Hyppää sisältöön

Tätä sinäkin mietit lentokoneessa: saako ikkunapaikalla istuva päättää, ovatko luukut auki vai kiinni?

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 06.03.2024
Onko ikkunapaikalla istuvalla matkustajalla yksinoikeus päättää ikkunaluukuista?

Kuka saa päättää lentokoneen ikkunaluukuista?

Selkänojan laskemisen lisäksi lentokoneessa on muitakin tilanteita, joissa matkustajilla voi olla selkeästi erilainen näkemys asiasta. Yksi näistä on ikkunaluukun käyttäminen.

Oletko joskus ollut lennolla, jossa olisit halunnut tiirailla maisemia, mutta ikkunapaikalla istuva matkustaja on laskenut ikkunaluukun? Tai olisitko halunnut nukkua, mutta ikkunasta paistava aurinko on tehnyt sen mahdottomaksi?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

The Points Guy -sivusto kyseli lukijoiltaan ja asiantuntijoilta, kuka omistaa oikeuden ikkunaluukkuun. Onko luukun avaaminen ja sulkeminen täysin ikkunapaikalla istuvan henkilön päätettävissä?

Yleisen mielipiteen mukaan asia on juuri näin. Jos ikkunaluukulla on sinulle väliä, kannattaa valita nimenomaan ikkunapaikka.

Lentoemäntä Kelly Kincaid vahvistaa teorian. Käytännössä ikkunapaikan matkustajalla on valta siihen, katsotaanko koneesta maisemia vai valkoista luukkua. Muut samalla rivillä istuvat voivat vain esittää toiveita asiasta.

Kincaid kehottaa matkustajia kertomaan rohkeasti ikkunapaikan matkustajalle, mitä mieltä ovat. Kun asiasta puhutaan, voikin käydä ilmi, ettei ikkunapaikan haltijalle ole väliä onko luukku alhaalla vai ylhäällä.

Luukku ylös nousun ja laskun aikana

Avonainen ikkunaluukku voi olla kiusallinen esimerkiksi sellaisilla yölennolla, joissa päivä kirkastuu jo varhain. Sulkemalla luukun illuusiota yöstä voi jatkaa pidempään.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Päivälennoilla suljettu luukku taas saattaa aiheuttaa joillekin matkustajille jopa ahtaan tai suljetun paikan kammoa. Toisia ärsyttää, jos maisemat ja auringonlaskut jäävät näkemättä.

Etikettiasiantuntijan mukaan tärkeintä on se, ettei luukun kanssa harrasteta turhaa räpläämistä. Pidä se ylhäällä tai alhaalla, mutta älä liikuttele sitä edestakaisin.

Joskus ikkunaluukkuasioista päättäminen on täysin matkustamohenkilökunnan vastuulla. Lentokoneen nousun ja laskun aikana luukkujen tulee olla ylhäällä useimmilla lentoyhtiöillä. Ikkunoista pääsee tällöin sisään luonnonvaloa, kun koneen valot sammutetaan.

Avonaisten ikkunaluukkujen tarkoituksena on nousu- ja laskutilanteissa totuttaa matkustajien silmät ulkona vallitsevaan valoon tai pimeyteen mahdollista evakuointia varten.

Tiesitkö muuten, että ikkunapaikan valitseminen ei välttämättä tarkoita sitä, että kohdallesi osuisi ikkuna? Käytännön syistä ikkunat eivät aina asetu tasaisesti jokaisen paikan kohdalle.

Lähde: The Points Guy

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hamadin kansainvälinen lentoasema Qatarin Dohassa

Tässä ovat vuoden 2024 parhaat lentoasemat – katso tuore Top 10

Helsinki-Vantaan lentoasema

Matkustajat valitsivat: Helsinki-Vantaa Pohjois-Euroopan paras lentoasema

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Lentoyhtiöiden codeshare-yhteistyö

Yllätyitkö, kun varasit lennon ja lähtöportilla odottaakin eri yhtiön kone? Tätä tarkoittaa codeshare-yhteistyö

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja