Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Älä hidastele turvatarkastuksessa! Näillä ohjeilla selviät tarkastuksen läpi nopeasti

Finavia artikkelin kuva
Lennot
Lentoaseman turvatarkastus sujuu nopeasti helppojen vinkkien avulla - lue, miten pääset läpi mahdollisimman sujuvasti!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 16.06.2022
facebook   whatsapp

1. Pakkaa laukusta ulos otettavat asiat päällimmäisiksi

Turvatarkastukseen valmistautuminen alkaa jo kotona pakkausvaiheessa. Lue tarkasti käsimatkatavaraa koskevat turvallisuusohjeet ja pakkaa laukkuun viimeisenä ne asiat, jotka joudut ottamaan laukusta ulos turvatarkastusta varten.

Näitä asioita ovat muun muassa nesteet ja tietokone. Muista myös, että tietokone ja tabletti tulee ottaa pois suojakotelosta.

>> Näin pakkaat oikein lennolle – mitä käsimatkatavaroissa saa kuljettaa?

2. Pakkaa nesteet oikein

Nestepakkaukset aiheuttavat päänvaivaa useimmille lentomatkustajille, sillä litran kokoiseen uudelleensuljettavaan muovipussiin on mahduttava kaikki nestepakkaukset lääkkeitä ja lastenruokia lukuun ottamatta. Kukin nestepakkaus saa olla korkeintaan yhden desilitran vetoinen.

Mieti siis jo ennen matkaa mitä nesteitä kuljetat käsimatkatavaroissa ja mitkä jätät ruumalaukkuun.

3. Varaa aikaa turvatarkastukseen

Turvatarkastuksen vaatiman ajan huomiointi on tärkeää erityisesti ruuhka-aikoina matkustaessa, jolloin pitkissä turvatarkastusjonoissa odottelu voi kestää hyvin pitkään.

Jos kuitenkin saavut turvatarkastukseen myöhässä ja saatat jonottelun vuoksi myöhästyä lennolta, ota yhteyttä lentoaseman henkilökuntaan, joka useimmissa tapauksissa saattaa sinut jonon ohi. Voit myös yrittää ystävällisesti ohittaa muut jonossa olevat matkustajat, mutta tästä harvemmin saa ymmärrystä.

Huomioi lisäksi satunnaistarkastuksen mahdollisuus ja varaa aikaa mahdolliselle lisätarkastukselle.

4. Tyhjennä vesipullo

Jos haluat kuljettaa vesipullon turvatarkastuksen läpi, on sen oltava tyhjä sillä hetkellä kun läpäiset turvatarkastuksen. Vesipullo kannattaa tyhjentää jo ennen turvatarkastukseen menoa.

Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla on nykyisin useita pisteitä, joissa voit täyttää vesipullon tarkastuksen jälkeen.

5. Valitse oikea linja

Lentoasemien turvatarkastuspisteissä on tavallisesti useita linjoja, joista näppärintä on valita tietysti se, missä on kaikkein lyhyin jono. Erikoisryhmille, kuten esimerkiksi lapsiperheille ja priority-matkustajille on olemassa yleensä omat turvatarkastuslinjat, joita kannattaa käyttää tarkastuksen sujuvoittamiseksi.

Riikka KrennTurvatarkastus
Helsinki-Vantaan lentoasemalla sijaitsevat ruudut ilmoittavat arvioidun jonotusajan kussakin turvatarkastuspisteessä.

Suurimpien lentokenttien turvatarkastusalueilla on usein oma työntekijä, joka ohjeistaa matkustajia mahdollisimman tasaisesti jonoihin. Noudata saatuja ohjeita ja valitse oikea jono.

6. Ota tavarat laukusta jo jonossa

Nopeutat itsesi ja muiden jonossa olevien turvatarkastuksen läpäisyä, kun valmistaudut tarkastukseen jo jonossa ottamalla tarpeelliset asiat ulos laukusta. Erityisesti ruuhka-aikoina kun jonot ovat pitkiä, ehdit mainiosti kaivaa tarvittavat esineet laukusta.

Joillakin lentoasemilla voi olla käytössä turvatarkastushihnat, joilla nesteitä tai elektroniikkaa ei tarvitse poistaa laukusta.

7. Riisu päällysvaatteet ja ulkokengät

Turvatarkastukseen ei ole asiaa, mikäli päällysvaatteet ovat edelleen ylläsi. Muista riisua paitsi takki myös esimerkiksi kaulahuivi. Lisäksi puvun takit ja bleiserit tulee yleensä riisua ennen turvatarkastusta.

Ulkokengistä erityisesti korkokengät tai muut raskaat kengät on riisuttava ennen tarkastusta, sillä niiden sisällä on todennäköisesti metallirakenteita. Kevyet lenkkarit tai esimerkiksi kangastossut voi pitää jalassa, ellei turvatarkastushenkilökunta toisin ohjeista.

8. Poista vyö ja suuret korut

Runsaasti metallia sisältävät vyöt ja korut tulee riisua ennen turvatarkastusta. Jos tarkastukseen haluaa valmistautua jo kotona ennen aamulentoa, vyön ja korut voi pakata valmiiksi laukkuun ja pukea vasta turvatarkastuksen jälkeen.

9. Tyhjennä taskut

Kännykkä, kolikot ja muut pienet metalliesineet tulee tyhjentää taskuista ennen metallinilmaisimeen astumista. Kätevintä on tyhjentää taskut jo ennen turvatarkastusta ja siirtää tärkeät tavarat esimerkiksi takin tai laukun taskuun.

10. Pakkaa tavarasi sivussa

Kun olet läpäissyt turvatarkastuksen ja jälkeesi seuraa muita ihmisiä, ota tavarasi nopeasti ja siirry pois muiden edestä. Heti turvatarkastuslinjan päässä on tavallisesti pakkaamiseen tarkoitettuja pöytiä, missä voit tyhjentää turvatarkastuslaatikkosi kaikessa rauhassa.

Muista myös lopuksi palauttaa laatikko sille tarkoitettuun paikkaan.

Katso video-ohjeet sujuvaan turvatarkastukseen!

Teksti: Inka Khanji
Video: Youtube / Finavia
Kuvat: Finavia ja Riikka Krenn

Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Lue kommentit (9) Jätä kommentti

 1. Elkää nyt oikeasti luulko että joku todistus antaa teille oikeuden kulkea portista jos se hälyttää. Eihän siinä olisi mitään järkeä, voithan sinne kätkeä paljon muutakin, siksi AINA tehdään perusteellinen tarkastus. Tämä siis näille joilla on metalli niveliä yms yms. Eli kyllä ymmärtävät englantia, mutta näitä nillittäjiä aina löytyy jotka ei ymmärrä miten ja mitä kaikkea ihmiset osaavat kehoonsa piilottaa.


 2. MINULLA ON PUOLILONKKAA METALLIA JA KEINONIVEL JOHTUEN YLIAJOSTA SUOJATIELLA TODISTUS, KEINONIVELESTÄ , ON PITÄISIKÖHÄN PYYTÄÄ METALLISTA LONKASTA RÖNTGENTODISTUS METALLIPALJASTIN HUUTAA RIITTÄÄKÖHÄN TODISTUS KEINONIVELESTÄ


 3. miksi turvatarkastukessa ei ole kepin kassa kulkeville varakeppiä millä voi mennä läpivlaistukseen. bankokin kentällä on selainen.


 4. Jos sinulla on jatkolento, kannattaa ottaa selvää saako seuraavalla kentällä viedä koneeseen ollenkaan nesteitä. Esim. Intiassa ei saa koneeseen viedä mitään nesteitä.
  Mukavaa matkaa reissaajille!


 5. Olen lentänyt hyvin harvoin ja nekin pari kertaa pakosta.
  Lentäminen on vaarallista, vaikka asiantuntijat toisin väittävätkin – silloin he yksinkertaisesti valehtelevat.
  Mihin muuhun liikkumisvälineeseen mennessä suoritetaan niin paljon turvatarkastuksia, kuin lentokoneeseen ja miksi?
  Jos menet omalla autolla, bussilla, junalla, laivalla tai millä tahansa muulla kulkuvälineellä, ei sinun tarvitse riisuutua ennen liikennevälineeseen astumista. Jos erehdyt sanoon portilla mielipiteesi koneesta, et tuo laite taitaa olla ihan pommi, saat todennäköisesti useamman vuoden linna tuomion. Olethan vaaratanut lentoturvallisuuden. Etta sitä joskus mietin, kuinka herkkä ja vaarallinen laite se onkaan, lentokone, ku pelkät puheet aiheuttavat jo katastrofin.
  Siis, minun puolestani lentäkööt ne, jotka tykkäävät exstream urheilusta. Lentäminen ei ole ihmisten laji.


 6. minua tutkitaan moneen kertaan on polvissa tekonivelet, on lääkärin antama todistus siitä.mutta nämä tarkastajat ei huomio sitä todistusta on enlanniksi.eivät vissiin ymmarrä.nimimerkki housut nilkoissa.


 7. Käytin kameralaukkuani myös ampumaradalla kilpailuissa. Siksi sen sivutaskuun oli jäänyt kolme pistoolin panosta. Turvatarkastusjonossa kävin läpi taskujani ja laukkua kun sormet osuivat patruunoihin. Paniikkihan siitä tuli. Koko matka tyssäisi jos nuo olisivat tulleet esille. Ei muuta kuin hävittämään ne vessaan.


 8. 15.7 2017 nizzan kentän lähtöselvitys tunnettu suomalainen elokuvanäyttelija perhe nopeuttivat lähtöselvitystä menemällä bisnes tiskille josta heidät ohjattiin siitä normaalille tiskille pääsivät heti edellisen asiakkaan lähdettyä ( ei heillä ollut bisnes lippua) itse jonotimme reilusti yli tunnin ehkä seuraavalla kerralla vois yrittää samaa?


 9. Muuten homma toimii jokseenkin esitetyllä tavalla, mutta niitä tarkastuksen jälkeisiä pöytiä ei kentiltä usein todellakaan löydy. Ei myöskään helsinki-vantaalta.
  Kiva siinä sitten yrittää pakata tavaransa ja pukea vaatteet takaisin päällensä.
  Oikeasti, kentillä tulisi panostaa tähän pöytäasiaan.


 10. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.