Hyppää sisältöön

Toisille jokainen lento voi olla hengenvaarallinen riski – tiesitkö, millaisia uhkia allergioihin liittyy matkustamossa?

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 03.12.2023
Allergikoille lentomatka voi olla kuumottava eri syistä kuin muille lentopelkoisille.

Näin lentoyhtiöt huomiovat allergiat

Jos et kärsi allergioista, et välttämättä ole edes tullut ajatelleeksi niihin liittyviä ongelmia lennoilla. Pahimmat allergiset reaktiot uhkaavat jopa henkeä – tilanne, johon kukaan ei halua joutua kymmenen kilometrin korkeudessa.

Lentoyhtiöiden käytännöt allergioiden suhteen vaihtelevat jonkin verran. Yhteistä on se, ettei yksikään yhtiö voi ottaa täyttä vastuuta lennolla mahdollisesti ilmenevistä allergisista reaktioista. Sekä matkustamon pinta-ala että matkustajien määrä ovat liian isoja hallittaviksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yleisimmät ruoka-aineallergiat liittyvät esimerkiksi pähkinöihin, maitotuotteisiin, kalaan ja soijaan. Pähkinät saatetaan kieltää – kuten esimerkiksi australialaisyhtiö Qantas on tehnyt – mutta lentoyhtiöt eivät voi taata kaikkien matkustajien noudattavan tai edes ymmärtävän annettuja ohjeita.

Finnair muistuttaa verkkosivuillaan, ettei erikoisruoan tilaavalle matkustajallekaan voida luvata sataprosenttisen turvallista ateriaa ja matkustamoa. Yhtiö ei tee allergikoista varoittavia kuulutuksia lennoilla.

Finnairin mukaan lento voidaan tarvittaessa sulkea eläimiltä siinä vaiheessa, kun allergikko tekee varauksen ja ilmoittaa allergiastaan. Jos lennolle on jo tehty varauksia eläimille, voi matkustaja halutessaan vaihtaa toiseen lentovuoroon.

Myös halpalentoyhtiö Norwegian toimii samoin eläinallergioiden suhteen. Lisäksi pähkinäallergikot voivat pyytää matkustamohenkilökunnalta kuulutusta, joka kieltää pähkinöitä sisältävien tuotteiden syömisen ja myynnin lennolla.

Lennolla tapahtuvia allergisia reaktioita pystytään usein hoitamaan matkustajan oman lääkityksen sekä matkustamohenkilökunnan ammattitaidon avulla. Joskus kohtaus voi kuitenkin päättyä kamalimmalla mahdollisella tavalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Syyskuussa 2018 ilmailualaa järkytti tapaus, jossa 15-vuotias tyttö menehtyi British Airwaysin lennolla saamaansa allergiakohtauksen jälkeen sairaalassa. Reaktio johtui Heathrow’n lentokentän ketjukahvilasta ostetusta täytetystä patongista, jonka tietoihin ei ollut merkitty allergisoivaa ainesosaa.

Miten allergikko voi valmistautua lentoon?

Vakavasta allergiasta kärsivän matkailijan tulee aina konsultoida lääkäriä ennen lentoa. Kun matkustuslupa on myönnetty, on syytä tutkia lentoyhtiöiden käytäntöjä ja sääntöjä. Tarkista, tarvitseeko lentoyhtiö allergiaan liittyvän selvityksen ennen matkaa.

Allergikkojen kannattaa varata mukaan asianmukainen lääkitys resepteineen sekä esimerkiksi pistoskynä lääkärin antamien ohjeiden mukaan. Älä unohda lääkkeitä ruumaan meneviin matkatavaroihin.

Lennolle voi tilata etukäteen aterian, jossa on huomioitu allergia. Lisäksi mukaan voi ottaa omia eväitä, jotka läpäisevät turvatarkastuksen. Koneessa voi myös kysyä, onko matkustamohenkilökunnalla lupa tehdä kuulutus allergiasta.

Muiden lentomatkustajien tulee puolestaan suhtautua allergioihin vakavasti. Esimerkiksi pähkinäallergiat huomioiden voi miettiä, löytyisikö lennolle jotain muuta evästä silloinkin, kun koneessa ei varta vasten kehoteta välttämään pähkinätuotteita.

Lue myös: Voiko lennolle ottaa omat eväät? Vastaus ei ole yksinkertainen – huomioi nämä 5 asiaa

Lähteet: Traveller.com.au, Finnair, Norwegian

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Halpalentoyhtiö Eurowings avaa uuden reitin Suomesta

Easyjetin lennot Suomesta

Halpalentoyhtiö Easyjet avaa kuusi uutta reittiä Suomesta

Miksi jet lag on pahempi itään matkustettaessa?

Oletko huomannut saman? Jet lag iskee pahemmin itään päin matkustettaessa – tässä syy

Passi

Unohditko passin kotiin? Näin saat uuden matkaa varten

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja