Hyppää sisältöön

Koe idän ihmeet helposti lähilomalla – 6 syytä matkustaa Pietariin

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 12.09.2019
Pietarin loistokas historia ja kiinnostavat kulttuurielämykset odottavat vain lyhyen junamatkan päässä. Pietari on mainettaan helpompi kaupunkilomakohde, jonne kannattaa matkustaa ainakin näistä syistä!

1. Kaupunkiloma lähellä

Idän loistokas Pietari sopii hyvin viikonloppumatkan tai lyhyen loman kohteeksi, sillä siirtyminen Suomen ja Venäjän välillä käy tarvittaessa nopeastikin.

Pietari sijaitsee ilma- ja meriteitse lähempänä Helsinkiä kuin Tukholma, joten se sopii päiväristeilyn kohteeksi siinä missä läntinen naapuri Ruotsi. Nopeimmin Helsingistä Pietariin pääsee Allegro-junalla, joka taittaa matkan kolmessa ja puolessa tunnissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös risteilemällä pääsee Pietariin helposti päiväksi tai pariksi, jolloin matkoihin kuluu vain yö laivalla mennen tullen.

2. Helppo matkustaa

Pietari voidaan mieltää vaivalloiseksi matkustusmaaksi siksi, että sinne vaaditaan useimmilla matkoilla viisumi. Viisumin hinta on yleensä 70–90 euroa, joten jo kahdella käyntikerralla vuosiviisumin hankkiminen kannattaa. Halvimmat vuosiviisumit saa alle 150 eurolla.

Pietari on täynnä palatseja, joista yksi kauneimmista on keskustan ulkopuolella sijaitseva Katariinan palatsi.

Jos haluaa matkustaa ilman viisumia, paras tapa matkustaa Pietariin on nousta viisumivapaalle risteilylle. Helsingin ja Pietarin välillä liikennöivällä venäläis-italialaisella Moby SPL:n risteilijällä viisumia ei tarvita, vaan matkailija voi viettää 72 tuntia Pietarissa, jos hankkii etukäteen meno- ja paluuliput risteilijälle ja mahdollisen hotelliyöpymisen maissa.

>> Lue lisää: Näin helppo on junamatka Pietariin – lue vinkit

3. Paljon nähtävää

Pietarissa on noin 300 museota ja lukuisia näyttäviä palatseja, jotka kertovat tarinoita kaupungin tsaarinaikaisesta loistosta. Jo kaupungin keskustassa sijaitsevan mahtipontisen Talvipalatsin eli Eremitaasin tutkimiseen menee matkailijalta helposti kokonainen päivä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekemisen puutteesta Pietarissa ei missään nimessä tarvitse kärsiä, vaan nähtävää ja koettavaa riittää aina perinteisistä nähtävyyksistä maailmankuuluihin balettiesityksiin.

Iisakinkirkon kullatussa kupolissa oleva näköalatasanne tarjoaa huikean näkymän kaupunkiin.

Kaupunki voi tarjota jopa niin paljon koettavaa, ettei yksi päivä tunnu riittävän alkuunkaan – lyhyet käynnit kannattaakin suunnitella mahdollisimman hyvin, jottei kallisarvoista aikaa huku suunnitteluun perillä Pietarissa.

4. Koe Venäjän eurooppalaisin kaupunki

Pietarin kaupungin perusti tsaari Pietari Suuri 1700-luvun alussa. Alkujaan kaupungin paikalla oli vetistä suomaata, mutta kunnianhimoinen tsaari kuivasi suon ja rakennutti mahtipontisen pääkaupungin suon päälle Nevajoen rantaan.

Nuorena tsaariksi noussut Pietari Suuri oli matkailija, joka vietti nuoruutensa kierrellen Euroopan kaupunkeja ja ammentaen vaikutteita maailmalta. Pietarin nuoruudenaikaiset matkat näkyvät kaupungissa, jota on kutsuttu niin Pohjoisen Amsterdamiksi kuin Pohjoisen Venetsiaksikin.

Esimerkiksi Nevajoen suiston suurimmasta saaresta, Vasilinsaaresta, oli tarkoitus tulla Pietarin Venetsia, jonka kaduilla risteilivät kanaalit. Pietari Suuren kunnianhimoinen toive kaatui kuitenkin lopulta siihen, etteivät vesireitit olleet käytännöllisiä kaupungissa, jossa kanavien vesi seisoi paikallaan.

Pietari tunnetaan erityisesti Pohjoisen Amsterdamina lukuisten kanaaliensa vuoksi.

Kaupungin keskustassa pääsee kuitenkin liikkumaan vesiteitse, ja se muistuttaa ulkonäöltään hieman Amsterdamia. Amsterdamin tapaan Pietariin voi tutustua kanaaliristeilyllä.

5. Edullinen hintataso

Edullisen ruplan kurssin ansiosta Pietarissa ostosten tekeminen ja ravintoloissa syöminen on keskimäärin edullisempaa kuin Suomessa, ja monia tuotteita voi löytää kaupungista halvemmalla kuin kotimaassa. Erityisesti suosituimpien nähtävyyksien ulkopuolella syöminen ja juominen on hyvinkin edullista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pääsymaksut museoihin ja kulttuurielämyksiin sekä laadukkaat tuotteet saattavat kuitenkin olla normaalihintoja kalliimpia.

6. Nauti venäläisen keittiön antimista

Pidätkö blineistä, borssikeitosta tai stroganoffista? Pietarissa pääset nauttimaan aidoista venäläisen keittiön antimista. Jos olet jo maistanut perinteisimmät venäläiset klassikot, monipuolinen Pietari tarjoaa mahdollisuuksia maistaa myös muita herkullisia keittoja, liharuokia kuin nykyaikaan tuunattuja kasvisvaihtoehtojakin.

Venäläinen ruoka on raskasta mutta maittavaa, ja useimpiin ruokalajeihin kuuluu sekä suomalaisille kotoisia perunoita että lihaa. Myös Suomessa harvinaisempia kaukasialaisia ravintoloita löytää vaivattomasti Pietarista.

>> Lue lisää vinkkejä Pietariin

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock ja Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

VInkit pääsiäislomalle

Pääsiäinen on tänä vuonna vain parin viikon päässä vapusta – minne kannattaa matkustaa?

Cebu, Filippiinit

Kahdeksan nähtävyyttä Cebussa – näe nämä kaupunkilomalla

Manila, Filippiinit

Manilan nähtävyydet – seitsemän parasta kohdetta kaupunkilomalle

Ensimmäinen matka Filippiineille – lennot Cebuun vai Manilaan?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja