Hyppää sisältöön

Ensimmäistä kertaa lentokoneessa – opas ensimmäiselle lennolle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 11.04.2023
Lentomatkustaminen on yleistynyt hurjasti, ja monet matkustavat jo lentokoneella yhtä sujuvasti kuin paikallisbussilla. Lue vinkit ensimmäiselle lennolle ja vältä mokat!

1. Pakkaa matkatavarat oikein

Lennolle valmistautuminen lähtee jo ennen matkaa kotona pakkausvaiheessa. Matkustatko pelkällä käsimatkatavaralla vai sisältyykö lippuusi ruumaan menevä matkatavara?

Käsimatkatavaroita pakatessa on syytä olla tarkkana, sillä matkustamoon saa ottaa matkatavaraa hyvin rajatusti. Esimerkiksi nesteiden osalta rajoitukset ovat tiukat, sillä nesteitä saa kuljettaa korkeintaan desilitran vetoisissa pakkauksissa, joiden on mahduttava litran suuruiseen, läpinäkyvään ja uudelleensuljettavaan pussukkaan. Katso lista asioista, joita käsimatkatavaroissa saa kuljettaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös ruumaan menevän matkatavaran suhteen on syytä olla tarkkana, eikä ruumalaukkuihin tule pakata esimerkiksi varavirtalähteitä. Jos lukitset ruumalaukun esimerkiksi riippulukolla, varaudu siihen, että lentoaseman henkilökunta voi tarvittaessa murtaa lukon.

2. Ota rauhallisesti lentokentällä

Lentokentällä toimiminen onnistuu parhaiten rauhassa. Varaa riittävästi aikaa, pyydä apua tarvittaessa ja ole ystävällinen myös kiireessä. Jos matkustat ensimmäistä kertaa, saavu lentoasemalle noin kahta tuntia ennen lennon lähtöä. Näin ehdit rauhassa tehdä lähtöselvityksen, luovuttaa matkatavarat, läpäistä turvatarkastuksen ja etsiä oikean lähtöportin.

Kotimaan lentoasemilla on hyvät ja selkeät opasteet, minkä lisäksi apua voi kysyä tarvittaessa henkilökunnalta. Jos matkustat Helsinki-Vantaalta, selvitä etukäteen, mistä terminaalista lentosi lähtee. Helsinki-Vantaalla terminaalijako on tehty lentoyhtiöiden perusteella.

Finavian lentoasemilla eli useimmilla Suomen lentokentillä on yhä enenevissä määrin käytössä sähköiset automaatit lennolle lähdön nopeuttamiseen. Älä siis säikähdä, jos esimerkiksi turvatarkastuksessa tai lähtöportilla ei ole vastassa henkilökuntaa vaan automaatti, joka skannaa lentolippusi.

Turvatarkastusta varten tulee tyhjentää taskut, riisua vyö sekä takki ja asettaa kaikki tavarat läpivalaisua varten laatikoihin. Lue vinkit nopeaan turvatarkastukseen!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää: Näin toimit lentokentällä – matkustajan opas ensimmäiselle lennolle

3. Löydä oma paikka lentokoneessa

Kun on aika nousta koneeseen, paina mieleesi lentolipussasi oleva istumapaikan numero. Yhä useammin edessä istuvat matkustajat ohjeistetaan nousemaan koneeseen etuosasta ja vastaavasti takana istuvat koneen takaosasta. Toimi ohjeiden mukaan. Jos matkustajat kutsutaan koneeseen ryhmäjärjestyksessä, kuuntele ohjeita ja nouse koneeseen vasta, kun lippuusi merkittyä ryhmää kutsutaan koneeseen.

ShutterstockPalvelut lentomatkalla
Omalle paikalle kannattaa siirtyä mahdollisimman ripeästi.

Jos kyseessä on laajarunkokone, matkustamohenkilökunta opastaa jo ovella, missä suunnassa ja millä käytävällä istumapaikkasi sijaitsee. Jos lennät kapearunkoisella koneella, istumapaikka löytyy helposti saman käytävän varrelta.

Kävele omalle paikallesi ja nosta matkalaukku matkatavarahyllylle ripeästi. Jos tarvitset apua matkatavaroiden kanssa, pyydä sitä heti koneeseen astuttuasi. Matkustajien toivotaan suuntaavan omalle paikalleen mahdollisimman nopeasti, jotta lento pääsisi lähtemään ajoissa.

4. Ota mukavasti ja nauti matkasta

Kun oma istumapaikka on löytynyt, matka alkanut ja kone noussut, on hyvä aika rauhoittua. Riisu kengät, ripusta takki naulaan ja nauti matkasta. Huomioi kuitenkin myös muut matkustajat: pyydä esimerkiksi takana istuvalta lupaa selkänojan kallistamiseen.

Parhaiten pitkälläkin lennolla viihtyy, kun on varannut mukaan riittävästi tekemistä ja viihdettä. Hyvä kirja, päivän lehti, tietokoneelle tai tabletille ladattu suosikkisarja ja kiinnostavat elokuvat saavat ajan kulumaan nopeasti.

Monet lentoyhtiöt tarjoavat matkustajien käyttöön langattoman verkkoyhteyden, esimerkiksi Norwegian tarjoaa ensimmäisenä lentoyhtiönä maailmassa ilmaisen langattoman verkkoyhteyden mannertenvälisillä lennoilla. Yhtiö lanseerasi ilmaisen wifin Euroopan-lennoillaan jo vuonna 2011.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pitkillä reittilennoilla koneiden varustukseen kuuluu tavallisesti myös maksuton viihdejärjestelmä, jonka valikoimaan lukeutuu elokuvien ja sarjojen lisäksi usein myös musiikkia, äänikirjoja, pelejä ja tietoa matkakohteesta. Varaa mukaan kaiken varalta omat kuulokkeet!

5. Varaudu pitkään lentoon

Useilla täyden palvelun lentoyhtiöillä, muun muassa Turkish Airlinesilla, Virgin Atlanticilla ja Finnairilla pitkä lento suju mukavasti lentoyhtiön tarjoamien mukavuuksien ansiosta. Istumapaikoilla odottavat viltit ja välttämättömyystarvikkeilla, kuten silmälapuilla ja korvatulpilla täytetyt pussukat tekevät lentomatkasta mukavan.

Vaikka kaikki lentoyhtiöt eivät palvelua tarjoakaan erityisesti edullisimmissa matkustusluokissa, voivat matkustajat varautua matkaa varten omalla mukavuuspakkauksella: varaa mukaan ainakin korvatulpat, huulirasva, silmälaput, suuri huivi viltiksi ja niskatyyny. Vastamelukuulokkeet tekevät lentomatkustamisesta entistä mukavampaa.

6. Muista syödä

Täyden palvelun lentoyhtiöiden lennoilla lipun hintaan sisältyy yleensä ateria tai lennon kestosta riippuen jopa kaksi ateriaa, jolloin omia eväitä ei juuri tarvita. Jos noudatat tiettyä ruokavaliota, tiedot erikoisruokavaliosta kannattaa toimittaa lentoyhtiölle hyvissä ajoin ennen lentomatkaa, vaikka jo lentoja ostaessa.

Inka KhanjiEnsimmäistä kertaa lentokoneessa
Lentokoneruoka on parhaimmillaan maukasta ja monipuolista.

Aina hintaan ei sisälly ruokaa, jolloin matkustajat voivat joko ostaa ruokia lentokoneesta tai ottaa omat eväät mukaan lennolle. Muista, että nesterajoitukset koskevat myös lentokoneeseen tuotuja eväitä, jos joudut kuljettamaan ne turvatarkastuksen läpi. Voileivät, salaatit, hedelmät ja pähkinät ovat hyviä eväitä lentokoneessa. Huomioi kuitenkin, että allergioiden vuoksi pähkinät voidaan kieltää joillakin lennoilla.

Lentokentälle kannattaa ottaa mukaan tyhjä vesipullo, jonka voit täyttää ennen lentoa. Myös matkustamohenkilökunta täyttää oman vesipullosi mielellään, joten pyydä rohkeasti vesipullon täyttöä, vaikka useita kertoja lennon aikana. Näin vältyt käyttämästä lennolla jaettavia muovisia pikkupulloja ja säästät luontoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Taukojumppa pitää kehon virkeänä

Tukala tunne ja jumiutunut keho ovat tuttuja erityisesti pitkän lentomatkan jälkeen, mutta ikävää tunnetta voi ehkäistä istualtaan tehtävällä lentokonejumpalla. Lentokonejumppa ehkäisee veritulppaa, joka voi iskeä myös nuorelle matkustajalle.

Jo kävely lentokoneen käytävillä lennon aikana auttaa välttämään turvotusta, ja juomalla rutkasti vettä lennon aikana tuovat vessakäynnit kävelytaukoja kuin automaattisesti.

8. Poistu koneesta rauhassa

Kun lento on laskeutunut ja olet perillä määränpäässäsi, poistu koneesta ripeästi mutta rauhassa. Ellei sinulla ole kiirettä jatkolennolle, voit hyvin päästää kiireisemmät matkustajat pois koneesta ennen sinua ja suunnata matkatavarahihnalle vasta, kun kone on jo tyhjentynyt.

Löydät oikean matkatavarahihnan helposti seuraamalla opasteita ja tarvittaessa kysymällä henkilökunnalta. Pienillä lentoasemilla kaikkien lentojen matkatavarat saapuvat yleensä samaan paikkaan, joten voit rauhassa seurata muita matkustajia.

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä ovat lentokoneen spoilerit?

Tätä outoa näkyä sinäkin olet ihmetellyt lentokoneen ikkunasta – miksi siivestä aukeaa ilmassa huojuvia luukkuja?

Miksi lentokoneissa on pyöreäkulmaiset ikkunat?

Tiesitkö syyn? Tämän takia lentokoneissa on pyöreät ikkunat

Lentokoneen moottorit

Tämä tieto helpottaa lentopelkoisia: kone voi laskeutua turvallisesti, vaikka moottorit lakkaisivat toimimasta

Tyhjä penkkirivi

Lisää tilaa lentokoneessa – helppo vinkki, joka auttaa saamaan vapaan penkkirivin lennolla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja