Hyppää sisältöön

Pohjois-Makedonian nähtävyydet – 5 paikkaa, jotka kannattaa kokea

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 11.09.2019
Balkanilla sijaitseva Pohjois-Makedonia houkuttelee yhä enemmän, sillä hyvät lentoyhteydet ja edullinen hintataso saavat myös suomalaismatkailijat kiinnostumaan uudesta matkailumaasta. Katso maan tärkeimmät nähtävyydet!

Ohridin vanhakaupunki

Aivan Pohjois-Makedonian lounaiskulmassa sijaitseva Ohridin tunnelmallinen vanhakaupunki kohoaa kukkulalla, josta avautuu vaikuttava maisema alas järvelle. Mukulakivikatuja reunustavat pienet kirkot, ja korkeimpana kohoaa näyttävä keskiaikainen linna.

Vanhakaupunki on täytetty perinteikkäillä pohjoismakedonialaisilla ravintoloilla ja kahviloilla, mutta hyvästä palvelutarjonnasta huolimatta Ohrid ei ole vielä matkailijoiden täyttämä kohde: suosituin matkustusaika on heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin, mutta sen ulkopuolella kaupungissa on vielä verrattain rauhallista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sijainti aivan Ohridjärven rannalla takaa, että samana päivänä voi paitsi seikkailla vanhassakaupungissa myös upottaa varpaat pehmeään hiekkaan järven rannalla.

>> Lue myös: Halvat hinnat houkuttelevat Balkanille – alueen ihanimmalle järvelle pääsee helposti myös Suomesta

Skopjen kaupunki

Pohjois-Makedonian pääkaupunki Skopje sijaitsee maan pohjoisosassa lähellä Kosovon rajaa, ja on maan suurin kaupunki. Skopjessa sijaitsevat Pohjois-Makedonian näyttävimmät – ja övereimmät – nähtävyydet kuten keskellä kaupunkia sijaitseva jättimäinen Aleksanteri Suuren patsas.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kun kaupungin tunnelmaan pääsee pintaa syvemmälle, löytää sieltä myös merkkejä bysantti- ja ottomaanihistoriasta. Vieraile tunnelmallisessa turkkilaisbasaarissa ja Äiti Teresan museossa.

Edullisen hintatason ansiosta Skopjessa voi nauttia luksuspuitteista pikkurahalla: majoitu tavallista paremmassa hotellissa ja herkuttele kaupungin ravintoloissa. Kaupunkipäivään voit yhdistää myös luontoelämyksiä, sillä 15 kilometrin päässä sijaitsee kuvankaunis Matka-kanjoni, jonne pääsee näppärästi ja niin ikään edullisesti taksilla.

>> Lue myös: Skopjen parhaat nähtävyydet – tutustu kaupungin seitsemään tunnetuimpaan paikkaan

Pelisterin kansallispuisto

Pohjois-Makedonian eteläisimmässä nurkassa sijaitsee maan vanhin kansallispuisto, vuonna 1948 perustettu Pelisterin kansallispuisto. Noin 125 neliökilometrin suuruinen puisto pitää sisällään useita upeita luontomaisemia, kuten kahdeksan yli 2 000 metriin kohoavaa huippua, joista korkein on 2 601-metrinen Pelister-vuori.

Vuoristomaisemien joukossa on myös näyttäviä vuoristojärviä: kaksi vieretysten sijaitsevaa järveä, joita kutsutaan Pelisterin silmiksi. Alueen suosituin vaellusreitti kiertääkin paitsi korkeimman huipun myös järvialueen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alueella on mainio majoitustarjonta, sillä balkanilaiseen tyyliin myös Pelisterin kansallispuistossa kannattaa hyödyntää edullista kotimajoitusta.

Golem Grad -saari

Keskellä Prespa-järveä sijaitseva Golem Grad -saari tunnetaan hyisistä tarinoista, joiden mukaan saarella kummittelee. Golem Grad oli aikaisemmin hyvin suosittu kesäpaikka, mutta nykyisin saarella näkee pääasiassa pelikaaneja, käärmeitä ja kilpikonnia. Pohjois-Makedonian ainoa saari tunnetaan myös käärmesaarena.

Keskiajalla saarella toimineen luostarin rauniot ovat eläinten ohella kiinnostava nähtävyys, joka luo Golem Gradille oman tunnelmansa. Ensimmäiset asumisen merkit ovat peräisin 300-luvulta ennen ajanlaskun alkua, ja saari onkin ollut suosittu lomanviettopaikka muun muassa tsaarien keskuudessa.

Saarelle pääsee Konjskon ja Stenjen kylistä järjestetyillä retkillä tai paikallisten tarjoamalla venekyydillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tikvešin viinialue

Oletko vielä kuullut pohjoismakedonialaisista viineistä? Ellet, nyt on korkea aika. Sisämaassa lähellä Kreikan rajaa sijaitseva Tikvešin alue on maan paras viinikohde, missä on useita viinitarhoja ja viinintuottajia.

Paikallisilla viinitiloilla on mahdollisuus viininmaisteluun, mutta vierailut on hyvä varata etukäteen. Kun haluat kokonaisvaltaisen viinielämyksen, majoitu Demir Kapijan kylässä sijaitsevassa viinihotelli Popova Kulassa. Hotellin henkilökunta avustaa maistelujen järjestämisessä ja yhteydenpidossa viinitiloihin.

>> Lue lisää vinkkejä Pohjois-Makedoniaan!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Instagram

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Käytännön vinkit Balkanille

Käytännön vinkit Balkanille – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen matkaa

Pohjois-Makedonia

Lonely Planetin vuoden 2020 suositukset julki – mukana Pohjois-Makedonia, jonne pääset Suomesta halvalla

Skopjen parhaat nähtävyydet – tutustu kaupungin seitsemään tunnetuimpaan paikkaan

Viisi vinkkiä Ohridjärvelle

Halvat hinnat houkuttelevat Balkanille – alueen ihanimmalle järvelle pääsee helposti myös Suomesta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja