Hyppää sisältöön

Näillä viikoilla Suomessa vietetään hiihtolomaa – 5 vinkkiä perheille, jotka eivät vielä tiedä mitä tekisivät

Kirjoittajan oletuskuva
Heikki Siljamäki Päivitetty: 23.09.2022
Ovatko hiihtolomasuunnitelmasi vielä auki? Lue vinkit ja tarkista koska omalla alueellasi lomaillaan.

Koska hiihtolomaa vietetään?

Koululaisten hiihtolomat jakautuvat Suomessa kolmelle eri viikolle helmi–maaliskuussa. Vuonna 2023 hiihtolomia vietetään viikoilla 8, 9 ja 10.

  • Viikolla 8 (20.-26.2.) hiihtolomaa vietetään Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueen kouluissa.
  • Viikolla 9 (27.2.-5.3.) talvilomalle pääsevät Väli-Suomen koululaiset. Tällöin lomaillaan esimerkiksi Hämeessä, Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa.
  • Viikolla 10 (6.-12.3.) hiihtolomaa vietetään Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon sekä Lapin kouluissa.

Hiihtoloma-aikojen huomioiminen on tärkeää myös matkailijoille, joilla ei ole kouluikäisiä lapsia. Hinnat ovat silloin korkeimmillaan ja pakettimatkat sekä hotellit myydään helposti loppuun. Ilman lapsia matkustavien kannattaa ajoittaa reissunsa koulujen loma-aikojen ulkopuolelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuntien loma-ajat voi tarkistaa Opetushallituksen verkkosivuilta.

Rantapallo listasi viisi tapaa viettää hiihtolomaa perheen kesken.

1. Äkkilähtö aurinkoon

Talviloma on hyvä tilaisuus lähteä nauttimaan lämmöstä ja auringosta arjen keskellä. Lapsiperheiden suosimia kohteita ovat esimerkiksi Kanariansaaret ja Dubai. Myös Portugalille kuuluva Madeiran saariryhmä on oiva vaihtoehto talvilomalle.

Päivälämpötilat nousevat helmi-maaliskuussa Kanariansaarilla ja Madeiralla 20 asteen tuntumaan, ja Dubaissa hätyytellään päivisin jo 25 asteen rajapyykkiä.
>> Äkkilähdöt Teneriffalle tai Gran Canarialle
>> Äkkilähdöt Madeiralle

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockÄkkilähtö aurinkoon hiihtolomalla
Monissa perheissä edellisestä ulkomaanmatkasta on ehtinyt kulua pitkä aika.

Thaimaassa maahantulorajoitukset taas ovat olleet hyvin tiukat edelliset kaksi vuotta, mutta talvella 2022/2023 matkailutilanne näyttää lupaavammalta myös Thaimaan osalta.

>>Katso kaikki äkkilähdöt

2. Hiihtokeskukseen nauttimaan talvesta

Hiihtolomaviikot ovat hiihtokeskusten vilkkainta sesonkia sekä Lapissa että muualla Suomessa. Jos matkaa ei vielä ole varattu, kannattaa suunnittelu aloittaa pian sopivan hotellin tai muun majoituksen varmistamiseksi.

Lapin yrittäjät ovat olleet korona-aikana tiukilla muuttuvien rajoitusten ja ulkomaalaisten matkailijoiden kadon myötä. Matkailijoita odotetaankin pohjoiseen innokkaammin kuin koskaan. Jos reissubudjetti sallii, mieti millaisia retkiä tai palveluita voisit ostaa yksityisyrittäjiltä.

Suosituimpia Pohjois-Suomen hiihtokeskuksista ovat Levi, Ylläs ja Ruka. Näissä kohteissa varsinkin Etelä- ja Keski-Suomen hiihtolomaviikoilla onkin hyvä varautua pitkähköhin hissijonoihin.

Visit Finland / Juha LainePerheloma Lapissa
Ulkoilma ja turvavälit tekevät talvilajeista houkuttelevia pandemia-aikana.

Lasketellessa, hiihtäessä tai lumikenkäillessä päivät hujahtavat hetkessä Lapin hienoissa maisemissa. Muista, että hiihtokeskuksia on lähes ympäri Suomea aina etelää myöten. Aloittelijat voivat vuokrata tarvittavat varusteet.

>> Katso myös vinkit Levin parhaisiin hotelleihin

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Kylpylään rentoutumaan

Ulkomaanmatkaa tai Lapin-lomaa edullisempi tapa juhlistaa hiihtolomaa on käydä kylpylässä. Hanki päiväliput koko perheelle tai jää pidemmäksi aikaa lomailemaan kylpylähotelliin.

Suurin osa kylpylähotelleista sopii lapsiperheille ja niitä löytyy ympäri Suomea. Allasosasto on myös helppo paikka viettää aikaa eri ikäisten lasten kanssa saman katon alla. Kaikille löytyy ikätasoon sopivia altaita.

ShutterstockPerheloma kylpylässä
Kylpylässä ei tarvitse huolehtia säästä jos ulkona sattuu olla paukkupakkasta tai vesisadetta.

Kylpylöiden ympäristössä on usein hyviä ulkoilumaastoja, joissa liikkumisen jälkeen tekee jo mieli saunaan ja lämmitettyyn altaaseen. Useimmissa kylpylöissä on mahdollista varata hierontoja ja kauneushoitoja.

Kylpylät sopivat hyvin myös kolmen sukupolven lomalle. Kun isovanhemmat ovat mukana, vanhemmatkin saavat omaa aikaa.

Tutustu Suomen kylpylöihin

4. Risteily perheen kesken

Lomakausien klassikko on tietysti risteily. Tutut varustamot liikennöivät risteilyjä ja reittimatkoja Tukholmaan, Tallinnaan ja Ahvenanmaalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ruotsiin ja Viroon on mahdollista matkustaa EU:n rokotustodistuksella. Rokottamattomien tulee tarkistaa ajankohtaiset rajoitukset ennen matkan varaamista. Esimerkiksi Tallinnan kylpylöissä ja ravintoloissa edellytetään todistusta rokotuksista tai sairastetusta koronataudista.

IstockphotoRisteily Tallinnaan hiihtolomalla
Tallinnaan voi tehdä päiväristeilyn tai jäädä pidemmälle lomalle.

Hiihtolomaviikkojen aikana laivoilla on perheille suunnattua ohjelmaa sekä kotimaisten artistien keikkoja. Osalle riittää pelkkä laivareissu, kun taas toiset haluavat viettää päivää perillä kohteessa tai jäädä vaikka hotelliin useammaksi yöksi.

Tai entä jos pakkaisit auton mukaan laivaan ja lähtisit kiertelemään usein pelkäksi kesäkohteeksi miellettyä Ahvenanmaata?

Tutustu risteilypaketteihin

5. Retki naapurikaupunkiin

Ulkomaanmatkat ja laskettelulomat ovat hauskoja, mutta koulujen lomaviikkoina ne eivät ole halpaa huvia. Suurin osa perheistä kaipaa tekemistä, joka onnistuu pienemmällä budjetilla tai ilmaiseksi.

Miten nauttia lomasta omassa kotipuolessa? Kaikki tietävät, että kotona on vietetty viimeisen kahden vuoden aikana vähän liikaakin aikaa ja tekemistä jouduttu miettimään kerta toisensa jälkeen.

Jos ajatus matkustamisesta tuntuu vielä kaukaiselta, voi hiihtolomalle hakea uutta intoa lähtemällä viettämään päivää naapurikaupunkiin. Jo uudet ja erilaiset ulkoilureitit innostavat samojen tuttujen polkujen jälkeen. Pakkaa mukaan kevyt liukuri, jota lapsikin jaksaa kantaa.

Visit Finland / Harri TarvainenHauskaa tekemistä perheelle hiihtolomalla
Lähde hiihtolomalla ulkoilemaan uusiin maisemiin lähellä kotia.

Jos asut isossa kaupungissa, riittää jo retki toiselle puolelle kaupunkia. Keksit varmasti ainakin pari paikkaa, joissa et ole koskaan käynyt. Sovi treffit muiden perheiden kanssa, niin lapsille on seuraa toisistaan.

Kaupungeissa esimerkiksi elokuvateatterit, lapsille sopivat museot, uimahallit ja aktiviteettipuistot tarjoavat tekemistä sisätiloissa, jos ulkona on huono sää tai kova pakkanen.

Lue myös: Kaikki irti kotimaasta! Vinkit onnistuneeseen hiihtolomaan Suomessa

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto, Visit Finland / Juha Laine, Harri Tarvainen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Porvoon hotellit

Hotellivinkit Porvooseen – 6 paikkaa, joiden joukosta löydät itsellesi sopivan majoituksen

Onko Suomessa viiden tähden hotelleja?

Onko Suomessa viiden tähden hotelleja – ja mitä niiltä ylipäänsä vaaditaan? Vastaus saattaa yllättää

Mies ja nainen kylpylässä uima-altaassa nauramassa suihkun alla.

Kaikki Suomen kylpylät – mikä sopii sinulle?

Jättimäinen risteilyalus kapealla lahdella, jossa toisella puolella kohoaa vuoristo ja toisella puolella punatiilikattoisten talojen täyttämä pikkukaupunki.

Risteilylle Karibialle vai Välimerelle? Näin valitset sopivan ajankohdan risteilylomalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja