Hyppää sisältöön

Näin toimit lentokentällä – matkustajan opas ensimmäiselle lennolle

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
  • Riikka Krenn
Inka Khanji, Riikka Krenn Päivitetty: 25.09.2023
Jännittääkö ensimmäinen lento? Ei hätää, Rantapallon ABC auttaa stressittä määränpäähän!

Ajoissa paikalle oikeiden papereiden kanssa

Oletko lähdössä matkalle ensimmäistä kertaa lentäen? Kaksi tärkeintä asiaa lennolle lähtiessä ovat täsmällisyys ja oikeiden matkustusasiakirjojen löytyminen.

Yleensä kotimaan lennoilla suositellaan olemaan lentoasemalla viimeistään 30–45 minuuttia ennen lähtöä, ja ulkomaan lennoilla kohteesta riippuen mieluiten noin kahta tuntia ennen lähtöä. Ajat tarkoittavat sitä hetkeä, kun bussista on jo selvitty lentoasemalle tai oma auto viety rauhassa parkkiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ruuhka-aikoina suositukset ovat siis enemmän ala- kuin yläkanttiin. Helsinki-Vantaan lentoasemalla ruuhkaisimmat tunnit ovat aamuisin kello 6–8.30 ja iltapäivällä kello 14.30–18.

Jos olet epävarma, tarkista kohdekohtaiset suositukset matkatoimistolta tai lentoyhtiöltä. Ensikertalaisen kannattaa muutenkin varata reilusti aikaa, jotta kiire ei pilaa lähdön tunnelmaa.

Passi on aina matkailijan varmin henkilöllisyystodistus, vaikka suurimpaan osaan Euroopan maista matkustettaessa riittää myös poliisin myöntämä virallinen henkilökortti. Hätätapauksissa Helsinki-Vantaan poliisiasemalta on mahdollista saada jopa kymmenessä minuutissa väliaikainen passi, jotta matkaa ei tarvitse perua unohduksen vuoksi. Ajokortti ei ole virallinen henkilökortti, mutta se hyväksytään henkilötodistukseksi kotimaan ja Pohjoismaiden lennoilla.

Euroopan Unionin ulkopuolelle matkustavien kannattaa varmistaa hyvissä ajoin ennen matkaa myös mahdollisen viisumin tarve ja hankkia sellainen suoraan kohdemaan edustustosta tai matkatoimiston avustuksella.

Lentolippuna toimii nykyisin lähes aina perinteisen paperilipun sijaan verkon kautta toimitettava e-lippu, joka sisältää kaikki tarvittavat tiedot lennosta. Tärkein tieto on varauskoodi, jonka avulla lähtöselvityksen tekeminen onnistuu. Jos et tee lähtöselvitystä etukäteen kotona, pidä huoli, että lippu on kaivettu valmiiksi esille suunnatessasi lentokentälle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähtöselvitys ja matkatavaroiden luovutus

Lentolipussa tai varausvahvistuksessa on mainittu yleensä lähtöterminaalin numero, mutta ellei näin ole, löytyy sopiva terminaali nopealla googlettamisella. Esimerkiksi Helsinki-Vantaalla on käytössä vain yksi terminaali.

Terminaaliin saapuessasi näet aulan valotaululta kohteen ja lentosi numeron perusteella oikean lähtöselvitystiskin numeron. Lähtöselvityksessä tarkistetaan matkustusasiakirjat ja jätetään ruumaan menevät laukut koneeseen kuljetettaviksi. Samalla jaetaan myös lentokoneen istuinpaikat. Tässä vaiheessa voit esittää toiveesi ikkuna- tai käytäväpaikasta, ellet ole varannut sitä etukäteen.

Yhä useammat lentoyhtiöt tarjoavat asiakkailleen mahdollisuutta lähtöselvityksen tekemiseen itsepalveluna etukäteen verkossa tai vaihtoehtoisesti lentoaseman terminaalin itsepalvelupäätteellä. Jotkut lentoyhtiöt ovat luopuneet tiskillä tehtävästä lähtöselvityksestä joko kokonaan tai lentokenttäkohtaisesti, joten ei kannata yllättyä jos lentoasemalla tarjotaan ainoaksi lähtöselvityspaikaksi automaattia.

Lähtöselvitys onnistuu kätevästi etukäteen kohteesta riippuen 36 tai 24 tuntia ennen lennon lähtöä. Sen voi tehdä etukäteen joko lentoyhtiön sovelluksella tai verkkosivuilla, ja koneeseennousukortti lähetetään sähköpostiin, mutta sovelluksen käyttäjille se jää myös sovellukseen.

Koneeseennousukortti on yleensä QR-koodi, joka voidaan lukea esimerkiksi älypuhelimen näytöltä eikä sitä tarvitse tulostaa paperille. Ellei käytössä ole älypuhelinta, voi lähtöselvityksen tehdä tietokoneella lentoyhtiön verkkosivuilla ja koneeseennousukortin tulostaa paperille mukaan.

FinaviaHelsinki-Vantaan lentoasema
Helsinki-Vantaan uudessa lähtöterminaalissa on satsattu automaattipalveluihin, mutta tarvittaessa saatavilla on myös henkilökunnan apua.

Lähtöselvityksen voi tehdä myös paikan päällä terminaalin automaateilla, joiden käyttö on helppoa. Riittää, että syötät sukunimesi ja varaustunnuksen, minkä jälkeen automaatti ohjaa eteenpäin lähtöselvityksessä. Myös ruumaan menevän matkatavaran matkatavarakuitti tulostuu automaatista, ja se tulee kiinnittää matkalaukkuun ohjeiden mukaan. Tämän jälkeen matkatavarat viedään lentoyhtiön bag drop -tiskille tai hihnalle.

Helsinki-Vantaalla matkatavarat voi jättää hihnalle omatoimisesti, mutta laukun skannaamiseen saa tarvittaessa apua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos olet jättämässä ruumaan maksuttomia pienten lasten turvakaukaloa tai lastenvaunuja, on näiden jättämiseksi suunnattava lähtöselvitykseen tai bag drop -palvelutiskille.

Tyypillisin matkatavaroiden painorajoitus on 20 tai 23 kiloa, lisäksi käsimatkatavaroita saa yleensä olla noin 8-10 kiloa. Määrä kuitenkin vaihtelee lentoyhtiön ja lennon kohteen mukaan, joten tämäkin kannattaa aina tarkistaa etukäteen. Ylimääräisistä kiloista laskutetaan erillinen maksu, joka voi varomattomasti pakanneella nousta useaan sataan euroon. Tarkista myös, mitä käsimatkatavaroissa saa kuljettaa.

Turvatarkastuksen kautta lähtöportille

Lähtöselvityksen jälkeen koittaa hetki sanoa saattajille hyvästit, kun lähtöaulasta siirrytään turvatarkastuksen läpi vain lentomatkustajille tarkoitettuun osaan terminaalia. Pidä koneeseennousukortti valmiina turvatarkastusta varten, sillä et pääse turvatarkastusalueen porttien läpi ilman koneeseennousukorttia. Jos sitä ei kysytä alueelle mentäessä, tarkastetaan se matkatavaroiden läpivalaisun yhteydessä.

Turvatarkastuksessa käsimatkatavarat läpivalaistaan ja kaikki matkustajat kulkevat metallinpaljastimen lävitse. Takit ja muut raskaat vaatekappaleet tulee riisua läpivalaisuhihnalle ja kaikkien päälle jäävien vaatteiden taskut tyhjennetään. Kannettava tietokone tai tabletti on otettava laukusta erikseen hihnalle.

Helsinki-Vantaan lentoaseman uudet turvatarkastuslaitteet mahdollistavat sen, että laukusta ei tarvitse poistaa nestepussia tai elektroniikkaa.

FinaviaMatkalipunlukija
Lähtöportilla olevat matkalipunlukijat päästävät matkustajat läpi koneeseennousukorttia vilauttamalla. Muista kuitenkin, että voit kulkea niistä läpi vain oman koneeseennousuryhmäsi vuorolla.

Jos käytössä on vanhanaikaiset turvatarkastuslaitteet, mukana kulkevat nesteet on otettava esille tarkastusta varten. Kaikki käsimatkatavaroissa kuljetettavat nesteet ja geelit täytyy pakata erilliseen, läpinäkyvään, korkeintaan yhden litran muovipussiin. Yksittäiset nesteet saavat olla korkeintaan sadan millilitran pakkauksissa. Tähän sääntöön eivät tee poikkeusta kalleimmatkaan hajuvedet tai kosmetiikkatuotteet, sillä edes niitä ei saa viedä liian suurissa pakkauksissa lentokoneeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turvatarkastuksen läpi kuljettuasi muodollisuuksista on lähes jo selvitty – ennen lentoa ei tarvitse tehdä enää muuta kuin suunnata oikealle portille ja odotella. Shoppailuun jää tässä välissä yleensä mukavasti aikaa, ja Helsinki-Vantaan molemmissa terminaaleissa on tarjolla runsaasti kiinnostavaa katseltavaa kotimaisista tuotteista kansainvälisiin huippubrändeihin.

Lähtöportin numeron voit tarkistaa joko lipustasi tai valotauluilta, jotka myös näyttävät mihin aikaan portilla on oltava valmiina nousemaan koneeseen. Helsinki-Vantaalla ei kuuluteta lennoilta myöhästyviä matkustajia nimeltä, joten matkustajat ovat itse vastuussa lennolle ehtimisestä.

Portilla matkustajat voivat nousta koneeseen koneeseennousuryhmissä. Oma ryhmä on yleensä merkitty lentolippuun, joten tarkista siitä, mikä group number on kyseessä sinun kohdallasi. Jos matkustajat lasketaan koneeseen automaattiporttien kautta, ei niiden lävitse pääse kulkemaan väärän koneeseennousuryhmän vuorolla. Ole siis tarkkana, ettet turhaan aiheuta jonoa portille yrittämällä koneeseennousua väärän ryhmän kohdalla. Jos ryhmä on oikea eikä automaatti siitä huolimatta avaudu, käänny portin henkilökunnan puoleen. He myös avustavat, jos portin käyttäminen arveluttaa.

Lähtöportilla matkalippu ja henkilöllisyystodistus tarkistetaan vielä kerran ja istumapaikan numeron perusteella löydät oman paikkasi koneessa.

Löydä halvat lennot Rantapallon lentohausta >>

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miksi lentokoneissa on pyöreäkulmaiset ikkunat?

Tiesitkö syyn? Tämän takia lentokoneissa on pyöreät ikkunat

Lentokoneen moottorit

Tämä tieto helpottaa lentopelkoisia: kone voi laskeutua turvallisesti, vaikka moottorit lakkaisivat toimimasta

Tyhjä penkkirivi

Lisää tilaa lentokoneessa – helppo vinkki, joka auttaa saamaan vapaan penkkirivin lennolla

Faktat lentokoneen happinaamareista

Kuumottavat faktat lentokoneen happinaamareista – näin kauan happea riittää hätätilanteessa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja