Hyppää sisältöön

Kaupunkilomalla Mexico Cityssä

Kirjoittajan oletuskuva
Jenna Lehkonen Päivitetty: 02.11.2009
Mexico City on mukana taistossa maailman suurimman kaupungin tittelistä.

Mexico Cityssä on rutosti nähtävää ja siihen tutustumiseen kannattaa varata ainakin pari viikkoa. Ilmansaasteiden lisäksi matkailijan keuhkoja rasittaa se, että kaupunki sijaitsee ohuessa ilmanalassa yli kahden kilometrin korkeudessa. Ensimmäinen matkapäivä onkin hyvä viettää hissukseen ilmanalaan totutellen, mutta jo toisena matkapäivänä voi alkaa nauttia suurkaupungin hulinasta. Moni saattaa kuitenkin ennen nykymetropolin hyörinää kaivata kurkistusta historian hämärään.

Historian hämärä

Mexico City on läntisen pallonpuoliskon vanhin pääkaupunki ja se sijaitsee aiemman atsteekkien pääkaupungin Tenochtitlánin paikalla. Mexico City tarjoaa yhä lukemattomia mahdollisuuksia tutustua atsteekkien aarteisiin. Vaikka entinen pääkaupunki on tomuna, noin 40 kilometrin päässä Mexico Citystä löytyy toinen aarrekaupunki. Parituhatta vuotta vanha Teotihuacánin kaupunki hylättiin jo ajat sitten, mutta nykyisin se on turistivirtojen myötä uudessa suosiossa. Kaupungin tärkeimmät temppelit ovat maailman toiseksi suurimpia pyramideja. Kaupungin perustajat ovat arvoitus, mutta atsteekit uskoivat, että juuri siellä jumalat loivat universumin. Retkelle pääsee omatoimisesti paikallisbussilla tai turistiryhmässä matkanjärjestäjän mukana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maanjäristykset ja kovakouraiset espanjalaisvalloittajat ovat verottaneet Mexico Cityn historiallisia nähtävyyksiä. Historia on kaupungissa kuitenkin läsnä myös muualla kuin läheisessä Teotihuacánissa: Mexico Cityssä on enemmän museoita kuin missään muussa kaupungissa koko maailmassa. Museoista ainakin yksi on ohittamaton, sillä Antropologisessa kansallismuseossa voi ihmetellä maan muinaiskulttuureiden aarteita, kuten upean yksityiskohtaista atsteekkien kivikalenteria. Historian lisäksi kaupungin taidemuseot tarjoavat unohtumattoman kurkistuksen Frida Kahlon taiteeseen ja vaikkapa Diego Riveran freskoihin.

Keskellä kaikkea

Kun haluaa Mexico Cityssä keskelle kaikkea, täytyy suunnata Zocalo-aukiolle. Tämä valtava aukio on koko kaupungin keskus: Zocalolla voi kummastella vinoon vajonnutta katedraalia ja presidentin työpaikkaa Palacio Nacionalia. Palacio Nacionalin ulkokäytäviä koristavia Diego Riveran seinämaalauksia voi käydä katselemassa ilmaiseksi henkilöllisyystodistusta näyttämällä.

Zocalo-aukion lähiympäristössä voi tutustua kaupungin arkiseen hyörinään ja kierrellä aukion lähikujien markkinakojujen keskellä. Ostoksiakin kannattaa tehdä, markkinatavara on värikästä ja edullista. Jos haluaa kunnon shoppailureissulle, kannattaa suunnata Zona Rosan alueella sijaitseviin kauppoihin, Presidente Masaryk-kadun tyylikkäisiin vaateputiikkeihin tai moderniin Antara Polanco-ostoskeskukseen. Tarjolla on kohtuuhintaista muotia ja sisustustavaraa, sekä mukavia ravintoloita, kahviloita ja baareja.

Toinen aukio, joka on ehdottomasti vierailun arvoinen, on Danzon. Danzonin aukiolla voi nähdä koreasti tälläytyneitä ihmisiä kaikista ikäluokista tanssin pyörteissä. Matkailijan kannattaakin jättää pohjoismainen kainous kotimaahan ja liittyä paikallisten seuraa – tanssitaidolla ei ole muutenkaan niin suurta väliä. Kun on päässyt tanssin ja musiikin makuun, iltaa voi helposti jatkaa jossakin kaupungin lukemattomista yökerhoista tai klubeista. Mexico Cityn yöelämä on maineensa arvoinen, sillä menoa ja meininkiä riittää joka illalle.

Sillä, että Mexico City on yksi maailman suurimmista ja vilkkaimmista metropoleista, on myös miinuspuolensa. Kaupunki on tunnettu paitsi suuruudestaan ja historiastaan, myös köyhyydestään ja kovista rikostilastoistaan. Matkailijan kannattaakin siis olla varuillaan, eikä pimeällä yksin liikkuminen ole kovinkaan hyvä idea. Päivisin kannattaa pitää kiinni laukustaan tai lompakostaan, ettei koko sen hetkinen maallinen omaisuus lähde pitkäkynsien matkaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Retkiä lähelle ja kauas

Jos koko muu kaupunki tuntuu tukahduttavalta, voi suunnata retkelle vehreälle Polancon alueelle, joka on siisti, turvallinen ja ennen kaikkea rauhallinen paikka päiväkävelylle. Tämä varakas asuinalue on trendikkäine kahviloineen, ravintoloineen ja luksushotelleineen paikallisten ja turistien kohtauspaikka. Polancon naapurissa sijaitseva Chapultepec-puisto on sunnuntaisin eloisa viheralue, jossa voi nauttia soutelusta lammella, katukojujen herkuista, huvipuiston riemuista ja maksuttomasta eläintarhasta. Chapultepec onkin maailman suurin kaupunkipuisto, jossa sijaitsee kaiken muun hauskan lisäksi seitsemän museota.

Retkiä voi tehdä myös kauemmas, kauas kaupungin rajojen ulkopuolelle. Mexico Citystä voit lentää esimerkiksi Chihuahuaan ja lähteä jännittävälle junamatkalle Copper Canyonin eli kuparikanjonin maisemiin. Chihuahua al Pacifico Expreso -junamatka pysähtelee useissa viehättävissä kaupungeissa Sierra Madren vuoristossa, jolloin Meksiko avautuu matkailijan eteen Mexico Cityn jälkeen aivan uusin ulottuvuuksin.

Matkat Mexico Cityyn

Rantapallosta löydät kätevästi lennot ja hotellit Mexico Cityyn. Monet matkanjärjestäjät tekevät myös yhdistelmämatkoja joihin kuuluu kaupunkiloma Mexico Cityssä ja rantaloma esimerkiksi Cancunissa.

Lisätietoa

MexicoCity.com
AllAboutMexicoCity.com

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Progreso, Meksiko

Vau, mikä näky rannalla! Maailman pisin laituri vie 6,5 kilometriä merelle

Yleiset mokat Meksikossa

Varo näitä helppoja virheitä Meksikossa – turistien 10 yleistä mokaa

Acapulco Meksikossa

Muistatko Acapulcon legendaarisen lomakohteen? Muuttui murhapääkaupungiksi – glamour hävisi ja turistit kaikkosivat

Ensikertalaisen vinkit Meksikoon

Suunnitteletko ensimmäistä matkaa Meksikoon? 10 käytännön vinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja