Hyppää sisältöön

Tiesitkö, että Suomesta pääsee suorin lennoin Kosovoon? 5 syytä matkustaa Pristinaan

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 30.04.2018
Balkanin sydämessä sijaitsevassa Kosovossa ei vielä nähdä turistiryntäyksiä. Juuri siksi sinne kannattaa matkustaa nyt.

1. Uusi, ystävällinen maa odottaa löytäjiään

Tuntuuko, että kaikki Euroopan maat on koluttu? Lähde seuraavaksi Kosovoon. Tiettyyn ikään ehtineet matkailijat muistavat Kosovon 90-luvun sotauutisista, mutta nykyään Kosovo on rauhallinen maa, joka on säilyttänyt omat kasvonsa massaturismin pyyhkäistessä Balkanin yli.

Euroopan uusin maa Kosovo julistautui itsenäiseksi Serbiasta vuonna 2008. Suurin osa länsimaista on tunnustanut Kosovon itsenäisyyden, ja myös Suomi kuuluu näiden maiden joukkoon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Serbia itse ei pidä Kosovoa itsenäisenä maana, mikä aiheuttaa kitkaa maiden välillä vielä tänäkin päivänä. Myös esimerkiksi Venäjä, Kreikka ja Espanja kuuluvat niihin harvoihin Euroopan maihin, jotka eivät ole tunnustaneet Kosovoa itsenäiseksi valtioksi.

Kosovon uutta alkua symboloi Newborn-monumentti kaupungin ydinkeskustassa. Paikalliset ovat ystävällisiä ja uteliaita ja ottavat yleensä hartaasti toivotut matkailijat sydämellisesti vastaan.

ShutterstockPristina, Kosovo
Pristina on kansainvälinen kaupunki, mihin on helppo matkustaa Suomesta.

2. Helppoa ja halpaa

Suorien lentojen ansiosta matkustaminen Suomesta Kosovoon on helppoa: reilussa kolmessa tunnissa olet perillä. Halpalentoyhtiö Norwegian aloitti suoran kesäreitin Helsingistä Pristinaan vuonna 2017.

Kosovon yleinen hintataso on edullinen, joten jos kohdalle osuvat halvat lennot, voi loman Pristinassa toteuttaa kukkaroa miellyttävään hintaan.

Ulkona syöminen, ruokatuotteet kaupassa, ostosten tekeminen sekä liikkuminen bussilla ja taksilla on Kosovossa reilusti halvempaa kuin Suomessa. Kesäkuukausina hotellien hintataso on kuitenkin yllättävänkin eurooppalainen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Persoonallinen Pristina

Noin 200 000 asukkaan Pristina kuuluu niihin persoonallisiin kaupunkeihin, joissa et ikinä tiedä mitä kulman takaa löytyy. Yhtäällä ovat trendikkäät kahvilat ja baarit, toisaalla ankeat betonirakennukset.

Pristinassa on muutamia erikoisia nähtävyyksiä kuten maailman rumimmaksi rakennukseksi kutsuttu kirjasto, jota ympäröi kauttaaltaan metalliverkko. Kansalliskirjasto sijaitsee Pristinan keskustassa lähellä Äiti Teresan katedraalia.

Monet matkailijat yllättyvät nähdessään kolmemetrisen Bill Clinton -patsaan, joka tervehtii ohikulkijoita osuvasti nimetyn Bulevardi Bill Klinton -kadun varrella. Patsaan tarkoituksena on kunnioittaa Clintonilta saatua apua 90-luvun Kosovon sodassa.

ShutterstockPristina, Kosovo
Pristinassa on lukuisia tunnelmallisia aukioita, joilla aikaa viettävät niin paikalliset kuin matkailijatkin.

4. Luonto on lähellä

Kesäkuukausina sää on Kosovossa muiden Balkanin maiden tapaan kuuma. Jos sisämaavaltion pääkaupunki alkaa tuntua helteillä ahdistavalta, kannattaa suunnata viettämään päivää Germia Park -puistoon Pristinan ulkopuolelle.

Germiassa voi muun muassa pyöräillä, vaeltaa ja uida. Puistoon on rakennettu iso uima-allas, joka on kesällä sekä paikallisten että matkailijoiden suosiossa. Altaalle on pieni pääsymaksu. Lapsille on rakennettu leikkialueita.

Puisto sijaitsee vajaan viiden kilometrin päässä Pristinan keskustasta, ja sinne on helppo matkustaa taksilla tai bussilla. Omalla vuokra-autolla saapuvien on maksettava euron sisäänpääsymaksu. Puiston ravintolapalveluiden ansiosta siellä voi helposti viettää vaikka koko päivän.

5. Etäisyydet ovat lyhyet

Kosovo on pieni maa, joten jos haluat nähdä muutakin kuin pääkaupungin, onnistuu se helposti saman loman aikana. Kosovon toinen matkailukaupunki on noin 80 kilometrin päässä sijaitseva Prizren.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vierailu Prizrenissä kannattaa. Joen halkoma kaupunki on Pristinaa kauniimpi kohde, jonka kaupunkikuvaa määrittävät kirkot ja moskeijat sekä näköalapaikkana toimiva Prizrenin linnoitus. Ympäröivät vuoret lisäävät Prizrenin kuvauksellisuutta.

Muita nähtävyyksiä Kosovossa ovat muun muassa Rugovan kanjoni sekä Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvat luostarit Peć ja Dečani.

Pristinaan lentäminen voi toimia myös porttina muualle Balkanin maihin. Jos aloitat kiertomatkan Kosovosta, selvitä ajankohtaiset säännöt rajanylityksestä Serbiaan. Kosovon leima passissa saattaa katkaista pääsyn Serbian puolelle, mutta vaihtoehtona voi olla myös henkilökortin käyttäminen matkustusasiakirjana.

Lue myös: Balkanin parhaat – koe ainakin nämä 10 kohdetta

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Käytännön vinkit Balkanille

Käytännön vinkit Balkanille – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa

Vis Kroatiassa

Kroatian miinukset – voiko huippusuositussa kohteessa olla mitään vikaa?

Albanian 10 kiinnostavinta kohdetta

Suunnitteletko matkaa Albaniaan? 10 kiinnostavinta paikkaa – lue nopeat esittelyt

Sarandë, Albania

Balkanin parhaat – koe ainakin nämä 10 kohdetta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja