Hyppää sisältöön

Tiedätkö, millainen hotelli on riad? Nämä asiat tekevät satumaisesta majoituksesta erityisen

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 04.02.2020
Miten riad eroaa tavallisesta hotellista? Kokeile taianomaista majoitusta Marokossa.

Marokossa voit majoittua riad-hotellissa

Jos suunnittelet matkaa Marokkoon, olet ehkä saattanut törmätä hotellivaraussivustoilla majoituksiin, joista käytetään nimeä riad. Nämä perinteiset hotellit näyttävät olevan kuin suoraan tuhannen ja yhden yön saduista repäistyjä.

Riad on perinteistä marokkolaistyyliä edustava rakennus, joita tehtiin aikoinaan kauppiaiden ja aristokraattien kodeiksi. Taloissa saattoi asua isoja perheitä ja monia sukupolvia. Myöhemmin niitä on kunnostettu hotelleiksi turisteja varten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Riadeille tunnusomaista on ulospäin avautuvien ikkunoiden puuttuminen. Kadulta käsin ei voi arvata, mitä seinien sisälle kätkeytyy. Ikkunat aukeavat rakennuksen keskelle rakennetulle sisäpihalle tai puutarhaan. Sana riad tuleekin arabian kielestä ja viittaa puutarhaan.

Ulkosivun ikkunat jätettiin pois siksi, etteivät kuumuus, hiekka ja tomu pääsisi tunkeutumaan sisälle koteihin. Samalla myös kaupungin kaduilta kantautui vähemmän melua. Tärkeä syy oli myös yksityisyyden suojaaminen.

Riadit sijaitsevat aina marokkolaisten kaupunkien vanhoissa osissa, joita kutsutaan nimellä medina. Koska tilaa rakentamiselle oli rajallisesti, taloja rakennettiin ylöspäin sen sijaan että niitä olisi laajennettu maatasossa. Tyypillinen riad on kapea ja korkea.

Mitä riadilta voi odottaa?

Talon rakenne noudattaa riadissa yleensä samaa kaavaa. Kerroksia on useampia, ja niissä on usein koko kerrosta kiertävä, sisäpihalle avautuva parveke. Puutarhasta löytyy yleensä sitruspuita ja suihkulähde, mutta hotellit ovat usein lisänneet vieraille myös pieniä uima-altaita.

Riadissa on usein myös kattoterassi. Hotellia valitessa kannattaakin vertailla, millaisia kattoterasseja eri riadeista löytyy. Täällä voit paistatella päivää, tähyillä maisemia ja juoda minttuteetä. Kaikissa riadeissa ei tarjoilla alkoholijuomia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Riadissa yöpymisen ei tarvitse olla kallista – vaikka sitäkin se voi olla. Riadeihin on rakennettu kaiken tasoista majoitusta luksuksesta hostelleihin jaettuine makuusaleineen. Suosituin paikka majoittua riadissa on Marrakech, jossa valikoimaa on myös eniten.

Suurin ero riadin ja tavallisen hotellin välillä on Marokossa se, että riadit ovat kompaktimpia. Niissä ei ole isoja allasalueita ja puutarhoja kuten esimerkiksi Marrakechin laitamilla sijaitsevissa resort-hotelleissa. Huoneita on vähemmän ja palvelu on henkilökohtaisempaa.

Sosiaalinen media on tehnyt joistakin riadeista erityisen kuuluisia. Jos mielessäsi on jokin tietty riad-hotelli, kannattaa varaus tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

Suomesta pääsee Marokkoon suorin lennoin talvikaudella. Norwegianilla on reitit Helsingistä Marrakechiin sekä rantakohde Agadiriin. Marokkoon myydään myös jonkin verran pakettimatkoja.

Katso alta kuvia – tällaiselta näyttävät tyypilliset riadit!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Tutustu Marrakechin tunnetuimpiin nähtävyyksiin – seitsemän vinkkiä

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock ja Instagram

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miten all inclusive -hotellit syntyivät?

Et arvaisi, miten all inclusive -hotellit syntyivät – alku oli jotain aivan muuta kuin nykyään

Erikoiset hotellit Suomessa

Vau, mitä Suomi-hotelleja! Esittelyssä 25 erikoista majapaikkaa kotimaassa

Haltia Lake Lodge

Elämyksellistä majoitusta Nuuksiossa – oletko jo kokeillut luksustelttailua?

Rodoksen hotellit

Hotellivinkit Rodokselle – 12 paikkaa, joissa majoitut mukavasti

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja