Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Marokko

Uuden ja vanhan lumoa Marrakechissa

Elina Venttola Päivitetty: 03.10.2019
Mausteisten tuoksujen ympäröimä matkailija voi helposti ymmärtää, miksi aavikon laidalla sijaitseva Marrakech on yksi Marokon suosituimmista matkakohteista.

Vaaleanpunainen kaupunki

Lähes miljoonan asukkaan Marrakech sijaitsee läntisessä Marokossa Atlasvuorten lähistöllä. Se kuuluu Marokon suurimpiin kaupunkeihin ja sijaitsee noin 240 kilometrin päässä Casablancasta ja noin 250 kilometrin päässä rantakaupunki Agadirista.

Marrakech on yksi Marokon suosituimmista matkakohteista. Sitä kutsutaan vaaleanpunaiseksi kaupungiksi tai okranväriseksi kaupungiksi punaisesta hiekkakivestä rakennettujen rakennusten ansiosta. Kohteeksi se sopii erityisesti kulttuurista kiinnostuneille lomailijoille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupungin keskeisimpiä ja tunnetuimpia alueita ovat vanhakaupunki Medina ja sen ympäristö. Kuuluisimpia nähtävyyksiä puolestaan ovat muiden muassa Koutoubian moskeija, Bahian ja Dar Si Saidin palatsit sekä Majorelle-puutarha.

Parhaat ostosmahdollisuudet löytyvät vanhankaupungin basaareista eli soukeista. Vanhankaupungin sydän on Djemaa el Fna -tori, joka on vilkas tarinankerronnan ja kaupankäynnin aukio aamuvarhaisesta yömyöhään.

Marrakech, Marokko
Majorelle-puutarhan suunnitteli ja toteuttu ranskalainen taidemaalari Jacques Majorelle. Myöhemmin se päätyi muotisuunnittelija Yves Saint Laurentin ja tämän yhteistyökumppanin Pierre Bergén haltuun.

Kevään ja syksyn suosikki

Marrakechissa vallitsee kuiva aavikkoilmasto eli päivät ovat usein kuumia, mutta yöt voivat olla hyvinkin viileitä ja jopa kylmiä etenkin talvella, sillä Marrakech on Marokon viileimpiä kaupunkeja talvisin. Sateita kaupungissa saadaan hyvin harvoin.

Parasta ja suosituinta matkustusaikaa ovat kevät ja syksy, jolloin ilmasto on lämpötilojen puolesta miellyttävimmillään. Marrakechiin voi kuitenkin matkustaa ympäri vuoden, vaikka etenkin kesällä päivälämpötilat voivat kohota tukahduttavan kuumiksi.

Viileintä Marrakechissa on alkuvuodesta, jolloin keskimääräiset päivälämpötilat liikkuvat 20 asteen tuntumassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aurinko paistaa Marrakechissa noin 260–270 päivänä vuodessa.

Vanhan ja uuden liitto

Autiomaan laidalla sijaitsevassa Marrakech on kiehtova sekoitus vanhaa ja uutta. Kaupungissa sekoittuvat historiallinen vanhakaupunki Medina ja nykyaikainen, Ville Nouvelleksi kutsuttu uusi osa. Siinä missä uudet kaupunginosat huokuvat modernia tunnelmaa, löytyy vanhanajan eksotiikkaa vanhojen kaupunginmuurien sisältä.

Vanhakaupunki Medina ympäristöineen on kaupungin keskeisimpiä alueita, missä sijaitsevat useat tunnetuimmista käyntikohteista ja nähtävyyksistä. Alueelta löytyy paljon nähtävää, esimerkiksi moskeijoita, palatseja ja elämää kuhisevia aukioita.

Ostoksia basaareissa ja ostoskeskuksissa

Vanhakaupunki ympäristöineen ei ole ainoastaan kulttuurista kiinnostuneiden vakiokohde, vaan sen basaareista löytyvät myös mielenkiintoiset ostospaikat. Ostosten teko on elämys markkinakojujen sokkeloissa, itämaisten mausteiden kutkutellessa nenää. Tinkiminen kuuluu luonnollisena osana kaupankäyntiin.

Moderniin makuun sopivia ostosmahdollisuuksia löytyy esimerkiksi Guelizin kaupunginosasta, missä sijaitsevat niin suositut muotiputiikit kuin tunnetut ketjuravintolatkin.

Vuoriston lumoa

Aktiivilomailija löytää Marrakechista paljon tekemistä. Kaupungin ympäristöstä löytyy hyviä mahdollisuuksia eri urheilulajien harrastamiselle, kuten golfin pelaamiselle.

Näköaloiltaan upeimmat harrastusmahdollisuudet löytyvät Atlasvuorten rinteiltä. Aktiivinen lomailija voi vuokrata Marrakechista esimerkiksi polkupyörän tai suunnata viereiseen vuoristoon patikoiden.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Marrakechista järjestetään myös kamelivaelluksia aavikolle.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MARRAKECHISSA

Marrakech, Marokko
Koutoubia-moskeija on matkailijoiden keskuudessa tunnettu maamerkki.

Lentäen perille

Norwegian lentää Marrakechiin tammikuuhun 2019 saakka kaksi kertaa viikossa, keskiviikkoisin ja lauantaisin. Tammikuun 2019 jälkeen Norwegian lentää suoran reittilennon kerran viikossa lauantaisin.

Marrakechiin saa edullisesti myös valmiita pakettimatkoja. Matkoja tarjoaa muun muassa Matkapörssi. Viikon loman Marokossa saa edullisimmillaan alle 300 eurolla.

Menaran kansainvälinen lentokenttä sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Marrakechin keskustasta.

Hotelleja joka sormelle

Marrakech on suosittu matkakohde, minkä vuoksi kaupungissa on tarjolla monipuolisesti majoitusvaihtoehtoja eri kaupunginosissa. Hotelleja löytyy niin keskeltä vanhaakaupunkia kuin Marrakechin uudemmista osista, ja niitä voi etsiä muun muassa Rantapallon hotellihausta.

Omannäköistään majoitusta tarjoavat niin Medina kuin esimerkiksi modernimmat Hivernage ja Gueliz. Matkailija voi valita, haluaako yöpyä perinteisessä majatalossa vain vastarakennetussa täyden palvelun lomahotellissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Perinteiset majatalot esimerkiksi Marrakechin vanhassakaupungissa ovat sokkeloisten kujien takana, joten basaarin humusta pääsee helposti rauhalliseen, sisäpihalliseen majataloon eli riadiin.

Hotellit ovat kohtuullisen hintaisia, ja hyvän hotellin voi saada 40–80 eurolla. Huoneen riadista saa edullisimmillaan 30–40 eurolla yö.

Taksilla ja bussilla kaupunginosasta toiseen

Kaupungin vanhassa osassa liikkuminen käy kätevimmin kävellen. Muihin kaupunginosiin tutustuminen ja pidemmillä välimatkoilla paikasta toiseen liikkuminen on helpointa taksilla tai bussilla.

Sekä taksi- että bussimatkat ovat Marrakechissa verrattain edullisia. Yksi bussiliikenteen keskuspaikkoja on Place Foucault. Bussit kulkevat paitsi eri kaupunginosien välillä, vievät myös lentokentälle ja rautatieasemalle.

Edulliset pikkutaksit ovat pienelle porukalle kätevä tapa liikkua paikasta toiseen kaupunkialueella, ja suuremmat taksit puolestaan liikennöivät kaupungin ulkopuolelle ja lentokentälle. Taksimatkat maksavat matkan pituudesta riippuen parista eurosta reiluun kymmeneen euroon. Hinta on hyvä sopia etukäteen.

Myös esimerkiksi rantakaupunki Agadiriin pääsee Marrakechista bussilla noin 20 eurolla.

Marrakechissa on runsaasti autovuokraamoja, joten myös vuokra-autolla maassa pääsee liikkumaan kätevästi. Matkailijan on syytä olla tarkkana liikenteessä, sillä erityisesti kaupungeissa liikennekulttuuri eroaa suomalaisesta.

MARRAKECHIN NÄHTÄVYYDET

Marrakech, Marokko
Djemaa el Fna on aukio, jossa elää vanha tarinankerrontaperinne. Lisäksi aukiolla voi nähdä käärmeenlumoojia ja apinankasvattajia.

Djemaa el Fna

Vanhankaupungin suurin aukio on Marrakechin keskeisimpiä paikkoja. Djemaa el Fna’ta onkin kutsuttu yhdeksi Afrikan vilkkaimmista markkina-aukioista. Aukiolla voi nauttia itämaisesta tunnelmasta, basaarikojujen tarjonnasta ja erilaisista esityksistä.

Djemaa el Fna sijaitsee 165-hehtaarisen vanhankaupungin keskellä. Marrakechin vanhakaupunki, medina, on Marokon toisiksi suurin.

Djemaa el Fna on myös yksi maailman vanhimpia suullisen perinteen säilyttäjiä, sillä torilla elää tarinankerrontaperinne. Torilla voi tavata myös muun muassa käärmeenlumoojia ja apinankasvattajia.

Koutoubian moskeija

Djemaa el Fna -aukion lähellä sijaitseva Koutoubian moskeija on yksi Marrakechin maanmerkeistä. Kuuluisaa moskeijaa moni matkailija joutuu kuitenkin ihailemaan ainoastaan ulkoa päin, sillä sisälle ei ulkomaalaisilla matkailijoilla ole asiaa. Erityisen hienolta moskeija näyttää iltavalaistuksessa.

Bahia-palatsi

Kaunis Bahia-palatsi puutarhoineen on suosittu käyntikohde, jossa järjestetään myös opastettuja kierroksia.

Palatsin pinta-alasta voi kiertää kolmasosan. Se on täynnä taidokkaita kaiverruksia, kirkasvärisiä mosaiikkeja ja koristeellisia yksityiskohtia. Palatsin nimi tarkoittaa kaunista, ja sen arkkitehtuuri elää nimensä mukaan.

Jardin Majorelle

Jardin Majorelle on upea puutarha, jonka rakennutti aikoinaan ranskalainen taidemaalari Jacques Majorelle. Puutarhaa hoidetaan yhä, ja se on avoinna kävijöille ympäri vuoden.

Majorelle-puutarhan vieressä sijaitsee muotisuunnittelija Yves Saint Laurentin kunniaksi perustettu museo, sillä puutarha on ollut myös Yves Saint Laurentin omistuksessa.

MARRAKECHIN PARHAAT

Marrakech, Marokko
Jardin Majorelle eli Majorelle-puutarha on vaikuttava näky ja suosittu nähtävyys.

Kokeile ainakin näitä

  1. Kävelykierros Medinassa ja vierailu Djemaa el Fna -aukiolle.
  2. Osallistu kokkikouluun Marrakechin vanhassakaupungissa tai herkuttele marokkolaisella ruoalla ravintoloissa.
  3. Vieraile Jardin Majorelle -puutarhassa.
  4. Osta tuliaisia vanhankaupungin basaareista tai uudemmalta Guelizin alueelta.
  5. Vieraile kaupungin loisteliaissa palatseissa.

Lisätietoa

Visit Marocco
Marrakech Travel

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Istockphoto, Elina Venttola

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Marrakech, Marokko

Tutustu Marrakechin tunnetuimpiin nähtävyksiin – seitsemän vinkkiä

Marokko

Tiedätkö, millainen hotelli on riad? Nämä asiat tekevät satumaisesta majoituksesta erityisen

Melilla, Espanja

Moni ei edes tiedä, että Espanjalla on kaksi kaupunkia Afrikan mantereella – löytyvät läheltä suosittuja lomakohteita

Agadir, Marokko

Eksoottinen rantaloma Marokossa – tältä näyttää Agadirissa!

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja