Hyppää sisältöön

Tämän rakennuksen ohi sinäkin saatat kävellä Tallinnassa – et uskoisi, miten kylmääviä asioita siellä tapahtui

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.01.2019
Tallinnan vanhassakaupungissa sijaitsevalla komealla rakennuksella on karmea historia.

KGB:n entinen tutkintavankila keskellä Tallinnaa

Jos kävelet Tallinnan vanhassakaupungissa osoitteen Pagari 1 ohitse, et todennäköisesti kiinnitä huomiota mihinkään muuhun kuin komeaan vanhaan rakennukseen. Kuka voisi arvata, mitä näiden seinien sisällä on oikeasti tapahtunut?

Pagari 1:n jykevässä rakennuksessa toimi 1940-luvulla Neuvostoliiton turvallisuuspoliisi KGB:n – tuolloin vielä NKVD:n – tutkintavankila. Olot olivat äärimmäisen karut: kuulusteltaviksi tuotuja kidutettiin ja pahoinpideltiin, ja osa lähetettiin suoraan vankileirille Siperiaan. Osa tuomittiin kuolemaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Halutessaan matkailijat voivat nykyään kurkistaa sisään Viron synkkään lähimenneisyyteen. Entisten sellien vankilamuseo avattiin kävijöille vuonna 2017, ja se on ehditty jo palkita Tallinnan parhaana matkailutekona.

Vankilamuseossa voi tutustua neuvostoajan tapahtumiin tekstien, valokuvien ja videoiden välityksellä. Kävijälle annetaan kaunistelematon kuva rakennuksen näkemistä hirmuteoista. Kellarikerroksen sellit ovat esillä kaikessa karuudessaan.

Tähän osoitteeseen liittyi aikoinaan muutamia hyytäviä anekdootteja. Sanottiin, että ovenkahva oli kulunut vain ulkopuolelta, mutta ei lainkaan sisäpuolelta – koska vain harva palasi sieltä enää takaisin ulkomaailmaan. Toisen sanonnan mukaan Pagari 1:n kellarista avautui koko Viron paras maisema: aina kauas Siperiaan saakka.

Pagari 1 sijaitsee Olevisten kirkon kupeessa vain noin viiden minuutin kävelymatkan päässä Raatihuoneentorilta. Sellit olivat käytössä 50-luvulle saakka, ja nykyään jugend-talo toimii asuinrakennuksena.

Kyseessä ei ole Tallinnan ainoa yleisölle avoin KGB-nähtävyys. Viru-hotellin ylimmässä kerroksessa voi vierailla salaisessa huoneessa, joka toimi aikoinaan KGB:n radiohuoneena.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Tiesitkö tätä? Tallinnan suosituimman ravintolan takaa paljastuu kaamea kummitustarina

Lähde: Visit Tallinn, Vabamu, Visit Tallinn
Kuvat: Visit Estonia / Tanel Murd

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tallinnan hotellit, joissa on uima-allas

Tallinnan parhaat uima-altaat – 12 hotellia, joissa pääset uimaan

Via Baltican reitin parhaat palat

Via Baltican kiinnostavimmat paikat – 8 syytä lähteä legendaariselle automatkalle

Lapsiperheen vinkit Tallinnaan

Lasten kanssa Tallinnassa: lue vinkit onnistuneeseen matkaan

Viron Michelin-ravintolat

Tässä ovat Viron Michelin-ravintolat – katso tuore lista suosituksista

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja