Hyppää sisältöön

Älä mokaa Pariisissa – näihin virheisiin matkailijat sortuvat

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 25.01.2018
Pariisi on upea kaupunki, mutta matka voi saada ikävän käänteen jos sorrut tyypillisiin turistimokiin.

Romanttinen Pariisi on suosittu kaupunkilomakohde

Ranskan pääkaupunki Pariisi viehättää matkailijoita vuodesta toiseen. Pariisi on myös tunnettu rakkauden kaupunki, jonne moni lähtee häämatkalle tai viettämään romanttista viikonloppua.

Pariisiin vierailijoita houkuttelevat erityisesti kuuluisat nähtävyydet, ranskalainen ruoka ja monipuoliset ostosmahdollisuudet. Kaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Eiffel-torni, taidemuseo Louvre ja Notre Damen katedraali.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pariisi on monen unelmakohde, mutta kaupunkiin suuntaavan kannattaa ottaa huomioon muutama asia, jotta matka varmasti onnistuu eikä epämiellyttäviä yllätyksiä osu kohdalle. Älä sorru näihin turistimokiin ja nauti lomasta rakkauden kaupungissa!

1. Varaudu ruuhkiin ja lakkoihin

Pariisi on suurkaupunki, jossa liikkuminen voi välillä olla todella hidasta. Esimerkiksi lentokentälle meno voi ruuhka-aikaan kestää yllättävän pitkään ja koitua myös kalliiksi. Jos siirtyminen paikasta toiseen osuu juuri ruuhka-aikaan työpäivän alku- tai loppupuolelle, kannattaa varata liikkumiseen ylimääräistä aikaa.

Ranskalaisilla on ikävä maine innokkaina lakkoilijoina. Selvitä ennen matkan alkua, kohdistuuko esimerkiksi lentoyhtiöihin tai muihin kulkuvälineisiin uhkaa lakosta oman matkan aikana. Jos lakonuhka on olemassa, seuraa tilannetta myös matkan aikana välttyäksesi ikäviltä yllätyksiltä.

2. Opettele muutama sana ranskaa

Pariisi on suosittu turistikohde, mutta yllättäen englannilla ei välttämättä pärjää joka tilanteessa eivätkä kaikki ihmiset halua puhua englantia. Tämä ei välttämättä johdu ylimielisestä asenteesta kuten usein luullaan, vaan yksinkertaisesti kielitaidon puutteesta.

Matkailijan kannattaa siis opiskella muutama sana ranskaa reissua varten. Esimerkiksi tervehtiminen ja kiittäminen paikallisella kielellä on kohtelias ele ja voi auttaa saamaan parempaa palvelua esimerkiksi ravintoloissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvä vaihtoehto on myös pitää mukana pientä matkailijoille tarkoitettua sanakirjaa tai ladata puhelimeen sanakirja-applikaatio. Sanakirjoista löytyy matkailijoille hyödylliset fraasit, jotka auttavat esimerkiksi ravintolassa asioimisessa, matkalippuja ostaessa tai reittiä kysyessä.

Maisema Pariisiin
Suosittujen nähtävyyksien luona ja väkijoukoissa kannattaa varoa varkaita ja huijareita.

3. Varo turistihuijauksia ja varkaita

Pariisissa on paljon turisteja ja ikävä kyllä myös paljon huijareita, jotka erilaisin tempuin yrittävät viedä turisteilta omaisuutta. Tunnettujen nähtävyyksien ympäristöt, joissa pyörii paljon matkailijoita, ovat myös varkaiden ja huijareiden suosikkialueita.

Miljoonakaupungin tungos tarjoaa otollisia tilaisuuksia varkaille, joten suurissa väkijoukoissa tai julkisilla liikennevälineillä liikkuessa kannattaa pitää tavaroistaan huolta. Arvotavarat on hyvä jättää suosiolla turvalliseen säilytyspaikkaan eli esimerkiksi hotellihuoneen tallelokeroon.

[rp_tickets source=”paasyliput/pariisi/”]

Tyypillisiä turistihuijauksia kaupungissa ovat esimerkiksi juoksija, joka tönäisee “vahingossa” ja auttaessaan vie arvotavaroita tai kadulta löytyvä sormus, jota yritetään yhtäkkiä kaupata matkailijalle. Tuntemattomilta ei kannata ottaa vastaan mitään, sillä koskaan ei tiedä, kuinka kalliisti joutuu maksamaan.

Lue lisää turistihuijauksista Pariisissa >>

4. Säästä aikaa ja rahaa järkevillä valinnoilla

Pariisin-matkaa suunnittelevan kannattaa panostaa matkan suunnitteluun, jolloin kaupungin pääsee kokemaan ja näkemään edullisemmin ja aikaa tuhlaamatta. Harkitse tarkkaan matkustusajankohtaa. Kesäkuukausina ja loma-aikoina Pariisi on täynnä turisteja. Hiljaisinta on talvikuukausina, mutta myös keväällä ja syksyllä on väljempää.

Suosituimpina matkustuskausina jonottaminen kuuluisimpiin nähtävyyksiin voi viedä paljon aikaa. Jos näihin nähtävyyksiin haluaa ehdottomasti päästä, liput on hyvä ostaa etukäteen. Yksi vaihtoehto on myös tutustua kaupungin vähemmän tunnettuihin nähtävyyksiin ja museoihin, joihin on vähemmän ruuhkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Eiffel-torni Pariisissa
Eiffel-torni on yksi Pariisin tunnetuimpia ja ruuhkaisimpia nähtävyyksiä.

Pariisissa hotellien hintataso on korkea erityisesti keskustassa, jossa kaupungin laadukkaimmat hotellit sijaitsevat. Hotellin hinnassa voi säästää, jos valitset hotellin kauempaa keskustasta. Tällöin kuitenkin liikkumiseen kuluu paljon aikaa ja enemmän rahaa. Yksi vaihtoehto on vuokrata asunto, jolloin pääsee usein hotellia edullisemmin paremmalle sijainnille. Hyvä sijainti mahdollistaa kaupungin tutkimisen kävellen tai pyörällä, jolloin vältät myös liikenneruuhkat.

Myös lentokentän sijaintiin ja kulkuyhteyksiin kentälle kannattaa kiinnittää huomiota. Halpalentoyhtiöiden edulliset hinnat ovat houkuttelevia, mutta nämä yhtiöt operoivat usein pienemmiltä kentiltä, joilta siirtyminen keskustaan on hankalampaa ja jopa kalliimpaa.

5. Uskaltaudu turistikohteiden ulkopuolelle

Yksi matkailijoiden tyypillinen virhe Pariisissa on pysyä tiukasti vain suosituimmilla turistialueilla ja nähtävyyksissä, jotka ovat täynnä muita matkailijoita. Turistialueilla hinnat ovat yleensä taivaissa ja palvelu voi olla huonompaa.

Pariisi tarjoaa kuitenkin valtavasti nähtävää ja koettavaa näiden turistien suosimien kohteiden ulkopuolella. Muiden matkailijoiden seuraamisen sijaan onkin parempi vaihtoehto kulkea paikallisten jalanjäljillä.

Ennen seikkailuja kaupungin itselle uusilla alueilla kannattaa kuitenkin tutustua karttaan ja alueeseen. Etukäteen selvittämisellä välttyy kulkemasta kartta kädessä ja näyttämästä eksyneeltä. Kaupungissa on myös alueita, joilla on huonompi maine kuin toisilla. Näillä alueilla kannattaa liikkua pimeän tullen vain harkiten.

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Flickr/Yann Caradec, Joe Parks

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pariisin nähtävyydet

Pariisin tärkeimmät nähtävyydet – 19 paikkaa, jotka eivät jätä kylmäksi

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Slummista nähtävyydeksi – tältä näyttää suositusta lautapelistäkin tuttu ranskalainen Carcassonnen linnakaupunki

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja