Hyppää sisältöön

Haluatko yöksi kaltereiden taakse? Vankilahotellit tarjoavat mieleenpainuvan majapaikan

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 25.04.2018
Vankilassa hyvät yöunet maistuvat, varsinkin jos taskussa on avain jolla pääsee omin luvin ulos. Esittelyssä viisi hotelliksi muutettua vankilaa.

Esittelyssä viisi vankilahotellia

Siellä missä vaaralliset rikolliset ovat ennen viettäneet viimeiset elinvuotensa, voi nyt sijaita luksusluokan hotelli. Vanhojen vankiloiden muuttaminen hotelliksi vaatii vain pienen uudelleensuunnittelun: tällaiset rakennuksethan on jo valmiiksi jaettu pieniin majoitustiloihin.

Ideaa ovat toteuttaneet lukuisat hotellit ympäri maailmaa – valitse listalta oma majapaikkasi!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1. Hotelli Katajanokka, Suomi

Helsingissä sijaitseva hotelli Katajanokka on neljän tähden hotelli, joka avattiin matkailijoille vuonna 2007. Erikoiseksi hotellin tekevät sen miljöö ja historia: kaikki hotellihuoneet ovat modernisti sisustettuja vanhoja sellejä.

Yönsä voi viettää vaikkapa katsomalla 32-tuumaista laajakuvatelevisiota Queen-sviitissä tai löylyttelemällä Junior-sviitin yksityissaunassa. Elo Katajanokassa on siis varsin toista kuin vankilan alkupäivinä 1800-luvulla.

Vesi ja leipä eivät ole hotellin ravintola Jailbirdin ruokalistalla vankilateemasta huolimatta. Ravintolasta löytyy laaja valikoima paikallisia herkkuja, joista rakennuksessa eläneet oikeat vangit ovat voineet vain uneksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue myös: Majoittuisitko sinä vanhassa vankilassa? Helsinkiläishotellissa voit viettää yösi entisessä putkassa

Hotel Katajanokka

2. Clarion Collection Hotel Bilan, Ruotsi

Ruotsin Karlstadissa sijaitseva Hotel Bilan on neljän tähden hotelli, joka ennen vanhaan toimi Värmlannin lääninvankilana. Hotel Bilanissa on säilytetty paljon vanhaa vankila-arkkitehtuuria sekä historian havinaa.

Rakennus toimi lääninvankilana valmistumisestaan 1800-luvun puolivälillä aina vuoteen 1968 saakka. Kellarin vankilamuseossa voikin tutustua rakennuksen historiaan ja kiehtoviin pakotarinoihin, joihin kuuluvat klassikkopakovälineet viila ja yhteen solmitut lakanat.

Vankisellejä on laajennettu ja muokattu moderneiksi huoneiksi. Hotellissa voi majoittua yhden tai kahden hengen huoneissa. Kaikissa huoneissa on kuvia ja tarinoita, jotka kertovat hotellin historiasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Clarion Collection Hotel Bilan

3. The Liberty Hotel, Yhdysvallat

Massachusettsin osavaltiossa Bostonin Beacon Hillillä 1800-luvulta asti sijainnut Charles Street Jail -vankila oli tyhjillään 15 vuotta ennen kuin bostonilaiset keksivät sille parempaa käyttöä: vuonna 2007 siitä tehtiin yksi kaupungin tyylikkäimmistä viiden tähden hotelleista.

Hotellissa on 298 huonetta, joista avautuu vaikuttava näkymä Bostoniin. Tasokkaat huoneet ylläpitävät rakennuksen historiaa hauskalla tavalla, sillä esimerkiksi vanhat avaimet ovat saaneet uuden elämän taiteena. Ikkunoista avautuu hulppea näkymä ympäri Bostonia.

Päärakennuksessa sijaitsee kaksi ravintolaa, tapasravintola Clink ja cocktailbaari Alibi. Pihaterassilta on kauniit näkymät Charles-joelle sekä Bostoniin. Historiasta kiinnostuneet voivat pistäytyä vankien vanhan ulkoilupihan toisella puolella sijaitsevassa rakennuksien historiasta kertovassa museossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

The Liberty Hotel

4. Protea Hotel Cape Town Waterfront Breakwater Lodge, Etelä-Afrikka

Victoria & Alfred -ranta-alueella Kapkaupungin sydämessä sijaitseva historiallinen Breakwater Lodge on Etelä-Afrikan ensimmäinen vankilasta muunneltu hotelli.

Alun perin läheisellä aallonmurtajalla työskenteleviä miesvankeja asuttanut vankila muutettiin kahden tähden hotelliksi vuonna 1991. Ravintola Treadmillista ja Stonebreakers-baarista avautuvat upeat näkymät Kapkaupungin edustalla sijaitsevalle Pöytävuorelle ja satamaan.

Vieraat voivat halutessaan yöpyä ylemmissä kerroksissa, joiden ikkunoista näkee kuuluisalle Robben Islandille asti.

Protea Hotel Cape Town Waterfront Breakwater Lodge

5. Långholmen Hotell, Ruotsi

Tukholman keskustassa sijaitseva Långholmen Hotell toimi 250 vuoden ajan pahamaineisena Kronohaktet-vankilana, jossa rangaistustaan kärsivät Ruotsin vaarallisimmat vangit. Kronohaktein vankila suljettiin vuonna 1975, ja se avattiin uudelleen hotellina vuonna 1986.

Hotelli on valloittanut vankilan synkimmätkin loukot: esimerkiksi eristyssellien tilalla on viinikellari, jossa voi nauttia yksityisestä kynttiläillallisesta. Hotellin ravintola Långholmen tarjoilee perinteisiä ruotsalaisia aterioita, ja se lukeutuu Tukholman hienoimpien ravintoloiden joukkoon. Sijainti Södermalmilla takaa mainiot kulkuyhteydet Tukholman kiinnostavimpiin kohteisiin.

Vanhassa vankilassa sijaitsee sekä hostelli että hotelli, missä molemmissa majoitutaan huoneiden sijaan selleissä.

Långholmen Hotell

Lähde: Hotels.com
Kuvat: Hotelli Katajanokka ja Instagram

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Tukholman ravintolat

Löydä Tukholman herkullisimmat ravintolat – 25 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Japanilainen kylpylä Tukholmassa

Oletko kuullut Tukholman epätodellisesta K-16-kylpylästä? Aivan kuin olisit Japanissa – uimapuvun voit jättää kotiin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja