hero taustakuva

Gotlanti on lapsiperheen paratiisi

artikkelin kuva
Lapset ja matkailu
Kesäyön hämärä lepää saaren yllä. Rantakalliot ja –kivet erottuvat tummina vasten syvänsinistä vettä. On aivan tyyntä.
Teksti: Rantapallo
Päivitetty: 15.07.2013
facebook   whatsapp

Iltalautalla saapumisessa Gotlantiin on oma tunnelmansa. Kesäillan viimeiset juhlijat istuvat puistonpenkeillä ja pariskunnat kävelevät käsikkäin illalliselta hotellille. Saavumme Visby Strandbyn mökkikylään puolen yön tienoilla. Emme mahtuneet päivälauttaan, mikä tuntuu tunnelmallisessa kesäyössä mukavalta sattumalta. Kannamme tavarat merenrannassa sijaitsevaan mökkiimme ja käymme nukkumaan.

Vanhan kaupungin tunnelmaa

Aamu valkenee aurinkoisena. Horisontti on täynnä purjeveneitä ja kalastaja-aluksia. Koska jääkaappimme on typötyhjä, suuntaamme muutaman kilometrin päässä sijaitsevan Visbyn keskustaan.

Visbyn vanha kaupunki on täynnä tunnelmallisia kahviloita ja ravintoloita. Etsiydymme vehreään puutarhakahvilaan ja nautimme viilentävien koivujen varjossa aamiaiseksi cappucinot ja mozzarellabagelit.

Aamupalan jälkeen jatkamme tutkimusmatkaamme kaupungin pikkukujille, joilta päädymme kaupungin vilkkaaseen satamaan. Paikallisessa supermarketissa käynnin jälkeen on jälleen aika palata mökkikylään.

Lapsille runsaasti ohjelmaa

Gotlanti tarjoaa mitä parhaimmat olosuhteet lasten kanssa matkustamiseen. Mökkikylästä löytyy niin hiekkaranta, uima-allas, minigolf-rata kuin useampi grillipaikkakin. Luksusta lomailuun haluava voi vuokrata myös mäenharjanteessa sijaitsevan paljun omaan käyttöönsä.

Ravintolat, kaupat ja leikkipuistot löytyvät myös ihan lähistöltä ja oma kuistillinen mökki merinäköalalla takaa vanhemille lomasta nauttimisen. Lasten käytyä nukkumaan aikuiset voivat rentoutua terassilla seuraten ilta-auringon värileikkiä välkkyvässä meressä.

Retki Färön saarella

Retkiä kaipaava voi suunnata Gotlannin Pohjois-osassa sijaitsevalle Färön saarelle. Sinne pääsee kätevästi autolautalla, jolla matka lautalla kestää vain seitsemän minuuttia.

Färössä luonto on karumpaa kuin muualla Gotlannissa – joka puolella näkyy kitukasvuisia puita, kuivaa heinikkoa ja loputtomasti hiekkaa. Färöstä löytää paitsi upeat hiekkarannat myös Ruotsin parhaan kotileipomokahvilan, Sylvi’s Döttrar Hembagerin.

Lapsiperheitä houkutteleva ykköskohde on kuitenkin Kneippbyn huvipuisto Peppi Pitkätossun taloineen. Runsas laitevalikoima, jossa on huomioitu myös aivan perheen pienimmät taaperot, tekee lasten päivästä ikimuistoisen.

Teksti: Tellervo Uljas
Kuva: Tuukka Ervasti / Visit Sweden

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.