Hyppää sisältöön

Gotlanti on lapsiperheen paratiisi

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 15.07.2013
Kesäyön hämärä lepää saaren yllä. Rantakalliot ja –kivet erottuvat tummina vasten syvänsinistä vettä. On aivan tyyntä.

Iltalautalla saapumisessa Gotlantiin on oma tunnelmansa. Kesäillan viimeiset juhlijat istuvat puistonpenkeillä ja pariskunnat kävelevät käsikkäin illalliselta hotellille. Saavumme Visby Strandbyn mökkikylään puolen yön tienoilla. Emme mahtuneet päivälauttaan, mikä tuntuu tunnelmallisessa kesäyössä mukavalta sattumalta. Kannamme tavarat merenrannassa sijaitsevaan mökkiimme ja käymme nukkumaan.

Vanhan kaupungin tunnelmaa

Aamu valkenee aurinkoisena. Horisontti on täynnä purjeveneitä ja kalastaja-aluksia. Koska jääkaappimme on typötyhjä, suuntaamme muutaman kilometrin päässä sijaitsevan Visbyn keskustaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Visbyn vanha kaupunki on täynnä tunnelmallisia kahviloita ja ravintoloita. Etsiydymme vehreään puutarhakahvilaan ja nautimme viilentävien koivujen varjossa aamiaiseksi cappucinot ja mozzarellabagelit.

Aamupalan jälkeen jatkamme tutkimusmatkaamme kaupungin pikkukujille, joilta päädymme kaupungin vilkkaaseen satamaan. Paikallisessa supermarketissa käynnin jälkeen on jälleen aika palata mökkikylään.

Lapsille runsaasti ohjelmaa

Gotlanti tarjoaa mitä parhaimmat olosuhteet lasten kanssa matkustamiseen. Mökkikylästä löytyy niin hiekkaranta, uima-allas, minigolf-rata kuin useampi grillipaikkakin. Luksusta lomailuun haluava voi vuokrata myös mäenharjanteessa sijaitsevan paljun omaan käyttöönsä.

Ravintolat, kaupat ja leikkipuistot löytyvät myös ihan lähistöltä ja oma kuistillinen mökki merinäköalalla takaa vanhemille lomasta nauttimisen. Lasten käytyä nukkumaan aikuiset voivat rentoutua terassilla seuraten ilta-auringon värileikkiä välkkyvässä meressä.

Retki Färön saarella

Retkiä kaipaava voi suunnata Gotlannin Pohjois-osassa sijaitsevalle Färön saarelle. Sinne pääsee kätevästi autolautalla, jolla matka lautalla kestää vain seitsemän minuuttia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Färössä luonto on karumpaa kuin muualla Gotlannissa – joka puolella näkyy kitukasvuisia puita, kuivaa heinikkoa ja loputtomasti hiekkaa. Färöstä löytää paitsi upeat hiekkarannat myös Ruotsin parhaan kotileipomokahvilan, Sylvi’s Döttrar Hembagerin.

Lapsiperheitä houkutteleva ykköskohde on kuitenkin Kneippbyn huvipuisto Peppi Pitkätossun taloineen. Runsas laitevalikoima, jossa on huomioitu myös aivan perheen pienimmät taaperot, tekee lasten päivästä ikimuistoisen.

Teksti: Tellervo Uljas
Kuva: Tuukka Ervasti / Visit Sweden

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tukholman ravintolat

Löydä Tukholman herkullisimmat ravintolat – 25 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Japanilainen kylpylä Tukholmassa

Oletko kuullut Tukholman epätodellisesta K-16-kylpylästä? Aivan kuin olisit Japanissa – uimapuvun voit jättää kotiin

Arlandan lentokentältä Tukholman keskustaan

Helppo säästövinkki Tukholmaan – näin vältät lentokentän rahareiän ja siirryt keskustaan pikkurahalla

Tukholma lasten kanssa

Lasten kanssa Tukholmassa – lue vinkit onnistuneeseen matkaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja