Hyppää sisältöön

High Chapparal – lännensankareita ja ruudinkatkua

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 16.04.2012
High Chapparal -elämyspuistossa Ruotsin nelostien varrella viihtyvät niin pienet kuin suuremmatkin lännensankarit.

High Chapparal vie villiin länteen

Hörppään viimeisen lämmenneen kolajuoman tilkan tuopin pohjalta, pyyhkäisen hikeä otsaltani ja astun saluunan pariovista ulos helteiselle kadulle.

Pahankurisina tunnetut Svenssonin veljekset karauttavat ohi kaksoisrattaissaan, jäätelötötteröt käsissään ja iloinen virne kasvoillaan. Samassa suutarinliikkeen kulmalla räjähtää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaksi lehmipoikaa ja inkkarityttö aloittavat silmittömän laukaustenvaihdon. Ruudinkäry jää leijailemaan kuumaan ilmaan. Päätän nousta junaan ja ajaa Meksikoon.

Höyryjunia ja siipirataslaivoja

High Chaparralin tarina alkoi 60-luvulla, kun liikemies Bengt Erlandsson osti Ruotsin Telelaitokselta vanhoja puhelinpylväitä ja rakennutti niistä linnoituksen Amerikan rajaseudun hengessä. Niistä ajoista ”Big Bengtin” unelma on kasvanut kokonaiseksi villin lännen maailmaksi.

Lännensankarit voivat matkustaa höyryveturin kiskomalla junalla meksikolaiseen kylään syömään burritoja tai siipirataslaivalla preerialle, jossa biisonit laiduntavat ja intiaanit esittävät perinteisiä tanssejaan.

High Chapparalin intiaanit ovat ihan oikeasti kotoisin Kanadasta ja meksikolaiset Meksikosta. Lisäksi alueella voi vaikka ratsastaa ponilla tai kaivaa kultaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lounas saluunassa ja tuliaiset suutarilta

Lippuluukulta aukeaa High Chaparralin pääkatu, jonka varrelta löytyy saluunan lisäksi useita pikku putiikkeja. Suutarinliike myy käsintehtyjä bootseja ja valokuvaamossa on mahdollista ikuistaa koko perheen 1800-luvun asuissa antiikkipaperille.

Vanhempien mielestä turhin rahareikä voi olla nallipyssyjä, intiaanipäähineitä, stetsoneita ja muuta kiinalaista lännen rekvisiittaa myyvä tavaratalo. Tenavien näkemys on tietenkin päinvastainen.

Suurin vetonaula on kuitenkin villin lännen show, vauhdikas hevosooppera, jossa kaviot kopisevat, kärrynpyörät kirskuvat, hameenhelmat hulmuavat ja kuudestilaukeavat paukkuvat. Vaikka perheen pikku eastwoodit eivät ruotsia osaisikaan, ei epäselväksi jää, että paha saa palkkansa ja sankari sankarittarensa.

Autolomalaisen monipuolinen kohde

High Chaparral sijaitsee Jönköpingin ja Värnamon välissä, noin kymmenen kilometrin päässä Ruotsia halkovasta nelostiestä. Tukholmasta matkaa kertyy nelisensataa kilometriä.

Alueelta löytyy myös huvipuisto, museo, uimapaikka, hotelli, mökkikylä ja leirintäalue. Kesällä High Chaparralissa järjestetään niin paljon tapahtumia, että voit hyvinkin huomata olevasi keskellä country-festareita tai amerikanrautojen kokoontumista.

Yksin matkustavalla kolmekymppisellä poikamiehellä päivä villissä lännessä meni kuin siivillä. Reilut parikymmentä vuotta sitten ei varmaan biisonilaumakaan olisi saanut minua ulos portista niin lyhyen vierailun jälkeen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Rami Syed
Kuvat: High Chapparal

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Powerpark

Esittelyssä kaikki Suomen huvipuistot – mikä sopii sinulle?

Linnanmäen Swingi

Linnanmäen kausi käynnistyi – tältä näyttää 40 metrin korkeuteen heilahtava uutuuslaite Swingi

Tukholman ravintolat

Löydä Tukholman herkullisimmat ravintolat – 25 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Japanilainen kylpylä Tukholmassa

Oletko kuullut Tukholman epätodellisesta K-16-kylpylästä? Aivan kuin olisit Japanissa – uimapuvun voit jättää kotiin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja