Eksotiikkaa ja värejä – viisi syytä matkustaa Marokkoon juuri nyt
1. Helppo ensikosketus Pohjois-Afrikkaan
Marokko on eurooppalaiselle helppo maa matkustaa, sillä yksi yleisesti käytetyistä kielistä on ranska. Ranska ei ole maan virallinen kieli, mutta sitä käytetään yleisesti virastoissa ja matkailussa.
Vaikka Marokon väestö koostuu sekä alkuperäiskansa berbereistä että arabeista, maan värikkään historian ansiosta ranskan kielen asema on vakiintunut 1900-luvun alussa. Marokko oli tuolloin Ranskan vallan alaisena protektoraattina. Protektoraattiasema tarkoitti sitä, että Marokko säilytti 1900-luvulla asemansa siirtomaata itsenäisempänä valtiona, mutta sai paljon vaikutteita Ranskasta.

Myös uskonnon kannalta Marokko on helppo matkailumaa, sillä enemmistö marokkolaisista on liberaaleja uskonnon suhteen. Pukukoodi ei ole turhan tarkka, sillä kaupungeissa ei ole tavatonta nähdä naisia, jotka pelaavat jalkapalloa pitkissä hameissaan tai kulkevat täysin ilman huivia. Ulkomaalaisille pukeutumissääntöjä ei ole.
2. Helpot ja halvat yhteydet
Marokkoon pääsee suorilla lennoilla Suomesta. Norwegian lentää talvella 2018 Marrakechiin 1–2 kertaa ja rantakaupunki Agadiriin kerran viikossa. Suorat lennot Agadiriin jatkuvat 30. maaliskuuta 2019 saakka.
Suora lento Marokkoon kestää 5–6 tuntia.

Sekä Agadiriin että Marrakechiin saa edullisesti myös valmiita pakettimatkoja. Matkoja tarjoaa muun muassa Matkapörssi. Viikon loman Marokossa saa edullisimmillaan jopa alle 300 eurolla.
3. Monipuolisuus
Marokosta voi saada hyvin erilaisen kokemuksen, joka riippuu siitä, mihin maassa matkustaa. Siksi Marokko sopii myös hyvin monenlaisille matkaajille.
Rantakaupunki Agadir on rauhallinen rantalomakohde, jossa saa rauhassa viettää leppoisaa lomaa Atlantin rannalla. Loman voi viettää rantabulevardilla, Agadirin uudessa keskustassa tai uima-altaalla.

Marrakech puolestaan sijaitsee Saharan aavikon reunalla, Atlas-vuoriston katveessa. Se on oiva tukikohta niin vuoristoretkille kuin aavikkovaelluksillekin. Marrakechissä voi myös kulkea kuuluisuuksien jalanjäljissä, sillä kaupungissa ovat viihtyneet ranskalainen muotisuunnittelija Yves Saint Laurent ja taidemaalari Jacques Majorelle.
4. Herkulliset ruoat ja juomat
Marokkolainen keittiö on makujen aarreaitta, joka käyttää parhaimmillaan kymmeniä mausteita.
Klassinen marokkolainen ruoka on pataruoka tagine. Se on ruoka, joka taipuu niin kasvisruokavalioon kuin lihansyöjillekin, sillä savipadassa haudutettu ruoka on muunneltavissa jokaiseen makuun sopivaksi. Taginen perusmausteet ovat valko- ja mustapippurin sekoitus, kurkuma ja inkivääri. Marokkoon mennessä on parempi pitää kurkumasta, sillä se on yksi marokkolaisen keittiön perusmausteista.
Marokkolaiseen ruokaan kuuluvat olennaisesti myös kuskus ja erilaiset salaatit.

Marokko on myös herkuttelijan suosikkimaa, sillä perinteiseen marokkolaiseen minttuteehen laitetaan aimo annos makeaa. Myös jälkiruuat vievät kielen mennessään, sillä maa on ottanut varsinkin jälkiruoissa vaikutteita ranskalaisesta keittiöstä. Maistamisen arvoinen marokkolainen jälkiruoka on kerrosmainen leivos ktefa.
5. Eksoottiset ostoslöydöt
Marokko ei olisi Marokko ilman basaareita, joita kutsutaan nimellä souk. Basaarin löytää esimerkiksi Marrakechin vanhastakaupungista eli medinasta.
Varo kuitenkin, ettet eksy! Marrakechin basaarin kapeat ja sokkeloiset kadut tarjoavat mahdollisuuden ostosseikkailuun, jossa parasta tarjousta etsiessäsi unohdat nopeasti, mistä tulit.

Basaarien kulttuuriin kuuluu tinkiminen. Tinkimällä matkailija saa edulliset tuliaisostokset, sillä basaarit tarjoavat kaikkea koristeellisista lampuista mausteisiin ja mattoihin. Ne ovat myös hyviä paikkoja harjoitella suomalaisille vierasta tinkimiskulttuuria.
>> Lue lisää vinkkejä Marokkoon Rantapallon kohdeoppaasta!
Teksti ja kuvat: Elina Venttola
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja



