Hyppää sisältöön

Ensimmäistä kertaa lentokoneessa – 11 tärkeintä ohjetta

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
  • Maria Hietala
Inka Khanji, Maria Hietala Päivitetty: 11.03.2024
Ennen ensimmäistä lentomatkaa mielessä pyörii monta kysymystä. Lue tästä, miten lennolla toimitaan.

1. Pakkaa matkatavarat oikein

Lennolle valmistautuminen lähtee jo ennen matkaa kotona pakkausvaiheessa. Matkustatko pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa vai sisältyykö lippuusi ruumaan menevä matkatavara?

Käsimatkatavaroita pakatessa on syytä olla tarkkana, sillä kaikkea ei saa viedä matkustamoon. Nesteiden osalta rajoitukset ovat vapautuneet Helsinki-Vantaan lentokentältä lähtevillä lennoilla, mutta jos sinulla on välilasku toisella kentällä, saatat joutua pakkaamaan nesteet korkeintaan 100 millilitran vetoisiin pakkauksiin, joiden on mahduttava litran suuruiseen, läpinäkyvään ja uudelleensuljettavaan pussukkaan. Katso lista asioista, joita käsimatkatavaroissa saa kuljettaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös ruumaan menevän matkatavaran suhteen on syytä olla tarkkana, sillä esimerkiksi varavirtalähteiden kuljetus on kielletty. Jos lukitset ruumalaukun, varaudu siihen, että lentoaseman henkilökunta voi tarvittaessa murtaa lukon.

2. Ota rauhallisesti lentokentällä

Lentokentällä toimiminen onnistuu parhaiten rauhassa. Varaa riittävästi aikaa ja pyydä tarvittaessa apua. Saavu lentoasemalle noin 2–3 tuntia ennen lennon lähtöä. Näin ehdit rauhassa tehdä lähtöselvityksen, luovuttaa matkatavarat, läpäistä turvatarkastuksen ja etsiä oikean lähtöportin.

Kotimaan lentoasemilla on hyvät ja selkeät opasteet, minkä lisäksi apua voi kysyä tarvittaessa henkilökunnalta. Helsinki-Vantaalla on nykyään käytössä vain yksi terminaali, josta kaikki lennot lähtevät.

Inka KhanjiHelsinki-Vantaan lentoasema
Lentoasemat on suunniteltu mahdollisimman helppokäyttöisiksi myös ensikertalaisille.

Lentokentillä on yhä enenevissä määrin käytössä sähköiset automaatit lennolle lähdön nopeuttamiseen. Älä siis säikähdä, jos esimerkiksi lähtöselvityksessä tai lähtöportilla ei ole vastassa henkilökuntaa vaan automaatti, joka skannaa lentolippusi. Paikalla on kuitenkin yleensä joku, jolta voi pyytää apua.

Turvatarkastusta varten tulee tyhjentää taskut, riisua vyö sekä takki ja asettaa kaikki tavarat läpivalaisua varten laatikoihin. Lue vinkit nopeaan turvatarkastukseen!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää: Näin toimit lentokentällä – matkustajan opas ensimmäiselle lennolle

3. Löydä oma paikka lentokoneessa

Kun on aika nousta koneeseen, paina mieleesi lentolipussasi oleva istumapaikan numero. Usein edessä istuvat matkustajat ohjeistetaan nousemaan koneeseen etuosasta ja vastaavasti takana istuvat koneen takaosasta. Toimi ohjeiden mukaan.

Jos matkustajat kutsutaan koneeseen ryhmäjärjestyksessä, kuuntele ohjeita ja nouse koneeseen vasta, kun lippuusi merkittyä ryhmää (group number) kutsutaan koneeseen.

Jos kyseessä on laajarunkokone, matkustamohenkilökunta opastaa jo ovella, missä suunnassa ja millä käytävällä istumapaikkasi sijaitsee. Jos lennät kapearunkoisella koneella, istumapaikka löytyy helposti saman käytävän varrelta.

Kävele omalle paikallesi ja nosta matkalaukku matkatavarahyllylle ripeästi. Jos tarvitset apua matkatavaroiden kanssa, pyydä sitä heti koneeseen astuttuasi. Matkustajien toivotaan suuntaavan omalle paikalleen mahdollisimman nopeasti, jotta lento pääsisi lähtemään ajoissa.

4. Seuraa turvallisuusohjeita

Ennen jokaista lentoa matkustamohenkilökunta pitää turvallisuusdemonstraation, jota on syytä seurata valppaasti.

Turvallisuusohjeiden aikana matkustamohenkilökunta kertoo esimerkiksi hätäuloskäyntien sijainnit sekä happinaamarien käyttöohjeet mahdollisessa vaaratilanteessa. Ohjeet löytyvät yleensä myös istuimen edessä olevan taskun sisältä paperisessa muodossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos ensimmäinen lento jännittää tai pelottaa, voit hyvin mainita asiasta matkustamohenkilökunnalle. Ilmailualan ammattilaiset osaavat yleensä rauhoitella hermostunutta matkustajaa ja saattavat varmistaa matkan aikana, että sinulla on kaikki on hyvin.

5. Varaa mukaan viihdettä

Parhaiten lennolla viihtyy, kun on varannut mukaan riittävästi tekemistä ja viihdettä. Hyvä kirja, podcastit, tietokoneelle tai tabletille ladattu suosikkisarja ja kiinnostavat elokuvat saavat ajan kulumaan nopeasti.

Monet lentoyhtiöt tarjoavat matkustajien käyttöön langattoman verkkoyhteyden joko ilmaiseksi tai useimmiten lisämaksua vastaan. Wifi toimii kymmenen kilometrin korkeudessa hitaammin kuin maan pinnalla, mutta ainakin viestittely ja tavallinen verkkosivujen selaus onnistuu yleensä mainiosti.

ShutterstockPalvelut lentomatkalla
Omalle paikalle kannattaa siirtyä mahdollisimman ripeästi.

Pitkillä reittilennoilla koneiden varustukseen kuuluu tavallisesti maksuton viihdejärjestelmä, jonka valikoimaan lukeutuu elokuvien ja sarjojen lisäksi usein myös musiikkia, äänikirjoja, pelejä ja tietoa matkakohteesta. Varaa mukaan kaiken varalta omat kuulokkeet!

6. Varmista mukavuus pitkällä lennolla

Useilla täyden palvelun lentoyhtiöillä, kuten esimerkiksi Finnairilla ja Turkish Airlinesilla, pitkä lento sujuu lentoyhtiön tarjoamien mukavuuksien ansiosta. Istumapaikoilla odottavat esimerkiksi viltit, vesipullot ja kuulokkeet viihdejärjestelmää varten.

Yhä useammin lentoon ei kuitenkaan kuulu mitään ylimääräistä, varsinkaan jos kyseessä ei ole kaukolento. Matkaan voi valmistautua itse kootulla mukavuuspakkauksella: varaa mukaan esimerkiksi korvatulpat, huulirasva, silmälaput, suuri huivi viltiksi ja niskatyyny. Vastamelukuulokkeet tekevät lentomatkustamisesta entistä mukavampaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Muista syödä ja juo reilusti vettä

Täyden palvelun lentoyhtiöiden lennoilla lipun hintaan saattaa sisältyä ateria tai lennon kestosta riippuen jopa kaksi ateriaa, jolloin omia eväitä ei juuri tarvita. Joskus taas aterian voi tilata ja maksaa varauksen yhteydessä.

Jos noudatat tiettyä ruokavaliota, tiedot erikoisruokavaliosta kannattaa toimittaa lentoyhtiölle hyvissä ajoin ennen lentomatkaa, vaikka jo lentoja ostaessa.

Matkustamohenkilökunta kertoo tarjoilun yhteydessä myös mitkä juomat sisältyvät lennon hintaan. Kaukolennoilla voi yleensä tilata myös alkoholijuomia kuten olutta ja viiniä.

Inka KhanjiEnsimmäistä kertaa lentokoneessa
Lentokoneruoka on parhaimmillaan maukasta ja monipuolista.

Jos lennon hintaan ei sisälly ruokaa, matkustajat voivat joko ostaa ruokia lentokoneesta tai ottaa omat eväät mukaan lennolle. Voileivät, salaatit, hedelmät ja pähkinät ovat hyviä eväitä lentokoneessa. Huomioi kuitenkin, että allergioiden vuoksi pähkinät voidaan kieltää joillakin lennoilla. Omien alkoholijuomien nauttiminen on kielletty.

Lentokentälle kannattaa ottaa mukaan tyhjä vesipullo, jonka voit täyttää ennen lentoa. Myös matkustamohenkilökuntaa voi pyytää täyttämään vesipullon. Näin vältyt käyttämästä lennolla jaettavia muovisia pikkupulloja ja säästät luontoa.

8. Noudata lentokoneen tapaetikettiä

Ennen ensimmäistä lentoa kannattaa omaksua muutama lentomatkailun etikettiin kuuluva asia, jotka tekevän matkan kaikille miellyttävämmäksi.

Istuinta on mahdollista kallistaa taaksepäin, mutta älä tee niin ilman varoitusta takana istuvalle. Tällä saattaa esimerkiksi olla juoma tai kannettava tietokone edessään olevalla tasolla. Nousun ja laskeutumisen aikana istuinten on oltava pystyasennossa.

Wc-käynnit ja jaloittelut voivat tuntua kiusallisilta, jos istut ikkunapaikalla ja vieressäsi on kaksi matkustajaa, joita et tunne. Pitkillä lennoilla voi käydä niinkin, että vierustoverit nukkuvat, mutta vessaan on päästävä. Pyri ajoittamaan wc-käynnit sellaisiin hetkiin, kun vieressä istuvat ovat hereillä ja mahdollisesti liikkuvat itsekin paikaltaan.

Lentokoneen ikkunaluukkujen avaaminen ja sulkeminen on yleensä ikkunapaikalla istuvan matkustajan vallassa. Nousun ja laskun aikana luukkujen on oltava aina auki.

9. Taukojumppa pitää kehon virkeänä

Tukala tunne ja jumiutunut keho ovat tuttuja erityisesti pitkän lentomatkan jälkeen, mutta ikävää oloa voi ehkäistä istualtaan tehtävällä lentokonejumpalla. Jumppaliikkeet ehkäisevät veritulppaa, joka voi iskeä myös nuorelle matkustajalle.

Jo kävely lentokoneen käytävillä lennon aikana auttaa välttämään turvotusta, ja juomalla lennolla rutkasti vettä tuovat vessakäynnit kävelytaukoja kuin automaattisesti.

Erityisesti pitkille lennoille kannattaa varustautua myös pukemalla lentosukat, joita voi ostaa esimerkiksi apteekista.

10. Turbulenssia ei tarvitse pelätä

Turbulenssin eli ilmakuoppien osuessa lennolle kokeneellakin matkailijalla saattaa jäädä muutama sydämenlyönti välistä. On selvää, että ensimmäistä kertaa lentävälle tilanne on hermostuttava.

Inka KhanjiEnsimmäinen lento
Lentokoneet on suunniteltu kestämään turbulenssia.

Kannattaa muistaa, että turbulenssi on äärimmäisen yleistä, eikä sitä tarvitse pelätä. Lentäjille ilmakuoppien keskellä liikennöinti on täyttä rutiinia. Koneen tippuminen turbulenssin takia on käytännössä lähes mahdotonta – enemmän pitää huolestua kahvin läikkymisestä.

Kun turbulenssi iskee, syttyy turvavyövalo palamaan ja matkustamohenkilökunta kuuluttaa kaikkia kiinnittämään turvavyön ja palaamaan omalle istuinpaikalleen. Kuoppaisen kyydin aikana ei siis ole asiaa esimerkiksi vessaan.

11. Poistu koneesta rauhassa

Kun lento on laskeutunut ja olet perillä määränpäässäsi, poistu koneesta ripeästi mutta rauhassa.

Lentokoneesta poistutaan yleensä järjestyksessä rivi kerrallaan. Ellei sinulla ole kiirettä jatkolennolle, voit hyvin päästää kiireisimmät matkustajat pois koneesta ensin ja suunnata matkatavarahihnalle vasta, kun kone on jo tyhjentynyt.

Löydät oikean matkatavarahihnan helposti seuraamalla opasteita ja tarvittaessa kysymällä henkilökunnalta. Pienillä lentoasemilla kaikkien lentojen matkatavarat saapuvat yleensä samaan paikkaan, joten voit rauhassa seurata muita matkustajia.

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Halpalentoyhtiöt

Kaikki halpalentoyhtiöt Suomessa – katso kattava reittilista

Ryanairin lennot Suomesta

Ryanair avaa uuden reitin Suomesta

Näin selviät pitkästä lennosta

Näin selviät pitkästä lennosta – 10 helppoa vinkkiä ennen kaukomatkaa

Lomalennot Suomesta

Mitä lomalennot ovat ja mihin niillä pääsee? Näin nappaat meno-paluulennot jopa alle satasella

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja