Hyppää sisältöön

Skopjen parhaat nähtävyydet – tutustu kaupungin seitsemään tunnetuimpaan paikkaan

Kirjoittajan oletuskuva
Aleksi Hulkkonen Päivitetty: 30.07.2019
Pohjois-Makedonian pääkaupunki Skopje on edullinen matkakohde Balkanin niemimaalla. Lue vinkit kaupungin tunnetuimpiin nähtävyyksiin!

1. Skopjen linnoitus

Kukkulan laella sijaitseva Skopjen linnoitus katsoo yli Pohjois-Makedonian pääkaupungin. Linnoitukselta on näkymä Vardar-joelle ja myös alla levittäytyvään basaariin. Edullisessa Skopjessa myös nähtävyydet ovat halpoja, ja myös Skopjen linnoitukseen on ilmainen sisäänpääsy.

Skopjen linnoituksen paikalla on ollut muurein suojeltua asutusta jo ennen ajanlaskun alkua. Skopje on ikivanha kaupunki, joka mainittiin historiankirjoituksissa ensimmäistä kertaa 800-luvun lopulla. Vuosien varrella näyttävää linnoitusta on käytetty moniin tarkoituksiin ja osan ajasta se on ollut myös tyhjänä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuonna 1963 linnoitus kärsi kaupunkia ravistelleessa maanjäristyksessä, joka tuhosi muureja, torneja ja muita rakennuksen osia. Osat kuitenkin rakennettiin uudelleen, ja uudistus valmistui vuonna 2010.

2. Makedonia-aukio

Mahtipontisella Makedonia-aukiolla voi tutustua surullisenkuuluisan Skopje 2014 -uudistusprojektin tuloksiin. Aukiolle on rakennettu 2010-luvulla lukuisia patsaita, jotka ovat ansainneet Skopjelle lisänimen mauttomuuden pääkaupunkina.

Makedonia-aukiolla kohoaa näyttävä Aleksanteri Suuren patsas.

Patsaita on kaikkialla, ja suurin niistä on yli 20 metrin korkeuteen kohoava patsas, joka esittää Aleksanteri Suurta ratsailla. Patsasta on kutsuttu myös pelkästään soturiksi ratsailla, sillä Kreikan kanssa käyty poliittinen kädenvääntö Makedonian kulttuuriperinnöstä on hiertänyt naapurimaiden välejä jo vuosia.

Makedonia-aukio on suihkulähteineen ja kauppoineen hyvä paikka myös ostoksille tai lounaalle. Lähellä aukiota sijaitsee myös Pariisin Riemukaarta muistuttava Porta Macedonia.

3. Vanha basaari

Skopjen linnoituksen itäpuolella on vanha basaari, joka on yksi Balkanin suurimpia turkkilaisia basaarialueita. Vanha basaari on peräisin ottomaanien ajalta, mutta siellä näkyvät myös bysanttilaiset vaikutteet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Vanhan basaarin kapeat kujat houkuttelevat tutkimusretkelle.

Teehuoneet, museot ja galleriat värittävät vanhan basaarin katukuvaa. Monikulttuurinen basaari on säilyttänyt hyvin Skopjen uskonnollisen historian: kaupunginosassa sijaitsee sekä moskeijoita että kirkkoja.

Vierailun arvoinen kohde on Sveti Spasin kirkko, joka sijaitsee osittain maan alla. 1300-luvulla rakennetun kirkon oli kiellettyä olla korkeampi kuin alueen moskeijat, joten se on rakennettu kaksi metriä maan alle.

4. Äiti Teresan museo

Skopjen tunnetuin hahmo on Äiti Teresa, joka tuli tunnetuksi vasta elämäntyöstään Intiassa, mutta oli kotoisin Skopjesta. Pyhimykselle omistettu kotimuseo on rakennettu paikalle, jossa sijaitsi aiemmin Äiti Teresan kastekirkko.

Äiti Teresan elämästä kertova museo on yksi Skopjen moderneimpia rakennuksia.

Museon tunnelma puisine lattioineen ja perinteisine huonekaluineen on kodinomainen, ja seiniä koristavat valokuvat Äiti Teresasta. Lisäksi toisessa kerroksessa on kappeli, jossa järjestetään messuja.

5. Vardar-joen ranta

Skopje 2014 -projektin yhteydessä rakennetut merirosvoalukset ovat epäsuosiostaan huolimatta yksi Skopjen erikoisimmista nähtävyyksistä. Ne kelluvat Vardar-joella hiukan irrallisen näköisinä, sillä Pohjois-Makedonialla ei ole merenrantaa.

Vardar-joen yli johtaa neljä siltaa, ja alukset voi löytää läheltä niitä.

Skopjen arkeologinen museo sijaitsee Vardar-joen varrella kivisillan vieressä.

Yksi kaupungin tunnetuimmista symboleista on kivinen silta, joka yhdistää uuden ja vanhan kaupungin toisiinsa. 500-luvulta peräisin oleva silta on näyttävä ilmestys, ja sen lähistölle on ankkuroitu yksi helpommin vierailtavista merirosvoaluksista. Senigallia-niminen laivahotelli ja sen yhteydessä toimiva ravintola ovat suosittu yöpymispaikka ja terassi, johon myös paikalliset kerääntyvät.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Vodno-vuori ja Millenium-risti

Skopjen läheisyydessä kohoavaa Vodno-vuorta merkkaa 66-metrinen teräksestä tehty Millenium-risti, joka valaistaan öiseen aikaan. Vodnon huipulle pääsee vuoren puolivälistä lähtevää köysirataa pitkin.

Vodno-vuori sijaitsee Skopjen läheisyydessä. Vuorella on muun muassa vaellusreittejä.

Näkymät vuoren huipulta ovat kiipeämisen arvoiset, ja vuori tarjoaa monipuolisia vaellusmaastoja aktiivisille matkailijoille. Vodnolta voi jatkaa vaeltaen Matka-järvelle, mutta reitille kannattaa ottaa mukaan kunnon kartta tai varmistaa, että puhelimen paikannustoiminto toimii. Reitti on noin kymmenen kilometrin mittainen.

7. Matka-kanjoni

Matka-kanjoni on Skopjen hienoimpia luontonähtävyyksiä ja sopii hyvin aktiivimatkailijalle. Se sijaitsee noin 15 kilometrin päässä kaupungista, ja helpoin tapa taittaa matka on ottaa taksi, sillä taksien hinnat eivät huimaa päätä Pohjois-Makedoniassa.

Matka-kanjoni on yksi Pohjois-Makedonian hienoimpia luontokohteita.

Matka-kanjonista löytää tekemistä vaellusreiteistä kajakkiretkiin. Lisäksi alueella voi tutustua vaikuttavaan Vrelon luolaan, joka on riittävän suuri kätkeäkseen sisälleen kaksi maanalaista järveä.

Kanjonissa on lukuisia luostareita, keskiaikaisia raunioita, upeita maisemia ja yli 70 lajia erilaisia perhosia.

>> Lue lisää vinkkejä Pohjois-Makedoniaan

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kyproksen nähtävyydet

Kyproksen parhaat nähtävyydet top 10 – yhdistä historia, hiekkarannat ja luonto yhdellä lomalla

Käytännön vinkit Balkanille

Käytännön vinkit Balkanille – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa

Wienin parhaat nähtävyydet

Wienin tärkeimmät nähtävyydet – 11 kohdetta, joita ei kannata jättää väliin

Raippaluoto, Suomi

Suomen erikoisimmat nähtävyydet – 30 kohteen lista

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja