Hyppää sisältöön

Edullinen rantaloma Puolassa – näin helposti se onnistuu

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 07.06.2018
Puolan pohjoisrannikko on vain lyhyen ja helpon matkan päässä Suomesta. Perille pääsee suorin lennoin sekä Helsingistä että Turusta. Pommerin rannikolla on helppo yhdistää kaupunki- ja rantaloma.

Kolmen kaupungin synergia luo kiinnostavan lomakohteen

Gdansk, Sopot ja Gdynia muodostavat tiiviin kolmen kaupungin kohtaamispaikan, jossa kaupunkien rajoja tuskin huomaa ja jokaisella on oma roolinsa.

Gdansk on alueen suurin ja kaunein: 450 000 asukkaan hansakaupunki, jonka historialliset kadut ovat matkailijoiden suosiossa. Gdynia on modernimpi satamakaupunki ja 250 000 asukkaallaan hitusen Gdanskia pienempi, Sopot puolestaan näiden kahden välissä sijaitseva pieni ja sievä rantakaistale, jonne alueen ravintolat ja rantabaarit ovat keskittyneet ja jossa pysyvästi asuu vain noin 50 000 ihmistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupungit ovat niin tiiviisti kiinni toisissaan, että esimerkiksi hotellia valitessa ei tarvitse juurikaan välittää siitä, minkä kaupungin alueella hotelli virallisesti sijaitsee. Pommerin rannikon pitkät rannat yhdessä kiinnostavien kaupunkien kanssa tekevät pohjoisesta Puolasta suositun kesäkohteen.

Gdanskin lentoasemaa on viime vuosina kehitetty vahvasti. Suomesta voi lentää kaupunkiin suorin lennoin: Finnairilla on reitti Helsingistä Gdanskiin, ja Turusta liikennöi puolestaan Wizz Air.

Gdansk, Puola
Värikäs keskusta on Gdanskin käyntikortti.

Rantapallo kokosi 10 vinkkiä Puolan kolmoiskaupunkiin – koe ainakin nämä matkallasi!

1. Gdanskin historiallinen keskusta

Gdanskilla on takanaan yli tuhatvuotinen historia. Keskustan kaduilla välittyy erityisesti hansa-ajan tunnelma. Koristelliset julkisivut ja värikkäät talot luovat kodikkaat puitteet ostos- ja ravintolakaduille.

Keskustan kierros on helpointa aloittaa kaupungin kultaiselta portilta Dlugi Targ -kadun alusta. Dlugi Targia pitkin kulkemalla päädyt lopulta satama-alueelle, jossa on runsaasti kahviloita ja kiinnostavia kauppoja. Moni hankkii tuliaisensa Mariacka-kadun koruliikkeistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Sopotin pitkät hiekkarannat

Rantalomailua kaipaavalle Sopot on oikea valinta. Sopotin rantaviiva on hienoa vaaleaa hiekkaa. Rantaa reunustavat kylpylähotellit, ravintolat ja baarit. Gdanskin seudun iltaelämä keskittyy Sopotiin ja etenkin kesäaikaan kaupunki on vilkas.

Sopot on koko Puolan kallein asuinpaikka: täältä rikkaat varsovalaiset hankkivat loma-asuntoja ja tulevat nauttimaan raikkaasta meri-ilmasta. Muutenkin Gdanskin alue on puolalaisittain erittäin hyvinvoivaa. Vain pääkaupungin Varsovan alue menee talousluvuissa ohitse.

Sopot, Puola
Sopotin pitkät hiekkarannat sopiva koko perheen lomailuun.

Sopotin nähtävyyksiin kuuluu myös Euroopan pisin puulaituri. Talviaikaan pääsymaksua ei peritä, mutta kesäkaudella laituria kulkeakseen on maksettava seitsemän zlotyn eli noin 1,70 euron maksu. Laiturin päässä on viehättävä ravintola.

3. Nauti kylpylöistä

Pommerin alueen kylpyläkulttuurin juuret ovat syvällä. Etenkin talviseen aikaan majapaikaksi kannattaa valita jokin lukuisista kylpylähotelleista. Niistä monet sijaitsevat aivan pitkien hiekkarantojen tuntumassa, joten sään mukaan on helppo valita, viettääkö päivänsä sisäaltailla vai mieluummin aivan meren tuntumassa.

Hyväksi todettu majapaikka on esimerkiksi Sopotin Mera Spa Hotel, jonka kolme ravintolaa pitävät vieraan myös erinomaisen kylläisenä. Jos majoitut mieluummin aivan keskustassa, on Gdanskin puolella esimerkiksi Radisson Blu viehättävä yöpymispaikka. Sen sijainti keskustassa on erinomainen ja alkuperäisasussaan säilytetyn julkisivun takaa löytyy moderni ja siisti kaupunkihotelli.

4. Tuhtia ruokaa ja kultahippusnapseja

Puolalainen keittiö ei ole tunnettu keveydestään, ja sen huomaa myös Gdanskissa herkutellessaan. Kaduilta voi ostaa täytettyjä juustonyyttejä puolukkahillon kanssa – halpa ja täyttävä pikkueväs nälän yllättäessä. Meren rannalla kun ollaan, on kala täällä hyvää ja tuoretta. Silti puolalaisen ruoan perusaines on tuhti kunnon liha. Paikallisena herkkuna kannattaa kokeilla leipäkuoressa tarjoiltavaa keittoa, jota tarjoillaan perinteisesti alkuruokana.

Puolalainen leipäkeitto
Puolalaisessa perinnekeitossa leipä toimittaa lautasen virkaa.

Ruoan kanssa nautitaan viiniä tai paikallista olutta. Monen vieraan lasiin päätyy myös jossakin vaiheessa iltaa maistiainen paikallista Goldwasseria, tiukkaa snapsia, jossa on ohuen ohuita kultalehtisiä. Kulta on niin ohuina levyinä, että sen voi juoda.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Tuliaisostokset pikkupuodeista tai ostoskeskuksista

Puolan hintataso on edelleen tuntuvasti Suomea edullisempi, joten moni matkailija käyttää mielellään hetken aikaa ostoksiin. Suuria ostoskeskuksia ovat muun muassa Gdanskin Galeria Baltycka ja Manhattan sekä Gdynian puolella sijaitseva Riviera, joka on koko Pohjois-Puolan suurin ostoskeidas. Kaikista kolmesta löytyy laaja tarjonta paikallisista tuotteista kansainvälisiin ketjuliikkeisiin.

Autenttisempia tuliaisia etsivän kannattaa kierrellä Gdanskin vanhankaupungin katuja. Esimerkiksi meripihkaa on tarjolla kaikissa mahdollisissa muodoissaan ja myös hopeakorut ovat suosittuja ostoksia. Pienemmissä liikkeissä on usein tapana tinkiä, mutta aina kannattaa aistia paikan luonne, ja tietenkään esimerkiksi ketjuliikkeissä hinnoista neuvottelu ei ole Puolassakaan tyypillistä.

6. Meripihkamuseo ja kidutuskammiot

Meripihkamuseo ja sen yhteydessä sijaitseva kidutusmuseo tarjoavat kävijöilleen jännittävän keskinäisen kontrastin. Samassa kompleksissa voi ihastella fossiileja, koruja ja kauniita meripihkaesineitä – ja heti perään kiivetä viereiseen torniin kauhistelemaan keskiaikaisia kidutuskeinoja, joita esitellään varsin havainnollisin tavoin. Ensimmäinen sopii koko perheelle, jälkimmäiseen ei välttämättä kannata ottaa lapsia mukaan.

Meripihkamuseo
Gdanskin museossa voi tutustua meripihkaan sen kaikissa muodoissa.

7. Kurkista sisään raatihuoneelle

Gdanskin raatihuone on ulkoakin komea, mutta sisältä vielä kiinnostavampi. Salien seiniä koristavat erikoiset taideteokset eri aikakausilta sekä täytetyt eläimet, laivojen pienoismallit ja jos jonkinlaiset kuriositeetit. Saleihin voi tutustua joko pidemmällä kiertokäynnillä tai vain pikaisesti omatoimisesti vilkaisten.

Pienoismallit Gdanskissa
Nämä laivat olivat ennen arkipäivää. Nyt ne koristavat saleja pienoismallien muodossa.

8. Sierra Golf Club on Puolan ykkönen

Sierra Golf Club sijaitsee vain lyhyen ajomatkan päässä Gdanskista. Reilu kymmenen vuotta sitten avattu klubi on golfaajille Puolan ykköspaikka – tosin harrastajia on maassa vasta varsin vähän. Puolan golfliitossa on vain parisentuhatta jäsentä.

Ennen toista maailmansotaa Puolassakin toki golfia jo pelattiin, mutta kommunismin aikana viheriöille istutettiin perunamaita tai niitä otettiin muunlaiseen hyötykäyttöön. Sierra Golf Club tarjoaa myös majoitusta aivan kentän kupeessa, huoneistot ovat uudenkarheita ja varsin edullisia suomalaisen kukkarolle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

9. Keskiaikainen nosturi näkyy kaikissa valokuvissa

Gdanskista puhuttaessa ei voi jättää mainitsematta Zurav-nosturia. Gdanskin ehkäpä tunnetuin yksittäinen nähtävyys on satamassa edelleen seisova jykevä keskiaikainen nosturi. Nosturin erikoisuus on sen suuri koko: lajinsa edustajana se on sekä poikkeuksellisen kokoinen että poikkeuksellisen hyvin säilynyt. Muuta erikoista nosturissa ei juuri olekaan, mutta silti paikalla käy kenties jokainen Gdanskin turisti.

Gdansk, Puola
Hansahistoria näkyy kaikkialla Gdanskissa.

10. Oopperaa metsässä läpi kesän

Pienen ajomatkan päässä kaupungin ulkopuolella sijaitsee erikoinen kohde, joka kiinnostaa varmasti musiikki-ihmisiä: Opera Lesna eli Gdanskin metsäooppera. Viisituhatpäisen yleisön vetävä ulkoilmalava isännöi joka vuosi läpi koko kesän lukuisia erilaisia tapahtumia ja konsertteja.

Metsäoopperan sesonki alkaa toukokuussa ja jatkuu pitkälle loppukesään. Vilkkainta aikaa on elokuu. Ohjelmaa voi tarkastella osoitteessa http://operalesna.sopot.pl/ ja myös liput voi varata etukäteen verkkokaupasta.

>> Lue lisää: Rantapallon kohdeopas Gdanskiin

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: iStockphoto ja Riikka Krenn

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Gdansk, Puola

Gdanskin 15 parasta nähtävyyttä – tiesitkö, mitä kaikkea kaupungissa voi tehdä?

Puolan nähtävyydet

Puolan parhaat nähtävyydet – 10 paikkaa, jotka tekevät matkasta unohtumattoman

Varsova, Puola

Mikä Puolan kaupungeista sopii sinulle? Vertaa kaupunkilomat Gdanskiin, Krakovaan ja Varsovaan

Wroclaw, Puola

Finnair avaa uuden lentoreitin Puolaan: lennot Wroclawiin alkavat kesällä 2024

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja