Hyppää sisältöön

Käytätkö sinäkin tuttua lentotermiä väärin? Suoraan lentoon voi sisältyä myös välilasku

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 15.01.2019
Arkikielessä suoralla lennolla tarkoitetaan yleensä välilaskutonta lentoa. Lentotermistössä suora lento ei kuitenkaan välttämättä lennä määränpäähänsä pysähtymättä.

Välilaskuton, nonstop vai suora lento?

Kun matkailussa puhutaan suorista lennoista, tarkoitetaan usein lentoja, jotka eivät pysähdy matkallaan kohteeseen. Lentotermistössä asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, sillä suora lento ja välilaskuton nonstop-lento tarkoittavat eri asioita.

Suoralla lennolla tarkoitetaan lentoa, jolla on yksi lentonumero lähtöpaikasta määränpäähänsä. Matkalla lentokone voi kuitenkin tehdä yhden tai useamman suunnitellun pysähdyksen. Välilaskujen aikana lentokone voi jättää matkustajia kyydistä ja ottaa uusia matkustajia kyytiin. Myös tankkaamiseen tarkoitettuja välilaskuja tehdään pidemmillä matkoilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lentokoneita tarvitsee kuitenkin yhä harvemmin pysähtyä tankkaamaan matkalla, joten välilaskuttomat nonstop-lennot ovat yleistyneet erityisesti kaukolennoilla.

Välilaskuja varsinkin kotimaassa

Välilaskullisia suoria lentoja lennetään erityisesti kotimaassa. Tällöin lentoyhtiöt hakevat kannattavuutta pysähtymällä useassa paikassa matkan varrella. Esimerkiksi Finnair on kasvattanut niin sanottujen kolmioreittien määrää, joissa sama kone pysähtyy kahden kohteen sijaan kolmessa kohteessa.

Monille Lapin-matkustajille ilmiö on tuttu varsinkin Ivalon-lennoilta, jotka tekevät välilaskun Kittilän lentokentällä. Lentoa varatessa Helsinki–Ivalo-reitistä käytetään termiä suora lento. Välilaskulliset ja välilaskuttomat lennot erottaa toisistaan vain lennon kestosta, koska välilaskuton nonstop-lento on nopeammin perillä kuin välilaskullinen suora lento.

Tiedä käsitteet varatessa

Alun perin englannista tullut termi nonstop-lento ei ole uusi sana suomen kielessä, sillä Kotimaisten kielten keskuksen erityisasiantuntijan ja kielenhuoltajan Henna Makkonen-Craigin mukaan sitä on käytetty jo 80-luvulla. Hän kuitenkin arvelee, että vanhemmalle väelle nonstop-lento on vieraampi sana.

Tällöin käytännöllisempää on käyttää välilaskutonta lentoa, joka on suomalaiselle varsin yksiselitteinen. Monet kuitenkin käyttävät myös suoraa lentoa tarkoittamaan välilaskuttomia lentoja – mikä ei ole väärin, mutta käsite sisältää myös välilaskulliset suorat lennot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Suoran lennon voisi ymmärtää niin, että se on liikeradaltaan ja suunnaltaan poikkeamaton, Makkonen-Graig sanoo.

Myöskään matkaa varatessa ei kannata tuudittautua välilaskuttomaan lentoon, jos varauspalvelussa lukee suora lento.

>> Lue myös: Onko lentokoneen iällä merkitystä? Näillä 10 yhtiöllä on vanhimmat koneet

Teksti: Elina Venttola
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Veden juominen lentokoneessa

Kuinka paljon lennolla pitäisi juoda vettä? Tämän helpon ohjeen avulla vältät ikävän olotilan

Pariisi

Transavia avaa uuden reitin Lappiin – Kittilästä Pariisiin suorin lennoin

Tartto

Finnair keskeyttää lennot Tarttoon kuukauden ajaksi – syynä GPS-häirintä

Lennot Mallorcalle

Finnair pidentää suosittujen lomakohteiden kautta – suoria lentoja marraskuulle ja ympärivuotisen reitin paluu

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja