Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Näillä viikoilla Suomessa vietetään hiihtolomaa – 5 vinkkiä perheille, jotka eivät vielä tiedä mitä tekisivät

Shutterstock artikkelin kuva
Lapset ja matkailu
Ovatko hiihtolomasuunnitelmasi vielä auki? Lue vinkit ja tarkista koska omalla alueellasi lomaillaan.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 01.02.2022
facebook   whatsapp

Koska hiihtolomaa vietetään?

Koululaisten hiihtolomat jakautuvat Suomessa kolmelle eri viikolle helmi–maaliskuussa. Vuonna 2022 hiihtolomia vietetään viikoilla 8, 9 ja 10.

Ensimmäisenä lomaviikkonsa saavat pääkaupunkiseudun ja Varsinais-Suomen koululaiset ja opiskelijat. Seuraavaksi lomaillaan Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla. Itä- ja Pohjois-Suomen kouluissa hiihtolomaa vietetään maaliskuussa viikolla 10.

Hiihtoloma-aikojen huomioiminen on tärkeää myös matkailijoille, joilla ei ole kouluikäisiä lapsia. Hinnat ovat silloin korkeimmillaan ja pakettimatkat ja hotellit myydään helposti loppuun. Ilman lapsia matkustavien kannattaa ajoittaa reissunsa koulujen loma-aikojen ulkopuolelle.

Kaikkien kuntien loma-ajat voi tarkistaa Opetushallituksen verkkosivuilta.

Rantapallo listasi viisi tapaa viettää hiihtolomaa perheen kesken.

1. Äkkilähtö aurinkoon

Vuodenvaihde toi Suomeen koronapandemian tautihuipun, mutta matkanjärjestäjien pakettimatkat pyörivät lähes entiseen tapaan. Kohteita on tarjolla vähemmän, mutta jos on valmis matkustamaan, on mahdollista päästä aurinkoon.

Helpointa matkustaminen on nyt maihin, joihin pääsee EU:n rokotustodistuksen tai negatiivisen koronatestituloksen esittämällä. Tällaisia ovat esimerkiksi lapsiperheiden suosimat Kanariansaaret ja Dubai.

>> Vertaile Äkkilähdöt Teneriffalle tai Gran Canarialle

ShutterstockÄkkilähtö aurinkoon hiihtolomalla
Monissa perheissä edellisestä ulkomaanmatkasta on ehtinyt kulua pitkä aika.

Thaimaassa maahantulorajoitukset taas ovat hankalia, sillä jos perillä kohteessa tekee positiivisen koronatestin, joutuu valtion järjestämään karanteeniin.

Lomaa varatessa kannattaa tarkistaa, millaiset koronatoimet kohteessa ja hotellissa on. Selvitä myös aina ajankohtaiset maahantulorajoitukset ja muista täyttää kohteiden mahdollisesti vaatimat matkustuslomakkeet.

>>Katso kaikki äkkilähdöt

2. Hiihtokeskukseen nauttimaan talvesta

Hiihtolomaviikot ovat hiihtokeskusten vilkkainta sesonkia sekä Lapissa että muualla Suomessa. Jos matkaa ei vielä ole varattu, kannattaa suunnittelu aloittaa pian sopivan hotellin tai muun majoituksen varmistamiseksi.

Lapin yrittäjät ovat olleet korona-aikana tiukilla muuttuvien rajoitusten ja ulkomaalaisten matkailijoiden kadon myötä. Matkailijoita odotetaankin pohjoiseen innokkaammin kuin koskaan. Jos reissubudjetti sallii, mieti millaisia retkiä tai palveluita voisit ostaa yksityisyrittäjiltä.

Visit Finland / Juha LainePerheloma Lapissa
Ulkoilma ja turvavälit tekevät talvilajeista houkuttelevia pandemia-aikana.

Jos matkustaminen vielä arveluttaa koronaviruksen takia, voi hiihtokeskuksessa aina majoittua vuokramökissä, vältellä väkijoukkoja ja tehdä itse ruoat. Paikallisia ravintolayrittäjiä voi tukea hakemalla noutoannoksia.

Lasketellessa, hiihtäessä tai lumikenkäillessä päivät hujahtavat hetkessä Lapin hienoissa maisemissa. Muista, että hiihtokeskuksia on lähes ympäri Suomea aina etelää myöten. Aloittelijat voivat vuokrata tarvittavat varusteet.

>> Katso myös vinkit Levin parhaisiin hotelleihin

3. Kylpylään rentoutumaan

Ulkomaanmatkaa tai Lapin-lomaa edullisempi tapa juhlistaa hiihtolomaa on käydä kylpylässä. Hanki päiväliput koko perheelle tai jää pidemmäksi aikaa lomailemaan kylpylähotelliin.

Suurin osa kylpylähotelleista sopii lapsiperheille ja niitä löytyy ympäri Suomea. Allasosasto on myös helppo paikka viettää aikaa eri ikäisten lasten kanssa saman katon alla. Kaikille löytyy ikätasoon sopivia altaita.

ShutterstockPerheloma kylpylässä
Kylpylässä ei tarvitse huolehtia säästä jos ulkona sattuu olla paukkupakkasta tai vesisadetta.

Kylpylöiden ympäristössä on usein hyviä ulkoilumaastoja, joissa liikkumisen jälkeen tekee jo mieli saunaan ja lämmitettyyn altaaseen. Useimmissa kylpylöissä on mahdollista varata hierontoja ja kauneushoitoja.

Kylpylät sopivat hyvin myös kolmen sukupolven lomalle. Kun isovanhemmat ovat mukana, vanhemmatkin saavat omaa aikaa.

Tutustu Suomen kylpylöihin

4. Risteily perheen kesken

Lomakausien klassikko on tietysti risteily. Tutut varustamot liikennöivät risteilyjä ja reittimatkoja Tukholmaan, Tallinnaan ja Ahvenanmaalle.

Ruotsiin ja Viroon on mahdollista matkustaa EU:n rokotustodistuksella. Rokottamattomien tulee tarkistaa ajankohtaiset rajoitukset ennen matkan varaamista. Esimerkiksi Tallinnan kylpylöissä ja ravintoloissa edellytetään todistusta rokotuksista tai sairastetusta koronataudista.

IstockphotoRisteily Tallinnaan hiihtolomalla
Tallinnaan voi tehdä päiväristeilyn tai jäädä pidemmälle lomalle.

Hiihtolomaviikkojen aikana laivoilla on perheille suunnattua ohjelmaa sekä kotimaisten artistien keikkoja. Osalle riittää pelkkä laivareissu, kun taas toiset haluavat viettää päivää perillä kohteessa tai jäädä vaikka hotelliin useammaksi yöksi.

Tai entä jos pakkaisit auton mukaan laivaan ja lähtisit kiertelemään usein pelkäksi kesäkohteeksi miellettyä Ahvenanmaata?

Tutustu risteilypaketteihin

5. Retki naapurikaupunkiin

Ulkomaanmatkat ja laskettelulomat ovat hauskoja, mutta koulujen lomaviikkoina ne eivät ole halpaa huvia. Suurin osa perheistä kaipaa tekemistä, joka onnistuu pienemmällä budjetilla tai ilmaiseksi.

Miten nauttia lomasta omassa kotipuolessa? Kaikki tietävät, että kotona on vietetty viimeisen kahden vuoden aikana vähän liikaakin aikaa ja tekemistä jouduttu miettimään kerta toisensa jälkeen.

Jos ajatus matkustamisesta tuntuu vielä kaukaiselta, voi hiihtolomalle hakea uutta intoa lähtemällä viettämään päivää naapurikaupunkiin. Jo uudet ja erilaiset ulkoilureitit innostavat samojen tuttujen polkujen jälkeen. Pakkaa mukaan kevyt liukuri, jota lapsikin jaksaa kantaa.

Visit Finland / Harri TarvainenHauskaa tekemistä perheelle hiihtolomalla
Lähde hiihtolomalla ulkoilemaan uusiin maisemiin lähellä kotia.

Jos asut isossa kaupungissa, riittää jo retki toiselle puolelle kaupunkia. Keksit varmasti ainakin pari paikkaa, joissa et ole koskaan käynyt. Sovi treffit muiden perheiden kanssa, niin lapsille on seuraa toisistaan.

Kaupungeissa esimerkiksi elokuvateatterit, lapsille sopivat museot, uimahallit ja aktiviteettipuistot tarjoavat tekemistä sisätiloissa, jos ulkona on huono sää tai kova pakkanen.

Lue myös: Kaikki irti kotimaasta! Vinkit onnistuneeseen hiihtolomaan Suomessa

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto, Visit Finland / Juha Laine, Harri Tarvainen

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.