Tutustu Marrakechin tunnetuimpiin nähtävyksiin – seitsemän vinkkiä
1. Vanhakaupunki Medina
Marrakechin vanhakaupunki Medina on kaupungin kiistatta kiehtovin nähtävyys. Kapeat sokkeloiset kujat, kiihkeä basaaritunnelma ja historialliset rakennukset muistuttavat vanhasta arabialaisesta kauppaperinteestä.
Medinassa sijaitsee Marrakechin kuuluisa basaari, missä toinen toistaan upeammat matot ja keramiikkatuotteet odottavat ostajaansa ja kauppiaiden sekä ostajien välinen tiivis tinkiminen tuo eläväistä puheensorinaa.
Matkailija voi helposti eksyä sokkeloiseen vanhaankaupunkiin. Älä kuitenkaan pelkää eksymistä, sillä harhailemalla kaduilla voit löytää kaupungin parhaat tuliaiset, ravintolat ja kahvilat. Varaa Medinaan rutkasti aikaa, sillä kiireessä eksyt takuuvarmasti – ja aikaa kuluu tuplasti enemmän.
Medinan alueella sijaitsevat myös monet muut Marrakechin tunnetut nähtävyydet, kuten Koutoubian moskeija, Bahian palatsi ja Djemaa el Fna -aukio.
2. Djemaa el Fna
Marrakechin toria Djemaa el Fnata voi hyvällä syyllä kutsua kaupungin sydämeksi. Tori herää henkiin aamulla yhdeksän jälkeen ja elämä jatkuu pitkälle yöhön. Torilta voi ostaa paikallisherkkuja ja tuliaisia, mutta siellä on jatkuvasti myös muuta nähtävää apinoiden kesyttäjistä käärmeenlumoojiin.
Djemaa el Fna on kiehtova kohde, mutta matkailijan on syytä olla varuillaan turistihuijareiden varalta. Ei ole poikkeuksellista, että ohikulkevan matkailijan harteille nostetaan käärme tai apina, kun hän kiinnittää huomionsa muualle.
Torilla kannattaa vierailla sekä päiväsaikaan että illalla, sillä tunnelma vaihtuu illan hämärtyessä merkittävästi, ja torista voi nauttia kaikilla aisteilla. Silloin se täyttyy toinen toistaan kiehtovammista katutaiteilijoista, ja torilla raikuu musiikki samalla, kun paikallisia herkkuja valmistavista katukojuista leijuu mausteisia tuoksuja.
Tori on myös Unescon maailmanperintökohde.
3. Majorelle-puutarha
Ranskalaisen taidemaalarin Jacques Majorellen silmäterä, Majorelle-puutarha, on Marrakechin ympärivuotinen nähtävyys, joka avattiin kävijöille jo vuonna 1947. Majorelle työsti ja muokkasi puutarhaa neljän vuosikymmenen ajan, ja nykyisin puisto tunnetaan myös muotisuunnittelija Yves Saint Laurentin puutarhana, sillä puisto oli 80-luvulta Saint Laurentin omistuksessa.
Erityisesti puutarhassa kannattaa vierailla kuumina kesäpäivinä, jolloin se tarjoaa varjoisan paikan helteellä. Puutarhalle on tunnusomaista kirkkaansininen, “majorellen sininen” väri, joka luo erinomaisen kontrastin kasvien vihreään, ja saa molemmat värit loistamaan.
Majorellen puutarhassa on monipuolinen kattaus kaktuksia, bambuja ja eksoottisia kukkia.
4. Yves Saint Laurent -museo
Majorelle-puutarhan vieressä sijaitsee muotisuunnittelija Yves Saint Laurentin kunniaksi perustettu museo. Marokkoon ihastuneen muotisuunnittelijan töihin voi tutustua näyttelyssä, joka esittelee suunnittelijan tunnettuja luomuksia ja elämää.
Museon arkkitehtuurissa yhdistyvät Yves Saint Laurentin tunnusomainen estetiikka ja marokkolainen arkkitehtuuri sekä kulttuuri. Näyttelytilojen lisäksi museossa on kirjakauppa, kahvila ja auditorio. Samalla museo toimii kulttuurikeskuksena, sillä siellä järjestetään monia kulttuuritapahtumia, kuten luentoja ja elokuvanäytöksiä.
5. Koutoubia-moskeija
Marrakechin ikonisimpiin nähtävyyksiin kuuluu punertava Koutoubian moskeija, jonka 70-metrinen minareetti näkyy kauas.
Moskeija on hyvä kuvauskohde, mutta muut kuin muslimimatkailijat eivät pääse vierailemaan moskeijan sisätiloissa, jotka ovat avoinna vain rukoilemaan tuleville muslimeille. Ulkotilat ja moskeijan ympäristö sen sijaan ovat kaikille avoimia tiloja.
Moskeija on rakennettu 1100-luvulla, ja se on yksi Pohjois-Afrikan tärkeimmistä islamilaisen arkkitehtuurin rakennuksista. Moskeijan nimi tulee arabiankielisestä kirjakauppaa tarkoittavasta sanasta.
6. Bahia-palatsi
Yksityiskohtaiset puuornamentit, kauniit mosaiikit ja viihtyisät sisäpihat tekevät Bahia-palatsista yhden kaupungin näyttävimmistä palatseista. Palatsista on yleisön nähtävillä kolmasosa.
Kuvankaunis palatsi on rakennettu 1800-luvun lopulla, ja nykyisellään se kattaa kahdeksan hehtaarin suuruisen alueen. Siihen kuuluu useita sisäpihoja, puutarhoja, suihkulähteitä ja huoneita, jotka kaikki on koristeltu tarkoin koristeellisilla puuleikkauksilla ja kipsikoristeilla.
Palatsin käyttötarkoitus on vaihdellut vuosisatojen aikana, ja se on toiminut paitsi alkuperäisessä tarkoituksessaan suurvisiirin asuinpaikkana myös ranskalaisen protektoriaatin päämajana.
7. Saadien haudat
Marokon hallitsijasuvun hautakammiot olivat pitkään hyvin kätketty salaisuus, sillä Saadien suvun syrjäyttänyt hallitsija Moulay Ismail rakensi niiden ympärille muurin, joka kätkee hautakammiot. Hautakammiot rakennettiin 1500–luvulla alun perin Saadien suvun hautapaikaksi.
Tarinan mukaan julmana tunnettu Ismailkaan ei hennonnut kajota Saadien viimeiseen leposijaan, vaan kätki sen. Kammioihin on pieni sisäänkäynti Kasbahin moskeijan läheisyydessä. Hautakammiot löydettiin 1900-luvun alussa, jolloin ne restauroitiin ja avattiin kävijöille.
Hautakammiohin on nykyisin kaksi sisäänkäyntiä, ja sisällä on kaikkiaan yli sata hautaa. Haudat on koristeltu näyttäviksi muun muassa keraamisilla laatoilla, ja mausoleumin sisäpuolen koristeet alleviivaavatkin Saadien suvun vaurautta.
Lue lisää: Rantapallon matkaopas Marrakechiin
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää