Tällaista on marokkolainen ruoka – lue vinkit makumatkalle Marokkoon
Mausteisten makujen Marokko
Marokkolaisessa keittiössä maistuvat mautseet. Esimerkiksi marokkolaisessa perinneruoassa taginessa käytetään yleisimmin valkopippurin ja mustapippurin sekoitusta, kurkumaa ja inkivääriä, mutta usein myös monia muita mausteita.
Sana tagine tarkoittaa sekä savista haudutuspataa että padassa haudutettua ruokaa. Taginea tehdään usein haudutettuna liharuokana esimerkiksi kanalla ja vihanneksilla, mutta se voidaan tehdä myös kokonaan kasviksista.
Marokossa käytetään paljon myös muun muassa unkarilaista paprikaa, kanelia, kuminaa, korianteria, fenkolia ja sahramia. Marokkolaisen keittiön erikoisuus on maustesekoitus, jota kutsutaan nimellä ras el hanout. Arabiankielinen ilmaisu tarkoittaa kaupan parasta, eli ras el hanout on tarkoitettu kuvaamaan kaupan parhaiden mausteiden sekoitusta.
Kokkaamisesta innostuneelle ras el hanout onkin loistava tuliainen Marokon-matkalta, koska sillä voi maustaa tagine-pataruoan kotona.

Marokkolainen ruoka aloitetaan yleensä usein salaattiannoksesta eli mezzestä, joka sisältää muun muassa leipää ja salaatteja sekä muuta kevyempää syötävää. Pääruokana seuraa usein taginea ja kuskusia.
Älä unohda jälkiruokaa
Marokossa ei pidä unohtaa jälkiruokaa, sillä se on osa ruokakulttuuria. Ranskalaisesta keittiöstä vaikutteita saaneet leivonnaiset vievät kielen mennessään. Usein leivonnaisissa käytetään mantelia, ja Lähi-idän keittiössäkin tunnetut baklavat ovat myös Marokossa suosittu herkku.

Jälkiruoan kruunaa minttutee, johon on lisätty aimo annos sokeria. Pienistä kupeista tarjottava makea tee virkistää ja käy pelkältäänkin maittavaksi jälkiruoaksi. Minttuteen tarjoaminen on Marokossa vieraanvaraisuuden osoitus, ja sitä on tarjolla muun muassa hotelliaamiaisilla kahvin ohella.
Harvinainen harmaa viini
Suuri osa Marokossa valmistetuista viineistä on punaviinejä, joten erityisesti paikallisia punaviinejä pääsee maistamaan matkan varrella.

Myös erikoisempia viinivaihtoehtoja on tarjolla. Esimerkiksi paikallinen vin gris eli harmaa viini on erikoisuus, jota ei saa Suomesta. Harmaa viini ei sananmukaisesti ole harmaata, vaan ennemminkin haalean vaaleanpunaista, sillä se on vaalea roseeviini. Väri syntyy, kun rypäleiden kuoria pidetään hetki kypsytettävässä rypälemehussa.
Harmaa viini sopii loistavasti seura- ja helleviiniksi.
>> Lue lisää vinkkejä Marokon kohdeoppaasta!
Teksti ja kuvat: Elina Venttola
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja







