Hyppää sisältöön

Näillä ohjeilla selviät lentoaseman turvatarkastuksessa – lue tämä, jos edellisestä matkasta on jo aikaa

  • Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 14.03.2024
Lentoaseman turvatarkastus sujuu nopeasti helppojen vinkkien avulla. Lue tästä, miten pääset läpi mahdollisimman ripeästi.

1. Pakkaa laukusta ulos otettavat asiat päällimmäisiksi

Turvatarkastukseen valmistautuminen alkaa jo kotona pakkausvaiheessa. Lue tarkasti käsimatkatavaraa koskevat turvallisuusohjeet ja pakkaa laukkuun viimeisenä ne asiat, jotka joudut ottamaan laukusta ulos lentoaseman turvatarkastusta varten.

Monilla lentoasemilla näitä asioita ovat muun muassa nesteet ja kannettava tietokone. Muista myös, että tietokone ja tabletti tulee ottaa pois suojakotelosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Helsinki-Vantaan lentoasemalla modernit laitteet mahdollistavat sen, ettei nesteitä ja elektronisia laitteita tarvitse enää eritellä turvatarkastuksessa. Uudistus astui voimaan kentän kaikilla turvatarkastus linjoilla vuonna 2023. Muista kuitenkin, että lomakohteen lentoasemalla rajoitukset ovat todennäköisesti edelleen voimassa.

>> Näin pakkaat oikein lennolle – mitä käsimatkatavaroissa saa kuljettaa?

2. Pakkaa nesteet oikein

Nestepakkaukset saattavat aiheuttaa päänvaivaa, sillä litran kokoiseen uudelleensuljettavaan muovipussiin on mahduttava kaikki nestepakkaukset lääkkeitä ja lastenruokia lukuun ottamatta. Kukin nestepakkaus saa olla korkeintaan yhden desilitran vetoinen.

Suomessa poikkeuksena on Helsinki-Vantaan lentoasema, missä käsimatkatavaroissa saa nykyisin kuljettaa nesteitä kahden litran edestä. Paluumatkalla nesterajoitukset saattavat kuitenkin olla voimassa lähtökentästä riippuen.

Mieti siis jo ennen matkaa mitä nesteitä kuljetat käsimatkatavaroissa ja mitkä jätät ruumalaukkuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Varaa aikaa turvatarkastukseen

Turvatarkastuksen vaatiman ajan huomiointi on tärkeää erityisesti ruuhka-aikoina matkustaessa, jolloin jonottaminen voi kestää yllättävän pitkään. Vilkkainta lentokentällä on yleensä kello 6–8 ja 15–18 välisinä aikoina, juhlapyhien alla ja koulujen lomaviikkoina.

Inka KhanjiHelsinki-Vantaan lentoasema
Saavu lentoasemalle hyvissä ajoin, erityisesti jos matkustat ruuhka-aikoina.

Jos kuitenkin saavut turvatarkastukseen myöhässä ja saatat jonottelun vuoksi myöhästyä lennolta, ota yhteyttä lentoaseman henkilökuntaan, joka saattaa voida saattaa sinut jonon ohi. Voit myös yrittää ystävällisesti ohittaa muut jonossa olevat matkustajat, mutta tästä harvemmin saa ymmärrystä. Myös edelläsi olevilla saattaa olla kiire.

Huomioi lisäksi satunnaistarkastuksen mahdollisuus ja varaa aikaa mahdolliselle lisätarkastukselle. Jos metallinilmaisin hälyttää kohdallasi, henkilökunnan on selvitettävä mistä se johtuu.

4. Tyhjennä vesipullo

Jos haluat kuljettaa vesipullon turvatarkastuksen läpi, on sen useimmilla lentoasemilla oltava tyhjä sillä hetkellä kun läpäiset turvatarkastuksen. Tyhjennä siis vesipullo jo ennen turvatarkastukseen menoa ajan säästämiseksi.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla turvatarkastuksen läpi saa kuljettaa peräti kaksi litraa nesteitä. Selvitä etukäteen verkosta, miten omalla lähtökentälläsi toimitaan.

Jos haluat täyttää vesipullon vielä ennen koneen lähtöä, on esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla on useita pisteitä, joissa voit täyttää vesipullon myös tarkastuksen jälkeen.

5. Valitse oikea linja

Lentoasemien turvatarkastuspisteissä on tavallisesti useita linjoja, joista näppärintä on valita tietysti se, missä on kaikkein lyhyin jono. Lapsiperheille ja priority-matkustajille on olemassa yleensä omat turvatarkastuslinjat, joita kannattaa käyttää tarkastuksen sujuvoittamiseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suurimpien lentokenttien turvatarkastusalueilla on usein oma työntekijä, joka ohjeistaa matkustajia mahdollisimman tasaisesti jonoihin. Noudata saatuja ohjeita ja valitse oikea jono.

6. Ota tavarat laukusta jo jonossa

Nopeutat itsesi ja muiden jonossa olevien turvatarkastuksen läpäisyä, kun valmistaudut tarkastukseen jo jonossa ottamalla tarpeelliset asiat ulos laukusta. Erityisesti ruuhka-aikojen jonoissa ehdit mainiosti kaivaa tarvittavat esineet laukusta.

FinaviaHelsinki-Vantaan turvatarkastus
Helsinki-Vantaa otti ensimmäisten lentoasemien joukossa käyttöön modernin laitteiston, joka ei vaadi nesteiden ja elektronisten laitteiden erottelua.

Joillakin lentoasemilla, kuten Helsinki-Vantaalla, voi olla käytössä turvatarkastushihnat, joilla nesteitä tai elektroniikkaa ei tarvitse poistaa laukusta.

7. Riisu päällysvaatteet ja ulkokengät

Turvatarkastukseen ei ole asiaa, mikäli päällysvaatteet ovat edelleen ylläsi. Muista riisua paitsi takki myös esimerkiksi kaulahuivi. Lisäksi puvun takit ja bleiserit tulee yleensä riisua ennen turvatarkastusta.

Ulkokengistä erityisesti korkokengät tai muut raskaat kengät on riisuttava ennen tarkastusta, sillä niiden sisällä on todennäköisesti metallirakenteita. Kevyet lenkkarit tai kangastossut voi pitää jalassa, ellei turvatarkastushenkilökunta toisin ohjeista.

8. Poista vyö ja suuret korut

Runsaasti metallia sisältävät vyöt ja korut tulee riisua ennen turvatarkastusta. Jos tarkastukseen haluaa valmistautua jo kotona ennen aamulentoa, vyön ja korut voi pakata valmiiksi laukkuun ja pukea vasta turvatarkastuksen jälkeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

9. Tyhjennä taskut

Kännykkä, kolikot ja muut pienet metalliesineet tulee tyhjentää taskuista ennen metallinilmaisimeen astumista. Kätevintä on tyhjentää taskut jo ennen turvatarkastusta ja siirtää tärkeät tavarat esimerkiksi takin tai laukun taskuun.

10. Pakkaa tavarasi sivussa

Kun olet läpäissyt turvatarkastuksen ja jälkeesi seuraa muita ihmisiä, ota tavarasi nopeasti ja siirry pois muiden edestä. Heti turvatarkastuslinjan päässä on tavallisesti pakkaamiseen tarkoitettuja pöytiä, missä voit tyhjentää laatikkosi kaikessa rauhassa.

Muista myös lopuksi palauttaa laatikko sille tarkoitettuun paikkaan.

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Helsinki-Vantaan lentoasema

Näin toimit lentokentällä – kaikki mitä haluat tietää ennen ensimmäistä lentoa

Helsinki-Vantaan turvatarkastus

Turvatarkastukset helpottuvat Espanjassa ensi vuonna – nesteet ja elektroniikan voi jättää laukkuun läpivalaisun ajaksi

Helsinki-Vantaan turvatarkastus

Helsinki-Vantaan turvatarkastuksen uudistus on valmis – käsimatkatavaroissa saa kuljettaa kaksi litraa nesteitä

Helsinki-Vantaan turvatarkastus

Yllättikö ruuhka Helsinki-Vantaalla? 12 eurolla pääset turvatarkastuksen ohituskaistalle, mutta palvelu on saatavana vain loungen asiakkaille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja