Hyppää sisältöön

Kuinka paljon sinä tiedät Gdanskista? 5 hauskaa faktaa suositusta budjettikohteesta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 24.06.2019
Yllätä matkakumppanisi mielenkiintoisilla faktoilla Gdanskissa.

1. Monien nimien kaupunki

Suomalaisille Gdansk on tullut tutuksi edullisena kaupunkikohteena, jonne on helpot lentoyhteydet. Vuosien varrella Gdansk on tunnettu myös monilla muilla nimillä, joista kuuluisin lienee saksalainen versio Danzig. Latinaksi kaupunkia on kutsuttu muun muassa Gedaniaksi ja Gedanumiksi.

Miksi Gdanskilla sitten oli alun perin saksankielinen nimi? Kaupunki oli ennen osa Saksaa, jonka jälkeen siitä tuli Danzigin autonominen vapaakaupunki. Juuri täältä alkoi toinen maailmansota Saksan hyökätessä Puolan sotilastukikohtaan. Vuonna 2017 Gdanskissa avattiin toiselle maailmansodalle omistettu museo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Gdanskissa saat kolme kohdetta kerralla

Kun matkustat Gdanskiin, saat samalla kaksi muutakin kohdetta. Gdanskia kutsutaan kolmoiskaupungiksi, sillä samaan alueeseen kuuluvat tiiviisti myös naapurikaupungit Sopot ja Gdynia. Matkailijalle tämä tarkoittaa hyviä uutia: käytettävissä ovat kolmen kaupungin palvelut sekä Sopotin rannat.

Gdanskin kaupunkiin kuuluu myös Sobieszewon saari, josta löytyy rauhallista luontoa. Saarella voi muun muassa pyöräillä, meloa ja harrastaa lintubongausta.

Lue myös: Edullinen rantaloma Puolassa – näin helposti se onnistuu

3. Gdanskin olutkello

Gdanskissa tunnetaan edelleen käsite olutkello, joka on perua ajoilta, jolloin se oli todella käytössä. Kellon soiminen tarkoitti sitä, että kaikki kaupungin pubit avasivat ovensa ja aloittivat anniskelun. Gdanskin “olutkatu” Ulica Piwna on hyvä paikka nauttia huurteinen.

4. Gdanskin kultainen stadion

Kenties Puolan erikoisin ja yksi maan isoimmista stadioneista löytyy Gdanskista. Kultaisena hohtava rakennus valmistui vuonna 2011 ja toimi muun muassa UEFA Euro 2012 -kisojen näyttämönä. Värillä on symbolinen merkitys: se viittaa meripihkaan, niin kutsuttuun baltialaiseen kultaan. Stadion Energa Gdansk -nimellä tunnettu pelipaikka on paikallisen Lechia Gdansk -joukkueen kotistadion.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Hollywood-tuotannon kuvauspaikka

Gdansk vilahtaa vuonna 2012 ilmestyneessä elokuvassa Zero Dark Thirty, jonka ohjasi Kathryn Bigelow. Jessica Chastainin tähdittämä elokuva kertoo vuosikymmenen kestäneestä jahdista Osama bin Ladenin kiinni saamiseksi.

Puolassa ei kuitenkaan ilahduttu tavasta, jolla Gdansk esiteltiin elokuvassa. Kaupungin pormestari kritisoi avoimesti CIA:n terroristiepäiltyjen yksikön sijoittamista Gdanskiin elokuvassa, ja kertoi paikallisten pahoittaneen mielensä.

Lue myös: Gdanskin 5 erikoista nähtävyyttä, joista et vielä ole kuullut

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puolan nähtävyydet

Puolan parhaat nähtävyydet – 10 paikkaa, jotka tekevät matkasta unohtumattoman

Varsova, Puola

Mikä Puolan kaupungeista sopii sinulle? Vertaa kaupunkilomat Gdanskiin, Krakovaan ja Varsovaan

Wroclaw, Puola

Finnair avaa uuden lentoreitin Puolaan: lennot Wroclawiin alkavat kesällä 2024

Gdansk, Puola

Gdanskin 15 parasta nähtävyyttä – tiesitkö, mitä kaikkea kaupungissa voi tehdä?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja