Kuva: Flickr / Alexander Svendsen
Sacré Coeur

Älä haksahda turistiansaan Pariisissa – viisi tyypillisintä huijausta

Pariisi on suosittu matkakohde, ja kaupunki kuhisee matkailijoiden lisäksi myös huijareita, jotka vaanivat hyväuskoista turistia. Vältä joutumasta huijauksen kohteeksi ja tunnista nämä Pariisin yleisimmät turistihuijaukset.

Matkailijat houkuttavat huijareita

Suurin syy Pariisissa parveilevien huijareiden määrään on kaupunkiin vuosittain virtaavat matkailijat. Hyväuskoinen matkailijajoukko houkuttaa paikalle myös huijareita, jotka toivovat pääsevänsä tienesteille käyttämällä matkailijoita hyväkseen, ja valitettavan usein toive toteutuu.

Huijareita parveilee erityisesti Pariisin suosituimpien matkailunähtävyyksien, kuten esimerkiksi Eiffel-tornin, Notre Damen katedraalin ja Sacré Coeurin basilikan läheisyydessä.

Vaikka tyly käytös on ikävää, huijauksilta välttyy todennäköisimmin varovaisen asenteen ja kohteliaan tiukan vastauksen avulla. Jos tuntematon lähestyy sinua pariisilaisella kadulla, vältyt huijaukselta varmimmin kieltäytymällä selkeästi siitä, mitä hän ikinä tarjoaakaan, ja jatkamalla matkaasi.

Vältä matkailija-ansat ja tutustu Pariisin yleisimpiin turistihuijauksiin!

1. Allekirjoita vetoomus tärkeän asian hyväksi

Kaikkialla Pariisissa, mutta erityisesti Pont des Arts -sillalla eli lukoistaan tunnetulla rakkauden sillalla ja sen läheisyydessä, parveilee kaikenikäisiä huijareita jotka keräävät adresseihin nimiä hyvän tarkoituksen puolesta. Ystävällinen aikuinen, nuori tai jopa lapsi lähestyy matkailijaa paperilla, jossa on runsaasti ranskankielistä tekstiä ja muutama allekirjoitus osoittamassa, että kyseessä on adressi. Kun hyväntahtoinen matkailija taipuu ystävälliseen pyyntöön ja allekirjoittaa adressin, vaatii huijari seuraavaksi rahalahjoitusta.

Paperissa oleva ranskankielinen teksti sisältää yleensä ilmoituksen siitä, että allekirjoittaja sitoutuu maksamaan huijarille tietyn rahasumman. Ikävästä tilanteesta voi päästä karkuun poistumalla paikalta, mutta parhaiten tilanteilta välttyy kieltäytymällä allekirjoittamasta adressia.

Kuva: iStockphotoPariisi, Ranska
Nähtävyyksien luona ja esimerkiksi metroasemilla kannattaa varoa myös näppäriä taskuvarkaita.

2. Ohikulkija tarjoaa ystävyysranneketta

Pariisissa voi helposti joutua kirjaimellisesti ohikulkijan nappaamaksi, sillä kaupungin suosittujen matkailunähtävyyksien läheisyydessä parveilee huijareita, jotka ripustavat narunpätkän pahaa-aavistamattoman matkailijan ranteeseen tai sormeen ja alkavat punoa ystävyysranneketta määrätietoisella otteella.

Punomisen aikana uusi tuttavuus vakuuttaa, että ranneke on varmasti ilmainen, mutta ääni muuttuu kellossa siinä vaiheessa kun ranneke on tukevasti kiinni matkailijan ranteessa. Silloin aikaisemmin hyvin ystävälliseltä vaikuttanut huijari voi käyttäytyä jopa aggressiivisesti, ellei matkailija suostu pulittamaan pyydettyä summaa ranteeseen sidotusta narusta.

3. Maasta löytynyt sormus

Pariisilainen kultasormushuijaus on yksinkertainen: ohikulkija nostaa maasta sormuksen ja tarjoaa sitä matkailijalle kysyen, pudottiko turisti kenties sormuksensa. Riippumatta vastauksesta henkilö jatkaa näyttäen sormuksen sisältä löytyvää 18K-kaiverrusta osoittaakseen, että kyseessä on aito ja kallis kultasormus.

Samalla huijari kertoo lukuisia syitä miksi hän ei voi myydä ”yllättäen” löytynyttä sormusta itse vaan lahjoittaa sen mieluummin tuntemattomalle, mutta pyytää lopulta pientä summaa kiitokseksi vaivanpalkasta arvokkaan sormuksen löytämisessä.

Tästä huijauksesta on olemassa lukuisia versioita. Huijari voi myös jättää sormuksen matkailijan löydettäväksi, ja lähestyy korun poiminutta turistia vaatien rahaa sormuksesta tai kertoen sen olevan onnenkalu, josta kannattaa maksaa useita kymmeniä euroja.

4. Pudottiko matkailija jotain?

Tämä hyvin yleinen turistihuijaus on käytössä erityisesti Pariisin Sacré Coeurin basilikan läheisyydessä. Huijari pudottaa maahan jotain saadakseen aikaan uskottavan äänen ja pysäyttää matkailijan kysyen, pudottiko tämä jotain.

Samalla kun hyväuskoinen turisti tarkistaa arvoesineidensä olevan yhä paikoillaan, paljastaa hän myös ympärillä oleville, kysyjän kanssa yhteistyössä toimiville taskuvarkaille lompakkonsa ja muiden tärkeiden tavaroidensa sijainnin.

5. Törmäys juoksijan kanssa

Aamuisin pariisilaisilla kaduilla näkee runsaasti lenkkeilijöitä, ja yksi perinteisistä huijauksista on juoksija, joka mukamas epähuomiossa törmää matkailijaan.

Jos matkailija kaatuu maahan töytäisyn voimasta, auttaa ystävällinen lenkkeilijä tämän pahoitellen ylös ja jatkaa nopeasti matkaansa – tietysti juosten. Vasta siinä vaiheessa turisti huomaa arvoesineidensä kadonneen juoksijan mukana.

>> Lue lisää Pariisista Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Flickr / Alexander Svendsen

Päivitetty: 20.5.2015

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (14 votes, average: 4,64 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

6 kommenttia

Kaikenlaista on sattunut vuosien varrella myös minulle. Menetyksinä tähän saakka Budapestissä klassinen rahanvaihtohässäkkä, jossa ”poliisit” tulivat paikalle kesken toimituksen. YK-kaveri sai liian vähän vaihdettua rahaa takaisin. No ei se haittaa. Bangkokissa kaksi yritteliästä nuorta miestä koettivat vedättää tällä perus ”likaiset dollarit matkalaukussa” -kikalla. Olin kympillä mukana, koska se oli niin tökerö yritys. No tapasin kaverit ajankuluksi kaksi kertaa ja lopuksi sanoi, että EU:n sisällä tilille talletus on niin riskaabeli, että jos kuittia ei löydy, rahat takavarikoidaan, etsikää venäläinen yhteistyökumppani. Pojat olivat ihan h-moilasena ja minulla oli hauskaa. Onhän niitä yrityksiä ollut ja tuon sormushuijauksen olen nähnyt Pariisissa. Olisin heittänyt sormuksen Seineen, mutta koska tytär oli mukana ajattelin, että hän järkyttyy jos tulee tappelu. Sanoin vaan pojalle, että häivy tai soitan poliisin. Lähti menemään.

Pariisin kiertoajelulla oppaamme varoitti meitä myös ns. laukkuviiltäjistä. Selkäpuolella ei ollut suositeltavaa kantaa mitään laukkua tai reppua, sillä varas voi ruuhkassa viiltää siitä pohjan auki, ottaa arvokkaat esineet mukaansa ja kadota paikalta.

Kyllä näihin sormuhuijareihin (useinkin (itäeurooppalaisia) törmää esimerkiksi aukioilla Concorde, Trimph, Vendome. Sanon heille heti: kutsutaan poliisi, kun kyse näin arvokkaasta korusta. Toimii kuin hyttyskarkote.

Niin no tietysti riippuu siitä mistä haluaa maksaa. Monet kadulla esitetyt silmänkääntötemput ovat sellaisia, että ostaja maksaa jännästä taikatempusta. Se on ihan ok. Voi tietysti sitä joka kuvittelee että hänellä oikeasti on mahdollisuuksia voittaa.

Tähän listaan voisi lisätä sen maassa pelattavan pelin missä pallo tai muu esine piilotetaan alle yhden kolmesta suuremmasta esineestä. esineitä pyöritellään maassa hetki jonka jälkeen peliin voi osallistua rahalla. itse katselin hetken tapahtumaa kun moni turisti laittoi sileeksi jopa 50€ yhdellä yrityksellä. ikäväksi pelin tekee peliseura joka on samaa seuruetta pelin vetäjän/esineiden sekoittajan kanssa. Nämä henkilöt osallistuvat peliin tarvittaessa varmistaakseen että turisti ei rahojaan saa, sillä peli jatkuu ensimmäisen yrityksen jälkeenkin kun jäljellä on vain kaksi esinettä. voi niitä ilmeitä kun turisti häviää 50€ setelin yhden kahden sekunnin kestävän mielijohteen takia. onnea peliin!

Ja kannattaa toki muistaa, että missä niitä lompakoita ym. eniten katoaa… tungoksessa eli siellä missä ihmiset pääsevät helposti lähelle. Yleensä metrossa tai paikallisjunassa.