista on helppo saada tuttuja.

Idyllinen pääkaupunki meren äärellä

Islannin pääkaupunki Reykjavik on maailman pohjoisin itsenäisen valtion pääkaupunki. Reykjavikissa on noin 120 000 asukasta ja pääkaupunkiseudulla noin 200 000. Tämä sisältää suurimman osan koko Islannin väkiluvusta.

Reykjavikin väljään rakennettu värikäs keskusta on viehättävä sekoitus kaupunki- ja kylätunnelmaa. Islantiin matkustetaan monesti luonnon vuoksi, mutta myös sen kaupungit ovat omalaatuisuudellaan näkemisen arvoisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Reykjavik soveltuu kokonsa puolesta muutamankin päivän reissuun. Mikäli viipyy maassa pidempään, kannattaa ehdottomasti tutustua Islantiin myös Reykjavikin ulkopuolelta.

Värikkäiden talojen Reykjavik itsessään pitää sisällään muun muassa monipuolista ravintolaelämää ja pienuutensa vuoksi siihen on näppärä tutustua vaikka kävellen. Kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat muun muassa näyttävä musiikkitalo Harpa, kuuluisa The Sun Voyager -teos, tunnelmallinen Fríkirkjan sekä massiivinen Hallgrímskirkja.

ShutterstockReykjavik, Islanti
Reykjavikin paras maisemapaikka sijaitsee 74,5 metrin korkeudessa Hallgrímskirkjan huipulla.

Harvoin kylmää, harvoin lämmintä

Atlannin rannalla sijaitsevan Reykjavikin lämpötilat pysyvät vuoden ympäri maltillisen lauhoina. Lämpötila nousee lämpimimpienkin kuukausien aikaan vain harvoin yli 20 asteen. Lämpimimmät kuukaudet ovat heinä- ja elokuu, jolloin vuorokauden keskimääräinen ylin lämpötila on noin 13 astetta. Yötön yö on Reykjavikissa unohtumaton.

Vaikka pohjoinen sijainti saattaisi herättää toisenlaisia mielikuvia, Reykjavikin talvet ovat myös leutoja. Vuorokauden keskimääräinen ylin lämpötila pysyy kylmimpinäkin kuukausina plussan puolella. Niin ikään kovat pakkaset ovat Reykjavikissa harvinaisia.

Reykjavikissa sataa kaikkina vuodenaikoina melko runsaasti, mutta runsaimmat sateet ajoittuvat talvikuukausille. Siitä huolimatta Reykjavikiin matkustavan on syytä varautua nopeisiin säänmuutoksiin jokaisena vuodenaikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupunkikohde osana luontoseikkailuja

Reykjavikiin matkustetaan harvoin puhtaasti kaupunkilomalle, vaan se on tavallisesti osa muuta Islannin-matkaa. Pääkaupunki on myös erinomainen tukikohta vaikkapa pitkän viikonlopun luontoretkille, sillä esimerkiksi kuuluisa kultainen kierros on helppo tehdä Reykjavikista käsin.

Perinteinen kaupunkiloma onnistuu Reykjavikissa erinomaisesti, ja parin päivän aikana pienestä kaupungista saa rutkasti irti. Erinomainen ravintolatarjonta, helppo tunnelma ja mainiot kulttuurimahdollisuudet saavat kaupunkilomailijan ihastumaan kaupunkiin.

Islannin hintataso on jopa suomalaisen näkökulmasta korkea, mistä syystä harva suuntaa Reykjavikiin shoppailulomalle. Jos budjetissa on ylimääräistä, kannattaa se käyttää peri-islantilaisiin tuliaisiin kuten vaikkapa perinteisiin lopapeysa-villapaitoihin. Korkea hintataso ei kuitenkaan ole syy jättää Islannin-matkaa tekemättä, sillä tarvittaessa Reykjavikissa onnistuu myös pienen budjetin loma.

Helppo ja turvallinen kohde

Suomalaiselle Reykjavik on kulttuurisesti hyvin helppo kohde, sillä kulttuurit ovat hyvin lähellä toisiaan. Älä kuitenkaan luota minuuttitarkasti aikatauluihin tai stressaa, jos islantilainen ei toimi aivan tarkalleen, kuten on sovittu. Rento saarielämä näkyy paikallisten tavoissa ja stressittömyydessä, mistä kannattaa ammentaa vaikutteita myös omaan lomaan.

Reykjavik on erittäin turvallinen kohde ja kaupungissa voi liikkua turvallisin mielin myös yöaikaan. Pidä kuitenkin maalaisjärki mukana erityisesti öisissä riennoissa ja arvotavaroita tarkasti silmällä väkijoukoissa.

Suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin on Reykjavikissa erittäin positiivista, ja sateenkaarilippuja vilahtelee kaupungin kadulla vähän väliä. Pride-juhlaa vietetään Reykjavikissa elokuisin.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN REYKJAVIKISSA

Inka KhanjiReykjavik, Islanti
Vaikka kaupungin hintataso on melko korkea, on Reykjavikissa useita paikkoja, jotka voi nähdä täysin ilmaiseksi.

Suorilla lennoilla Reykjavikiin

Suomesta pääsee Reykjavikiin näppärimmin Finnairin ja Icelandairin suorilla lennoilla. Lentoaika Helsingistä on noin kolme ja puoli tuntia. Maan päälentoasema Keflavik sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Reykjavikista. Lentokentältä kaupunkiin pääsee esimerkiksi bussilla, taksilla tai vuokra-autolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lennot Reykjavikiin maksavat halvimmillaan noin 200 euroa.

Majoitus haukkaa ison palan budjetista

Reykjavikissa kannattaa majoittua keskustan tuntumaan, sillä varsinaiset keskustan nähtävyydet ovat lähellä toisiaan. Kaupungista löytyy majoitustarjontaa hotelleista hostelleihin, mutta varsinkin kesäaikaan majoittuminen on kallista.

Kolmen tähden hotelli maksaa halvimmillaan Reykjavikissa noin 100 euroa yötä kohden.

Myös oman huoneiston hankkiminen on eräs majoitusvaihtoehto varsinkin jos viipyy kaupungissa pidempään. Airbnb-tyyppinen kotimajoitus on Reykjavikissa hyvin yleistä, sillä suuren matkailijamäärän vuoksi yhä useammat paikalliset vuokraavat kotejaan aika-ajoin.

Budjettimatkailijalle tarjolla on hostelleja, mutta niiden hintataso on verrattain korkea. Yhden yön hinta usean hengen makuusalissa voi edullisimmillaankin olla noin 30 euron tietämissä.

Keskustassa kävellen, luontoon autolla

Reykjavik ei ole suuri, mutta siitä huolimatta paikalliset käyttävät lyhyempienkin matkojen liikkumiseen paljon autoa. Matkailija kuitenkin pärjää kaupungissa helposti myös kävellen. Myös bussilinjoja on useampia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Auton vuokraaminen on kuitenkin suositeltavaa erityisesti silloin, jos mielii päästä ihailemaan Islannin karun kaunista luontoa myös kaupungin ulkopuolelta.

Pyöräillen kaupungin näkee myös hieman eri perspektiivistä, mikäli vain kelit ovat suotuisat.

REYKJAVIKIN NÄHTÄVYYDET

Inka KhanjiReykjavik, Islanti
The Sun Voyageur -teos sijaitsee näyttävällä paikalla meren rannalla.

Hallgrímurin Kirkko

Reykjavikin maisemaa hallitsee valkoisesta sementistä rakennettu Hallgrímskirkja. Kirkko on avoin yleisölle ja sen tornista avautuu upea näkymä kaupungin ylle. Kirkko kohoaa 74,5 metrin korkeuteen, ja tornista pääsee näkemään 360-asteisen maiseman Reykjavikin yläpuolelle.

Harpa

Modernin arkkitehtuurin ystäville Reykjavikin kiinnostavimpia maamerkkejä on vuonna 2011 valmistunut Islannin musiikkitalo Harpa. Sijainti meren rannalla tekee rakennuksesta erityisen upean, ja rakennuksen arkkitehtuuri on näkemisen arvoinen, vaikka matkaohjelmassa ei olisikaan konserttia musiikkitalossa. Piipahda myös Harpan myymälässä.

Näe Reykjavikin yöelämä

Reykjavikissa on kaupungin kokoon nähden varsin vilkas yöelämä ja kaupunki on maailmalla siitä myös tunnettu. Yöelämä on painottunut pienelle alueelle pieniin baareihin ja klubeihin. Paikallinen tapa on siirtyä baareihin vasta myöhään yöllä. Alkoholi on Islannissa kuitenkin kallista: oluttuopille kertyy hintaa helposti noin seitsemän euroa ja erikoisemmista drinkeistä joutuu maksamaan jopa parikymppiä.

Myös Reykjavikin lukuisat muut ravintolat ja kahvilat ovat tunnettuja laadukkaasta tarjonnastaan ja viihtyisyydestään.

Valasnäyttely

Meri on Islannissa vahvasti läsnä ja maa on myös tunnettu sen eläimistä. Mikäli olosuhteet tai aika ei riitä valassafarille osallistumiseen, voi piipahtaa maailman suurimmassa valasnäyttelyssä. Näyttelyssä saat perspektiiviä siitä, minkä kokoinen esimerkiksi sinivalas todellisuudessa on. Whales of Iceland -näyttelystä löydät replikat kaikista Islannin lähivesillä tavattavista 23 eri valaslajista.

Käy myös kaupungin ulkopuolella

Vaikka Reykjavikiin lentäisi lomalle vain muutamaksi päiväksi, kannattaa ainakin yhtenä päivänä käydä tutustumassa kaupungin ulkopuoliseen maailmaan. Islanti on ennen kaikkea erinomainen luontokohde ja sen karun kaunis maasto kuumine lähteineen on vertaansa vailla.

>> Lue myös: Viisi elämystä, jotka ehdit kokea Islannissa stopoverin aikana

Sininen laguuni

Sininen laguuni sijaitsee Reykjavikin ulkopuolella, mutta on silti ehdottomasti unohtumattomimpia kokemuksia tarjoava kohde kaupungin lähiympäristössä. Noin 45 kilometrin päässä Reykjavikista keskellä autiota laavakenttää sijaitsevan kuuman lähteen vesi on noin 35 asteista. Veden turkoosi väri tulee useista eri mineraaleista ja se on terveellistä iholle.

>> Lue lisää: Onko tässä Islannin unohtumattomin elämys? Matkailijoiden rakastama Blue Lagoon hurmaa kävijän

REYKJAVIKIN PARHAAT

ShutterstockReykjavik, Islanti
Reykjavikin tunnelma on hyvin kylänomainen, mikä viehättää monia kävijöitä.

Reykjavikin tunnetuimmat nähtävyydet

 • Hallgrímskirkja
 • Islannin musiikkitalo Harpa
 • Perlan
 • The Sun Voyager -teos
 • Vanha satama
 • Fríkirkjan
 • Gróttan majakka

Päiväretket Reykjavikista

 • Blue Lagoon
 • Golden Circle -kierros
 • Ratsastusretki islanninhevosilla

Parhaat tapahtumat

 • Iceland Airwawes -festivaali marraskuussa
 • Pride-juhla elokuussa
 • Secret Solstice -festivaali kesäkuussa
 • Islannin itsenäisyyspäivä 17. kesäkuuta

LISÄTIETOA

Reykjavikin Matkailu

Teksti: Sami Nurmi ja Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää