Hyppää sisältöön

Yksi suurimmista elokuvastudioista on jossain aivan muualla, kuin olisit kuvitellut – nämä tutut elokuvat kuvattiin Marokossa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 21.01.2019
Marokossa on kuvattu monia tuttuja hittielokuvia. Myös matkailijat voivat vierailla studioilla.

Ouarzazate on Marokon elokuvakeskus

Maailman suurimpia elokuvastudioita mietittäessä ajatukset hakeutuvat yleensä Yhdysvaltoihin. Olisitko uskonut, että yksi maailman suurimmista elokuvastudioista, Atlas Film Studios, sijaitsee Marokossa?

Ouarzazateen vajaan 200 kilometrin päähän Marrakechista rakennetun elokuvastudion pinta-ala on Business Insiderin mukaan noin 30 000 neliömetriä. Ouarzazatea on perinteisesti pidetty Marokon “porttina aavikolle”.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Elokuvabisnes käynnistyi vuonna 1985, kun studioilla kuvattiin Michael Douglasin tähdittämää elokuvaa Niilin jalokivi. Kuvausryhmät huomasivat nopeasti Marokon potentiaalin, ja nyt samalla alueella on kuvattu jo yli 200 elokuva- ja tv-tuotantoa.

Tunnetuimpia Atlaksen elokuvia ovat muun muassa Muumio, Gladiaattori, The Passion of the Christ, Ben-Hur sekä Kingdom of Heaven – Taivas maan päällä. Tv-sarjoista paikan päällä on kuvattu esimerkiksi Game of Thronesia, joka on tuonut matkailijavirtoja myös moniin muihin kohteisiin.

Yksi studioiden isoimmista lavasteista on tiibetiläistyylinen rakennus, jota käytettiin Martin Scorsesen vuoden 1997 elokuvassa Kundun. Elokuva kertoi Dalai Laman elämäntarinan.

Vielä ensi-iltaansa odottavista elokuvista muun muassa Disneyn uutta versiota Aladdinista on kuvattu Marokossa. Animaation sijaan rooleissa nähdään oikeita näyttelijöitä kuten Will Smith. Elokuvan on määrä ilmestyä toukokuussa 2019.

Miksi Marokossa kuvataan elokuvia?

Marokon valtteja ovat kuvausryhmien kannalta dramaattiset aavikko- ja vuoristomaisemat sekä kohtuulliset tuotantokulut. Ympäristö sopii erityisen hyvin historiallisia tai uskonnollisia tapahtumia kuvaaviin elokuviin. Elokuvissa Marokko on esittänyt milloin Egyptiä, milloin Makedoniaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Studioiden alueelta löytyy muun muassa keskiaikaisia linnoja, egyptiläisiä temppeleitä, historiallista kaupunkikuvaa sekä erilaisia elokuvissa käytettyjä ajoneuvoja.

Elokuvastudioiden myötä filmiryhmät ovat löytäneet myös studioiden ulkopuolelle. Esimerkiksi elokuvia Babel, Sex and the City 2, Inception ja American Sniper on kuvattu muualla Marokossa.

Elokuvabisnes on Ouarzazatessa merkittävä työllistäjä. Monet paikalliset saavat elantonsa työskentelemässä kuvauspaikoilla ja jopa avustajina itse elokuvissa.

Matkailijat voivat vierailla studioilla silloin, kun kuvaukset eivät ole käynnissä. Pääsylippu maksaa vain 50 Marokon dirhamia eli alle viisi euroa.

Katso alta matkailijoiden jakamia kuvia studioilta!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Tämä hylätty huoltoasema paljastuu kauhuleffan lavasteeksi – seissyt tien varressa yli 10 vuotta

Lähde: Business Insider
Kuvat: Shutterstock ja Instagram

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Marrakech, Marokko

Tutustu Marrakechin tunnetuimpiin nähtävyksiin – seitsemän vinkkiä

New York

Katso nämä ja olet hetkessä New Yorkissa – 10 elokuvaa, jotka takaavat matkakuumeen

Pariisi

Muistatko nämä viisi ihanaa Pariisi-elokuvaa? Nauti kaupungin tunnelmasta kotisohvalla

Kymmenen televisiosarjaa, jotka vievät sinut matkalle ympäri maailmaa – lue vinkit

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja