hero taustakuva

Valitse tuntematon kohde Saksassa – viisi vinkkiä Kölniin

Shutterstock artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Kaikki tuntevat Berliinin, mutta tiesitkö Länsi-Saksan Kölnistä? Lue viisi vinkkiä kaupunkiin, jossa voi kiivetä goottilaisen tuomiokirkon torniin ja nauttia suklaasuihkulähteen antimista.
Teksti: Elina Venttola
Päivitetty: 04.04.2019
facebook   whatsapp

Saksan neljänneksi suurin

Saksan neljänneksi suurin kaupunki Köln sijaitsee maan länsiosassa, Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa. Reilun miljoonan asukkaan kaupunki sijaitsee Reinjoen varrella. Sijaintinsa vuoksi Kölnissä on ollut asutusta jo roomalaisten aikana, ja nykyaikaisessa kaupungissa pääsee paikoin kurkistamaan historiaan.

Jos kaipaa viihtyisää vaihtoehtoa Berliinin sykkeelle ja haluaa tutustua läntiseen Saksaan, viehättävä Köln on hyvä viikonloppukohde. Parhaiten Kölniin pääsee lentämällä yhden vaihdon kautta neljässä ja puolessa tunnissa.

Lue vinkit erilaiselle kaupunkilomalle Kölniin!

1. Kiipeä Kölnin tuomiokirkon portaat

Kölnin tunnetuin maamerkki on goottilainen tuomiokirkko, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. Kölnin tuomiokirkon perustus tehtiin jo vuonna 1248, ja sen kaksi valtavaa tornia ovat näkyneet kaupunkikuvassa vuodesta 1880. Massiivisen kirkon valmistumiseen kului 600 vuotta.

Kirkko koki kovia jo toisen maailmansodan aikana, kun sitä pommitettiin lähes 15 kertaa. Tuomiokirkon suurin uhka on kuitenkin sää: hapokas sade tummensi hiekkakivestä rakennetun kirkon mustaksi ja lopulta rapautti kirkon seinää niin, että sen tornista putosi valtava kivenlohkare.

Tuomiokirkkoa on harvoin nähty harvoin ilman rakennustelineitä, sillä sen korjaustyöt ovat jatkuneet 800 vuoden ajan. Kirkon viimeisin remontti päättyi vuonna 2013.

Kölnin tuomiokirkon tornin huipulle johtaa 533 porrasta, joten kovakuntoisimmat voivat kiivetä ihailemaan kaupunkinäkymää ylhäältä pientä maksua vastaan.

Henkilön 🆘 (@majordeal) jakama julkaisu

2. Maista olutta vanhassakaupungissa

Kölnin vanhakaupunki on täynnä kapeita kujia ja perinteisiä taloja, joilta voi astua sisään panimoihin, pubeihin ja ravintoloihin. Vanhakaupunki on paras paikka nauttia kölniläisestä oluesta tai paikallisesta erikoisuudesta Halve Hahninista. Vaikka välipalan nimi tarkoittaa puolikasta kukkoa, annokseen kuuluu puolikas ruisleipä voilla ja gouda-juustolla sekä muilla lisukkeilla.

Vanhankaupungin tunnelmasta voi nauttia erityisesti kesäisin, kun sen monet suihkulähteet, markkinat ja viihtyisät kahvilat houkuttelevat myös paikallisia.

3. Kävele jokivarressa

Köln sijaitsee Reinjoen varrella, ja joki on tärkeä osa kaupunkikuvaa. Uusimpia jokivarren alueita on keskustan läheisyydessä sijaitseva Rheinauhafenin alue, jonka tunnusmerkit ovat kolme 60-metristä, nostokurjen muotoista rakennusta. Alueella on useita ravintoloita, kahviloita ja gallerioita.

Joen varressa voi myös nauttia kävelystä Rheinpark-puistossa. Puistosta pääsee ylittämään joen köysirataa pitkin.

4. Vieraile museoissa

Köln on täynnä kiinnostavia museoita, joista herkullisin on jokivarteen rakennettu suklaamuseo. Museo on jokaisen suklaanystävän unelmakohde, sillä siellä on kolmimetrinen, Lindtin suklaata suihkuva suklaasuihkulähde. Museossa esitellään suklaan historiaa, kerrotaan sen valmistuksesta ja kulutuksesta maailmalla sekä tarjoillaan valtavia suklaakakkupaloja museon kahvilassa.

Kaupungissa on myös roomalaisaikaa esittelevä roomalais-germaaninen museo ja Saksan synkkää historiaa esittelevä kansallissosialismin museo, joka sijaitsee natsien salaisen valtionpoliisin Gestapon entisessä päämajassa.

5. Näe kaupungintalon kellotorni

Ne, jotka ihastuivat Kölnin tuomiokirkon goottilaisiin koristeluihin, pitävät myös Kölnin kaupungintalosta ja erityisesti sen kellotornista.

Viisikerroksinen kellotorni on 61 metriä korkea, ja se on rakennettu uusgoottilaiseen tyyliin. Rakennuksessa ei ole säästelty yksityiskohtia: tornissa on kaikkiaan 130 kivipatsasta, ja tasatunnein puinen kasvoveistos avaa suunsa ja näyttää kieltä ohikulkijoille.

Tornin kellopeli soi neljä kertaa päivässä: yhdeksältä aamulla, kahdeltatoista ja kolmelta iltapäivällä sekä kuudelta illalla.

>> Lue lisää vinkkejä Saksaan!

Lähteet: Kölnin matkailu, Deutsche Welle
Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Instagram

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.