Hyppää sisältöön

Sopiiko äkkilähtö lapsiperheelle? Huomioi nämä asiat matkaa suunnitellessa

  • Riikka Krenn
  • Krista Ahonen
  • Maria Hietala
Riikka Krenn, Krista Ahonen, Maria Hietala Päivitetty: 26.06.2024
Äkkilähtöjen idea on päästä aurinkoon halvalla ja nopeasti, mutta sopiiko matkustustyyli lasten kanssa?

Älä jätä varausta aivan viimeiseen hetkeen

Äkkilähdöt ovat matkatoimistojen peruutuspaikkoja ja viime hetken tarjouksia, joita myydään alennettuun hintaan juuri ennen lähtöä.

Aikuisten kesken matkustavan on helppo odottaa halpoja hintoja aivan loppumetreille ja lähteä reissuun vaikka vuorokauden varoitusajalla. Perheelliselle tämä saattaa olla jo käytännön syistä hankalasti toteutettava ajatus.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Edullisia äkkilähtöjä voi kuitenkin olla tarjolla seuraavan päivän lisäksi muille lähipäiville tai seuraavalle viikolle, mikä avaa myös perheille mahdollisuuden tarttua äkkilähtöön. Tässä ajassa ehtii jo pakata suuremmankin joukon tavarat ja valmistella lasten lähdön myös henkisesti kaikessa rauhassa.

Äkkilähtökohteet ovat loistavia perhekohteita

Kreikka, Turkki ja Kanariansaaret kuuluvat tyypillisimpiin äkkilähtökohteisiin. Kesäkohteisiin saattaa päästä keväällä tai loppukesällä halvimmillaan jopa alle 200 eurolla per henkilö sisältäen lennot ja viikon majoituksen.

Myös Thaimaahan ja muihin kaukokohteisiin löytyy äkkilähtötarjouksia talvikaudella – tosin niiden hinnat ovat nousseet maailmantilanteen myötä. Esimerkiksi nelihenkisen perheen matkasta puhuttaessa euromääräinen säästö voi kuitenkin nousta jopa yli tuhanteen euroon normaalihintaan verrattuna.

Monet äkkilähtökohteista sopivat hyvin myös lapsiperheille. Suurimmista lomakeskuksista löytyy kiinnostavaa tekemistä, kuten esimerkiksi teema- tai vesipuistoja perheen pienimmille.

Miten äkkilähtö varataan lapsiperheelle?

Äkkilähtöjä voi vertailla verkossa Rantapallon äkkilähtöhaun kautta. Voit määrittää mitkä kohteet kiinnostavat sinua ja koska olet valmis lähtemään reissuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Helpointa äkkilähtö on aina löytää kahden hengen seurueelle. Matkojen hinta lasketaan yhdelle, kun huoneessa majoittuu kaksi henkilöä. Lisäksi paikkoja äkkilähdölle saattaa olla rajoitetusti – joskus vain kaksi.

Ei kuitenkaan ole mahdotonta löytää äkkilähtöä esimerkiksi 3–5 hengen seurueelle. Lasten iästä ja määrästä riippuen vaihtoehtoina on varata kaksi erillistä huonetta tai ottaa huoneeseen lisävuode.

ShutterstockLapsiperheen äkkilähdöt
Uima-allas on monen lapsiperheen kriteerilistalla hotellia valitessa.

Joskus tarjolla on äkkilähtöjä, jotka ovat varattavissa esimerkiksi vain neljälle hengelle. Tällaiset matkat ovat täydellisiä lapsiperheille, sillä niihin kuuluu yleensä majoitus isommassa huoneistossa.

Äkkilähtöä etsivän perheen on huomioitava, että kaikissa hotelleissa ei ole lisävuodemahdollisuutta. Palvelu ostetaan aina matkanjärjestäjän sivuilta.

Varaudu korkeampiin hintoihin koululaisten loma-aikoina

Äkkilähtöjen haaste on nimen mukaisesti matkavarauksen nopea tahti. Halvimmat matkat löytyvät, jos olet valmis joustamaan matkan ajankohdassa.

Kaikkein edullisimmat lähdöt sijoittuvat lähes poikkeuksetta koululaisten loma-aikojen ulkopuolelle. Jos matkalle haluaa koululaisten lomien aikaan, on syytä varautua siihen, ettei todella edullista äkkilähtöä tule vastaan.

Alle kouluikäisten kanssa kannattaakin pyrkiä sijoittamaan matka muualle kuin koulujen lomakausille. Kaikkein edullisinta aikaa äkkilähdöille ovat huhti–toukokuu, elokuu koulujen alkaessa sekä marraskuu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Valitse määrittelemätön hotelli vain jos et pelkää epävarmuutta

Lähes kaikki äkkilähtötarjoukset ovat nykyään sidottuja tiettyyn hotelliin, jolloin on helppo tutkia jo ennakkoon matkatoimiston sivuilta, onko majoitus lapsiperheelle sopiva.

Pieni osa lähdöistä myydään määrittelemätön majoitus -statuksella, jolloin majapaikka ja sen tähtiluokitus saattavat selvitä vasta perille kohteeseen saavuttaessa.

Lapsiperheen matkatarpeisiin määrittelemätön hotelli voi tuntua hieman riskialttiilta. Useimmat haluavat tietää, mihin ovat menossa ja onko hotellissa esimerkiksi uima-allas.

Majoituksen taso on sitä olennaisempaa, mitä pienempiä lapset ovat. Yleensä onkin turvallisinta rajata äkkilähtöhaku vain sellaisiin hotelleihin, joiden voi varmuudella luottaa tarjoavan kaiken tarvittavan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Äkkilähtöjen plussat ja miinukset

Äkkilähtöjen plussat ja miinukset – sopiiko viime hetkellä varattu matka sinulle?

Helsinki lasten kanssa

Lasten kanssa Helsingissä – lue vinkit onnistuneeseen lomaan

Minne matkustaa toukokuussa?

Minne matkustaa toukokuussa? 10 ideaa, jos lomasi osuu keväälle

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja