Hyppää sisältöön

Tällaista on marokkolainen ruoka – lue vinkit makumatkalle Marokkoon

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 04.01.2019
Marokko on mausteisen keittiön, makoisan minttuteen ja suussa sulavien jälkiruokien maa. Lue vinkit siihen, mitä makuja Marokossa kannattaa maistaa!

Mausteisten makujen Marokko

Marokkolaisessa keittiössä maistuvat mautseet. Esimerkiksi marokkolaisessa perinneruoassa taginessa käytetään yleisimmin valkopippurin ja mustapippurin sekoitusta, kurkumaa ja inkivääriä, mutta usein myös monia muita mausteita.

Sana tagine tarkoittaa sekä savista haudutuspataa että padassa haudutettua ruokaa. Taginea tehdään usein haudutettuna liharuokana esimerkiksi kanalla ja vihanneksilla, mutta se voidaan tehdä myös kokonaan kasviksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Marokossa käytetään paljon myös muun muassa unkarilaista paprikaa, kanelia, kuminaa, korianteria, fenkolia ja sahramia. Marokkolaisen keittiön erikoisuus on maustesekoitus, jota kutsutaan nimellä ras el hanout. Arabiankielinen ilmaisu tarkoittaa kaupan parasta, eli ras el hanout on tarkoitettu kuvaamaan kaupan parhaiden mausteiden sekoitusta.

Kokkaamisesta innostuneelle ras el hanout onkin loistava tuliainen Marokon-matkalta, koska sillä voi maustaa tagine-pataruoan kotona.

Marokon mausteet
Marokkolaisessa ruoassa käytetään paljon mausteita, esimerkiksi inkivääriä ja kurkumaa.

Marokkolainen ruoka aloitetaan yleensä usein salaattiannoksesta eli mezzestä, joka sisältää muun muassa leipää ja salaatteja sekä muuta kevyempää syötävää. Pääruokana seuraa usein taginea ja kuskusia.

Älä unohda jälkiruokaa

Marokossa ei pidä unohtaa jälkiruokaa, sillä se on osa ruokakulttuuria. Ranskalaisesta keittiöstä vaikutteita saaneet leivonnaiset vievät kielen mennessään. Usein leivonnaisissa käytetään mantelia, ja Lähi-idän keittiössäkin tunnetut baklavat ovat myös Marokossa suosittu herkku.

Marokkolainen minttutee
Marokkolainen minttutee käy hyvin jälkiruoaksi, sillä se makeutetaan runsaalla sokerilla.

Jälkiruoan kruunaa minttutee, johon on lisätty aimo annos sokeria. Pienistä kupeista tarjottava makea tee virkistää ja käy pelkältäänkin maittavaksi jälkiruoaksi. Minttuteen tarjoaminen on Marokossa vieraanvaraisuuden osoitus, ja sitä on tarjolla muun muassa hotelliaamiaisilla kahvin ohella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Harvinainen harmaa viini

Suuri osa Marokossa valmistetuista viineistä on punaviinejä, joten erityisesti paikallisia punaviinejä pääsee maistamaan matkan varrella.

Marokkolainen ruoka
Marokossa yleisin viini on punaviini, jonka kanssa on tarjolla usein punaista lihaa.

Myös erikoisempia viinivaihtoehtoja on tarjolla. Esimerkiksi paikallinen vin gris eli harmaa viini on erikoisuus, jota ei saa Suomesta. Harmaa viini ei sananmukaisesti ole harmaata, vaan ennemminkin haalean vaaleanpunaista, sillä se on vaalea roseeviini. Väri syntyy, kun rypäleiden kuoria pidetään hetki kypsytettävässä rypälemehussa.

Harmaa viini sopii loistavasti seura- ja helleviiniksi.

>> Lue lisää vinkkejä Marokon kohdeoppaasta!

Teksti ja kuvat: Elina Venttola

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomen parhaat ravintolat

Tässä ovat Suomen 50 parasta ravintolaa – onko oma suosikkisi listalla?

Marrakech, Marokko

Tutustu Marrakechin tunnetuimpiin nähtävyksiin – seitsemän vinkkiä

Pad thai

Tässä helppo makumatka Thaimaahan – näin valmistat pad thain kotona

Thaimaan ravintolaetiketti

Joko tunnet Thaimaan ravintolaetiketin? 8 asiaa, jotka on hyvä tietää

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja