Hyppää sisältöön

Älä haksahda turistiansaan Pariisissa – viisi tyypillisintä huijausta

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 20.05.2015
Pariisi on suosittu matkakohde, ja kaupunki kuhisee matkailijoiden lisäksi myös huijareita, jotka vaanivat hyväuskoista turistia. Vältä joutumasta huijauksen kohteeksi ja tunnista nämä Pariisin yleisimmät turistihuijaukset.

Matkailijat houkuttavat huijareita

Suurin syy Pariisissa parveilevien huijareiden määrään on kaupunkiin vuosittain virtaavat matkailijat. Hyväuskoinen matkailijajoukko houkuttaa paikalle myös huijareita, jotka toivovat pääsevänsä tienesteille käyttämällä matkailijoita hyväkseen, ja valitettavan usein toive toteutuu.

Huijareita parveilee erityisesti Pariisin suosituimpien matkailunähtävyyksien, kuten esimerkiksi Eiffel-tornin, Notre Damen katedraalin ja Sacré Coeurin basilikan läheisyydessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka tyly käytös on ikävää, huijauksilta välttyy todennäköisimmin varovaisen asenteen ja kohteliaan tiukan vastauksen avulla. Jos tuntematon lähestyy sinua pariisilaisella kadulla, vältyt huijaukselta varmimmin kieltäytymällä selkeästi siitä, mitä hän ikinä tarjoaakaan, ja jatkamalla matkaasi.

Vältä matkailija-ansat ja tutustu Pariisin yleisimpiin turistihuijauksiin!

1. Allekirjoita vetoomus tärkeän asian hyväksi

Kaikkialla Pariisissa, mutta erityisesti Pont des Arts -sillalla eli lukoistaan tunnetulla rakkauden sillalla ja sen läheisyydessä, parveilee kaikenikäisiä huijareita jotka keräävät adresseihin nimiä hyvän tarkoituksen puolesta. Ystävällinen aikuinen, nuori tai jopa lapsi lähestyy matkailijaa paperilla, jossa on runsaasti ranskankielistä tekstiä ja muutama allekirjoitus osoittamassa, että kyseessä on adressi. Kun hyväntahtoinen matkailija taipuu ystävälliseen pyyntöön ja allekirjoittaa adressin, vaatii huijari seuraavaksi rahalahjoitusta.

Paperissa oleva ranskankielinen teksti sisältää yleensä ilmoituksen siitä, että allekirjoittaja sitoutuu maksamaan huijarille tietyn rahasumman. Ikävästä tilanteesta voi päästä karkuun poistumalla paikalta, mutta parhaiten tilanteilta välttyy kieltäytymällä allekirjoittamasta adressia.

Pariisi, Ranska
Nähtävyyksien luona ja esimerkiksi metroasemilla kannattaa varoa myös näppäriä taskuvarkaita.

2. Ohikulkija tarjoaa ystävyysranneketta

Pariisissa voi helposti joutua kirjaimellisesti ohikulkijan nappaamaksi, sillä kaupungin suosittujen matkailunähtävyyksien läheisyydessä parveilee huijareita, jotka ripustavat narunpätkän pahaa-aavistamattoman matkailijan ranteeseen tai sormeen ja alkavat punoa ystävyysranneketta määrätietoisella otteella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Punomisen aikana uusi tuttavuus vakuuttaa, että ranneke on varmasti ilmainen, mutta ääni muuttuu kellossa siinä vaiheessa kun ranneke on tukevasti kiinni matkailijan ranteessa. Silloin aikaisemmin hyvin ystävälliseltä vaikuttanut huijari voi käyttäytyä jopa aggressiivisesti, ellei matkailija suostu pulittamaan pyydettyä summaa ranteeseen sidotusta narusta.

3. Maasta löytynyt sormus

Pariisilainen kultasormushuijaus on yksinkertainen: ohikulkija nostaa maasta sormuksen ja tarjoaa sitä matkailijalle kysyen, pudottiko turisti kenties sormuksensa. Riippumatta vastauksesta henkilö jatkaa näyttäen sormuksen sisältä löytyvää 18K-kaiverrusta osoittaakseen, että kyseessä on aito ja kallis kultasormus.

Samalla huijari kertoo lukuisia syitä miksi hän ei voi myydä “yllättäen” löytynyttä sormusta itse vaan lahjoittaa sen mieluummin tuntemattomalle, mutta pyytää lopulta pientä summaa kiitokseksi vaivanpalkasta arvokkaan sormuksen löytämisessä.

Tästä huijauksesta on olemassa lukuisia versioita. Huijari voi myös jättää sormuksen matkailijan löydettäväksi, ja lähestyy korun poiminutta turistia vaatien rahaa sormuksesta tai kertoen sen olevan onnenkalu, josta kannattaa maksaa useita kymmeniä euroja.

4. Pudottiko matkailija jotain?

Tämä hyvin yleinen turistihuijaus on käytössä erityisesti Pariisin Sacré Coeurin basilikan läheisyydessä. Huijari pudottaa maahan jotain saadakseen aikaan uskottavan äänen ja pysäyttää matkailijan kysyen, pudottiko tämä jotain.

Samalla kun hyväuskoinen turisti tarkistaa arvoesineidensä olevan yhä paikoillaan, paljastaa hän myös ympärillä oleville, kysyjän kanssa yhteistyössä toimiville taskuvarkaille lompakkonsa ja muiden tärkeiden tavaroidensa sijainnin.

5. Törmäys juoksijan kanssa

Aamuisin pariisilaisilla kaduilla näkee runsaasti lenkkeilijöitä, ja yksi perinteisistä huijauksista on juoksija, joka mukamas epähuomiossa törmää matkailijaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos matkailija kaatuu maahan töytäisyn voimasta, auttaa ystävällinen lenkkeilijä tämän pahoitellen ylös ja jatkaa nopeasti matkaansa – tietysti juosten. Vasta siinä vaiheessa turisti huomaa arvoesineidensä kadonneen juoksijan mukana.

>> Lue lisää Pariisista Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Flickr / Alexander Svendsen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pariisin nähtävyydet

Pariisin tärkeimmät nähtävyydet – 19 paikkaa, jotka eivät jätä kylmäksi

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Slummista nähtävyydeksi – tältä näyttää suositusta lautapelistäkin tuttu ranskalainen Carcassonnen linnakaupunki

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja