Hyppää sisältöön

Tiesitkö tämän lentopisteistä? Älä jätä ansaitsemiasi etuja käyttämättä – 10 nopeaa faktaa

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 20.01.2024
Lentopisteitä voi käyttää muuhunkin kuin lentoihin. Älä jätä etuja hyödyntämättä epätietoisuuden takia!

1. Näin keräät pisteitä

Lentopisteiden kerääminen saattaa tuntua hankalalta. Onkin totta, että erilaisten kanta-asiakasohjelmien vertailuun saa kulumaan aikaa. Kanta-asiakkaaksi liittyminen ja lentojen keskittäminen voi kuitenkin tuoda rahanarvoisia etuja muillekin, kuin jatkuvasti lentäville matkailijoille.

Yksinkertaistettuna lentopisteitä kertyy silloin, kun olet liittynyt lentoyhtiön kanta-asiakasohjelman jäseneksi ja muistanut käyttää jäsennumeroasi lentoja varatessa. Kanta-asiakkaaksi liittyminen on maksutonta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pistemäärät on jaoteltu vyöhykkeiden mukaan. Mitä kauemmas lennät, sitä enemmän pisteitä ansaitset. Toisaalta esimerkiksi Finnairin kanta-asiakasohjelmassa maaliskuussa 2024 voimaan astuva muutos määrittelee pisteet lentoihin käytetyn rahasumman mukaan. Turistiluokassa lentävä matkustaja ansaitsee vähemmän pisteitä kuin business-luokan asiakas.

Inka KhanjiLentopisteiden kerääminen
Kaukolennoista kertyvät parhaat pisteet.

Toinen tapa kerryttää lentopisteitä on hankkia lentoyhtiön luottokortti, jolloin pisteitä kertyy myös kortilla tehdyistä ostoista. Korteilla on kuitenkin usein vuosimaksu, ja niiden kannattavuus riippuu omasta matkustustiheydestä.

2. Kolme suurta allianssia

Pisteitä kerätäksesi sinun ei aina tarvitse lentää yhdellä ja samalla lentoyhtiöllä. Riittää, että matkustat samaan allianssiin kuuluvan yhtiön lennolla. Merkittäviä alliansseja on kolme.

Oneworld-allianssiin kuuluvat muun muassa kotimainen Finnair, British Airways, Qatar Airways ja American Airlines. Star Alliancen jäseniä ovat muun muassa SAS, Lufthansa, Turkish Airlines ja Singapore Airlines. Sky Team -allianssiin kuuluvat puolestaan esimerkiksi KLM, Air France, Alitalia ja Delta.

>> Lue myös: Mitkä ihmeen lentoyhtiöallianssit? Lue esittelyt ja nappaa rahanarvoiset edut

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Et välttämättä tarvitse kanta-asiakaskorttia

Yksittäisillä lentoyhtiöillä voi olla myös kanta-asiakasohjelmia, joita varten et tarvitse jäsenkorttia. Itse asiassa fyysinen kortti alkaakin olla jo harvinaisempi. Esimerkiksi Suomestakin lukuisiin kohteisiin liikennöivä halpalentoyhtiö Norwegian käyttää Reward-ohjelmaa, johon voi liittyä helposti luomalla tilin yhtiön verkkosivuille.

Inka KhanjiHyödynnä lentoyhtiöiden etuohjelmia
Lentoyhtiöiden yksittäisiä etuohjelmia kannattaa hyödyntää. Norwegian lentää Suomesta moniin suosittuihin kohteisiin kuten esimerkiksi Kroatian Dubrovnikiin.

Norwegianin lennoista kerätyt pisteet näkyvät omalla tilillä kirjautumalla sivustolle, ja ne voi käyttää koska tahansa uusia lentoja ostettaessa. Pisteistä kertyvä rahallinen arvo vähennetään lentojen loppusummasta.

Kerätyt Cash Points -pisteet ovat voimassa kaksi kokonaista kalenterivuotta varausvuoden jälkeen.

4. Mihin pisteitä kannattaa käyttää?

Lentopisteitä käytettäessä kannattaa suorittaa pientä vertailua ja miettiä, mihin niiden käyttäminen on omalla kohdallasi kannattavinta. Jos pisteitä on kertynyt vain vähän, ei niitä kannata käyttää lennon osittaiseen maksuun – niiden arvo on usein todella pieni. Pienelle pistemäärälle on tarjolla parempiakin etuja.

Inka KhanjiLentopisteillä hotelliyö
Lentopisteiden ja rahan yhdistelmällä voi ostaa esimerkiksi hotellilahjakortteja.

Jos kerrytät jo ansaittuja pisteitä tulevilla matkoilla, selvitä aina kuinka kauan vanhat pisteet ovat voimassa. Jos pisteet ovat vanhentumassa, ne kannattaa käyttää muihin etuihin. Pisteitä voi halutessaan myös siirtää toiselle henkilölle.

5. Palkintolentoja ei ole aina tarjolla

Ensimmäistä kertaa palkintolentoja hyödyntävälle matkailijalle voi tulla yllätyksenä se, ettei niitä ole aina tarjolla. Kullekin lennolle on varattavissa vain tietty määrä palkintolentoja. Jos mielessäsi on tarkka kohde ja päivämäärä, kannattaa palkintolippu varata mahdollisimman ajoissa.

Lentoyhtiön verkkosivuille kirjautumalla näet saatavilla olevat päivämäärät ja pistemäärän, jolla lippu irtoaa. Haastavinta on löytää palkintolento suosittuun matkakohteeseen vilkkaan matkustussesongin aikana. Varaus on syytä tehdä hyvissä ajoin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lentoyhtiöstä ja reitistä riippuen palkintolennon matkustajalta veloitetaan verot ja mahdolliset polttoainemaksut.

6. Pisteillä voi korottaa matkustusluokkaa

Yksi hyvä tapa käyttää lentopisteitä on matkustusluokan korottaminen turistiluokasta business-luokkaan. Ensin on kuitenkin syytä vertailla hinnat ja arvioida, onko se kannattavaa. Matkustusmukavuuden lisäksi korotus voi olla kannattava esimerkiksi silloin, kun sinulla on ylimääräisiä matkatavaroita tai tarvetta loungen käytölle.

FinnairLentopisteillä voi korottaa matkustusluokkaa
Haluatko kokeilla business-luokkaa lennolla? Korotus saattaa onnistua keräämilläsi lentopisteillä.

Lentoyhtiöillä saattaa olla myös kampanjoita, joiden aikana matkustusluokan korottaminen pisteillä tulee edullisemmaksi. Korotus onnistuu myös pisteiden ja rahan yhdistelmällä.

7. Pienemmästäkin pistemäärästä voi hyötyä

Moni matkailija olettaa, ettei pisteitä kuitenkaan kerry tarpeeksi, jos ei lennä lukuisia kertoja vuodessa. Pistesaldo jää tämän takia usein jopa tarkistamatta ja käyttämättä.

Jos pisteitä ei ole tarpeeksi palkintolentoa varten, voi lentoyhtiön valikoimasta löytää muita etuja. Tiesitkö, että pisteillä tai pisteiden ja rahan yhdistelmällä voi ostaa esimerkiksi hotelli- tai ravintolalahjakortteja, maksaa autonvuokrauksen tai hankkia tavarapalkintoja? Itselle sopivia etuja kannattaa etsiä lentoyhtiön verkkosivujen kautta.

8. Pisteitä ei kannata säästää liian pitkään

Jos olet onnistunut keräämään rahanarvoisen määrän lentopisteitä, ne kannattaa hyödyntää joko lentoihin tai muihin palkintoihin. Pisteiden panttaaminen ei kannata, sillä ne voivat vanhentua huomaamatta. Lentoyhtiöt voivat myös muuttaa pisteohjelmiensa sääntöjä siten, että niiden arvo laskee.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockLentopisteiden käyttäminen
Pisteitä ja niiden voimassaoloa kannattaa pitää silmällä säännöllisin väliajoin.

Pisteitä voi myös halutessaan lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, jolloin lentoyhtiö tekee pisteistä kertyvän rahanarvoisen lahjoituksen valitsemallesi taholle.

9. Pisteitä voi myös ostaa

Jos olet kerännyt tilillesi sellaisen määrän pisteitä, joka lähes oikeuttaa palkintolentoon, voi ylimääräisten pisteiden ostaminen olla edullisempaa kuin lennon maksaminen rahalla. Lentoyhtiön verkkosivujen kautta voi yleensä ostaa haluamansa määrän lisäpisteitä. Muista vertailla hinnat!

Pisteiden ostamista kannattaa harkita myös silloin, jos saavuttamasi pistemäärä alkaa lähestyä kanta-asiakkuuden seuraavan tasoa uusine etuineen.

10. Unohtuneet pisteet voi pelastaa

Jos olet ostanut lennot, mutta unohtanut rekisteröidä jäsennumerosi, saattavat pisteet olla vielä pelastettavissa matkan jälkeenkin.

Tutustu aina lentoyhtiön ajankohtaisiin sääntöihin – esimerkiksi Finnair ja SAS hyväksyvät unohtuneita pisteitä jopa kuusi kuukautta lentojen jälkeen. Norwegianin pisteet on puolestaan ilmoitettava kuukauden sisällä lähtöpäivän jälkeen.

Pisteiden lisääminen tilille jälkikäteen edellyttää sitä, että matkustaja on ollut yhtiön kanta-asiakasohjelman jäsen matkan aikana.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Halpalentoyhtiö Eurowings avaa uuden reitin Suomesta

Easyjetin lennot Suomesta

Halpalentoyhtiö Easyjet avaa kuusi uutta reittiä Suomesta

Miksi jet lag on pahempi itään matkustettaessa?

Oletko huomannut saman? Jet lag iskee pahemmin itään päin matkustettaessa – tässä syy

Passi

Unohditko passin kotiin? Näin saat uuden matkaa varten

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja