Hyppää sisältöön

Pidä varasi Viron oudoimmassa paikassa – Venäjän puolelle poikkeavalla tiellä ei ole lupa pysähtyä hetkeksikään

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 17.10.2019
Virolainen tie johtaa automatkailijat Venäjän puolelle ilman rajanylityspistettä.

Pala Venäjää Virossa

Luulitko jo tuntevasi kaikki Viron nähtävyydet ja paikalliset erikoisuudet? Brittisivusto Daily Mail kertoo Kaakkois-Viron eriskummallisesta tiestä, josta monet suomalaisetkaan eivät ole koskaan kuulleet.

Kyseessä on tie, joka poikkeaa yhtäkkiä kilometrin osuuden verran Venäjän puolelle – ennen kuin palaa takaisin Viroon. Tie sijaitsee lähellä Saatsen kylää Setomaan alueella. Värskaan on matkaa noin 20 kilometriä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saappaan muotoisessa, Saatse Boot -nimisessä paikassa ei ole rajanylityspistettä. Sitä sanotaankin maailman ainoaksi rajaksi, jossa voi siirtyä Venäjän puolelle ilman asianmukaista viisumia.

Daily Mail kertoo Radio Free Europen valokuvaajan Amos Chapplen kokemuksista rajalla. Chapple sai huomata, että alueella kulkevien turistien liikkeitä tarkkaillaan jatkuvasti.

Tien poikkeaminen Venäjän maaperälle liittyy rajojen määrittelyyn 40-luvulla. Kun Viro oli osa Neuvostoliittoa, ei rajatarkastuksia tarvittu. Kun maa itsenäistyi vuonna 1991, oli tilanne toinen.

Jotta paikalliset voisivat käyttää Värska-Saatse-tietä, sovittiin alueella, että Venäjälle kuuluva tieosuus on lupa ohittaa ilman rajamuodollisuuksia. Aluetta kuitenkin vartioidaan tarkasti, ja ajoneuvojen on ajettava Venäjälle kuuluva osuus ilman pysähdyksiä.

Radio Free Europen raportin mukaan seikkailunhaluisille turisteille on annettu sakkoja luvattomista pysähdyksistä. Kaikkien automatkailijoiden on noudatettava sääntöjä: Venäjän rajojen sisäpuolella ei voi liikkua vapaasti ilman viisumia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Älä pysäytä ajoneuvoa Venäjän puolella

Paikasta löytyy lisää tietoa Viron matkailutoimiston Visit Estonian verkkosivuilta. Sattumalta alueelle ei yleensä päädytä, sillä sen välittömässä läheisyydessä ei sijaitse suosittuja turistikohteita. Automatkailijat saattavat kuitenkin löytää itsensä tieosuudelta.

Visit Estonian mukaan varoituskyltti kertoo rajasta hyvissä ajoin englanniksi, viroksi ja venäjäksi. Auton pysäyttäminen ja käveleminen alueella on tiukasti kielletty.

Viron poliisi vahvistaa säännöt omilla verkkosivuillaan, jossa muistutetaan myös Venäjän rajavartijoiden oikeudesta pysäyttää tiellä liikkuvat autot.

– Ajoneuvot saavat kulkea Venäjän puolella sijaitsevan osuuden läpi sillä ehdolla, että eivät pysähdy. Jalat eivät saa osua maahan tieosuuden aikana, paikallinen poliisi kirjoittaa.

Ajoneuvoksi luokitellaan autojen lisäksi moottoripyörät, mopot ja polkupyörät. Skootterilla ei ole lupa liikkua tieosuudella.

Jos ajoneuvo on jostain syystä pakko pysäyttää, ei autosta saa poistua ulos. Tällöin matkailijoiden on poliisin mukaan otettava yhteyttä Saatsen rajavartiolaitokseen ja odotettava lisäohjeita.

Katso alta kuva Saatse Bootin varoituskyltistä!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Tiesitkö jo näistä Viron jännittävistä paikoista? Kolme erikoista kohdetta

Lähde: Daily Mail, Radio Free Europe, Visit Estonia, Estonian Police and Border Guard Board
Kuvat: Shutterstock, Instagram

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viron Michelin-ravintolat

Tässä ovat Viron Michelin-ravintolat – katso tuore lista suosituksista

Lapsiperheen vinkit Tallinnaan

Lasten kanssa Tallinnassa – kaikki mitä tarvitset onnistuneeseen matkaan

Jägalan vesiputous

Tiesitkö jo tästä? Tallinnasta on helppo tehdä retki upealle vesiputoukselle – katso kuvat

Risteilyt Tallinnaan

Näin pääset Tallinnaan – löydä itsellesi parhaiten sopiva risteily

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja