Hyppää sisältöön

Äkkilähtöjen plussat ja miinukset – sopiiko viime hetkellä varattu matka sinulle?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 25.11.2022
Haluaisitko kokeilla äkkilähtöä? Lue lisää viime hetken lomavarauksista ja katso, sopisiko matka sinulle!

Mitkä ovat äkkilähtöjen plussat?

ShutterstockÄkkilähtöjen plussat
Parasta äkkilähdöissä: huomenna voisit olla jo etelässä.

1. Edullinen hinta

Oletko haaveillut äkkilähdöstä etelän lomakohteisiin? Matkanjärjestäjien myymättä jääneitä tai peruutettuja paikkoja myydään edullisesti matkustuspäivän lähestyessä. Parasta äkkilähdöissä onkin hinta: viime hetken varaaja maksaa usein matkastaan vain murto-osan todellisesta hinnasta.

Ajankohdasta ja kohteesta riippuen äkkilähtöjen hinnat saattavat painua todella alas. Halvimmillaan edestakaisia äkkilähtölentoja etelään on myyty parillakympillä, ja lennot ja majoituksen sisältäviä matkapaketteja noin sadalla eurolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suositun matkustuskauden aikaan supertarjouksia ei kuitenkaan löydy. Lennoista kannattaa varautua maksamaan vähintään sata euroa ja matkapaketeista vähintään 200 euroa.

2. Spontaani seikkailu

Kukapa ei olisi joskus arjen koetellessa haaveillut pakkaavansa laukkunsa ja lähtevänsä seuraavalla lennolla etelään? Äkkilähdön varatessasi pääset toteuttamaan tämän fantasian luvan kanssa. Kalenterin kyttäämisen ja päivien laskemisen voi unohtaa – sinulla on jo todennäköisesti kiire kentälle.

Äkkilähdön valitessasi tuttukin lomakohde voi tuntua jännittävältä seikkailulta. Monet lomalaiset alkavat vilkuilla äkkilähtöjä silloin, kun sää on kotimaassa kehno. Palmun alle voi onneksi päästä jo vuorokauden sisällä.

3. Saatat löytää sattumalta suosikkikohteen

Yksi äkkilähtöjen hauskimmista eduista on se, että saatat päätyä lomalle kohteeseen, jota et olisi muuten valinnut. Parhaimmillaan voi käydä niin, että siitä tuleekin uusi suosikkisi!

Matkavalikoimassa voi olla paikkoja, joista et ole ikinä kuullutkaan. Vastaavasti turistirysänä pitämästäsi kaikkien tuntemasta lomasaaresta saattaa paljastua paikka, jossa riittää mielenkiintoista tekemistä ja näkemistä kokeneellekin reissaajalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Joskus äkkilähtö voi olla myös täydellinen lupa rentoutua. Koska et ole valinnut kohdetta pitkän harkinnan tai huolellisesti laadittujen reissusuunnitelmien jälkeen, voit rauhassa keskittyä joutenoloon, auringosta nauttimiseen ja lepäämiseen.

Mitkä ovat äkkilähtöjen miinukset?

IstockphotoMitä pitää ottaa huomioon ennen äkkilähtöä?
Äkkilähtöön voi liittyä myös haasteita.

1. Pienempi valikoima

Äkkilähdöt eivät tietenkään ole täydellisiä – siksi niissä onkin reilusti alennettu hinta. Jos varaat matkan viime hetkellä, ei käytössäsi ole samanlaista valikoimaa kuin hyvissä ajoin etukäteen matkansa valinneilla. Kohde määräytyy omien haaveidesi sijaan sen mukaan, mihin matkoja sattuu olemaan tarjolla.

Helpointa äkkilähtöjä on löytää kohteisiin, joihin tehdään Suomesta eniten matkoja. Kesällä tämä tarkoittaa esimerkiksi Kreikan suosituimpia saaria, Turkkia, Mallorcaa ja Kroatiaa. Talvikaudella äkkilähtöjä on tarjolla Kanarialle, Thaimaahan ja Dubaihin.

Lennot ja majoituksen sisältävälle matkalle on helpointa lähteä kahdestaan puolison, ystävän tai perheenjäsenen kanssa, sillä hinta lasketaan kahdelle. Äkkilähtölennot taas sopivat myös yksin tai parittomassa seurueessa matkustaville.

Perheille ja kaveriporukoille valikoima on vielä pienempi, sillä viime hetkellä moniin kohteisiin saattaa olla jäljellä vain pari paikkaa.

Lue myös: Sopiiko äkkilähtö lapsiperheelle? Huomioi nämä asiat matkaa suunnitellessa

2. Ei aikaa suunnittelulle

Hyvän äkkilähdön osuessa kohdalle on tehtävä nopeita päätöksiä. Usein parhaat tarjoukset julkistetaan lähtöä edeltävänä päivänä – tai jopa samana päivänä, kun lento lähtee.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kun lähtö tapahtuu lyhyellä varoitusajalla, on asioiden oltava jotakuinkin lähtökunnossa. Passin on oltava voimassa ja lasten tai lemmikkieläinten mahdolliset hoitopaikat sovittuna. Laukut on pystyttävä pakkaamaan vauhdilla heti pyykkirumban jälkeen.

Aikaa ei myöskään jää suunnitteluun tai tiedonhakuun. Nopeimmillaan saatat saapua kohteeseen, josta et tiedä etukäteen yhtään mitään. Lentomatkan voi hyödyntää lukemalla vinkkejä kohteeseen. Paikan päällä alkuun pääsee esimerkiksi hotellin vastaanottovirkailijan tai matkaoppaan avulla.

3. Majoitus voi olla yllätys

Osa äkkilähdöistä myydään pakettina, johon kuuluu lennon lisäksi määrittelemätön majoitus. Tämä tarkoittaa sitä, että hintaan sisältyvä majoitus selviää vasta perillä kohteessa.

Määrittelemätön majoitus voi olla tasokas hotelli, yhden tähden hotelli, perheille suunnattu huoneistohotelli tai kaikkea siltä väliltä. Et myöskään välttämättä tiedä missä päin lomakohdetta tai kokonaista saarta majoitus sijoittuu.

Jos tapanasi on asettaa tarkat kriteerit hotellille, olet vaarassa pettyä. Majapaikka tai sen sijainti ei välttämättä vastaa toiveitasi tai sen varustelusta voi puuttua tärkeänä pitämäsi ominaisuus kuten ilmastointi. Ennakkoluulottomalle matkailijalle määrittelemätön majoitus voi kuitenkin olla loman hauska yllätys.

Lue myös: Näin löydät halvan matkan – 5 vinkkiä

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Minne matkustaa toukokuussa?

Minne matkustaa toukokuussa? 10 ideaa, jos lomasi osuu keväälle

Näin äkkilähdöt toimivat

Miten äkkilähdöt toimivat? Näin voit löytää matkan mojovalla alennuksella

Halvat äkkilähdöt

Milloin äkkilähdöt ovat halvimmillaan? Lue tästä, koska nappaat edullisen matkan

Albania

Mikä on äkkilähtö? Lue tämä, jos haaveilet matkasta lyhyellä varoitusajalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja