Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Etelä-Afrikka

Kapkaupungissa voit viettää lämpimän loman talvellakin

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 05.02.2015
Lämpö hellii Etelä-Afrikan Kapkaupunkia Suomen talven ollessa kylmimmillään.

Kapkaupunki on kauneudestaan kuulu

Kapkaupunki sijaitsee Etelä-Afrikassa Kapin niemimaan kärjen tuntumassa. Nykyisen Kapkaupungin paikalla sijaitsi pitkään hollantilaisten 1600-luvulla perustama siirtokunta, joka oli tärkeä tukikohta pitkien kauppareittien varrella.

Nykyisin Kapkaupunki on yli kolmen miljoonan asukkaan suurkaupunki ja suosittu matkakohde, jossa ovat yhtä aikaa läsnä siirtomaa-ajan henki ja perinteinen afrikkalainen kulttuuri. Upeiden maisemien ympäröimä Kapkaupunki nimetään usein yhdeksi maailman kauneimmista kaupungeista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Täällä voit viettää kaupunkiloman ohella myös rantalomaa, pelata golfia maineikkailla kentillä, sekä bongailla suomalaisittain harvinaisia eläimiä. Kapkaupungin tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Pöytävuori, Hyväntoivonniemi sekä Robben Islandin vankilasaari.

Hienoa hiekkaa Kapkaupungissa

Kuuma kohde talvilomalle

Kapkaupungissa vallitsee samantyyppinen ilmasto kuin Välimeren lomakohteissa: kesät ovat lämpimiä ja talvet sateisen viileitä.

Kapkaupungissa kesän lämpimimmät kuukaudet asettuvat tammi-helmikuulle, jolloin elohopea kapuaa yli 25 asteen. Sateisinta ja viileintä on kesä-, heinä-, ja elokuussa.

Ikimuistoisia maisemia

Miljoonakaupungissa riittää puuhaa kaupunkikulttuurista kiinnostuneille, eikä Kapkaupunkia myöskään suotta pidetä yhtenä maailman kauneimmista kaupungeista. Vuonna 2014 Kapkaupunki on myös maailman desingpääkaupunki.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Veden tuntumassa sijaitseva Victoria & Alfred Waterfront kuuluu Kapkaupungin suosituimpiin alueisiin ja siellä vierailee miljoonia matkailijoita vuosittain. Kauniiden kaupunki- ja merimaisemien siivittämältä Waterfrontin satama-alueelta löytyy hyviä mahdollisuuksia vapaa-ajanviettoon, sillä iltaelämä on täällä vilkasta ja ostomahdollisuudet mainiot.

Upean kaupunkikuvan lisäksi Kapkaupungissa voi nauttia myös luonnonkauneudesta: vuorten ympäröimässä Kapkaupungissa voi ihastella lumoavan kauniita maisemia esimerkiksi tasahuippuiselta Pöytävuorelta käsin tai Hyväntoivonniemen kansallispuistossa pingviineihin tutustuen. Rannikolla järjestetään myös valasretkiä kesä- ja marraskuun välisenä aikana.

Golfaa ja rentoudu auringossa

Kapkaupungissa voi nauttia rantaelämästä lämpimän auringon loisteessa ja hyvien palveluiden äärellä. Kaupungin suosituimpia rantoja ovat Clifton Beach ja Camps Bay, joilta löytyy paljon tilaisuuksia myös vesiurheiluun. Surffaajan ja uimarin on kuitenkin hyvä huomioida, että Atlantin vesi on kylmää vuodenajasta riippumatta. Lisäksi pohjavirtaukset ovat voimakkaita.

Vaikka rannoilla harrastusmahdollisuuksia on paljon, ei kaupungin ykkösharrastusta kuitenkaan voi harjoittaa uimarannalla: Kapkaupunki on suosittu golfkohde ja tunnettu tasokkaista golfkentistään.

Suosittuja golfkenttiä ovat esimerkiksi Royal Cape Golf Club, joka on perustettu jo vuonna 1885, sekä hienoista maisemistaan tunnettu Metropolitan Golf Course. Näiden lisäksi Kapkaupungin ympäristöstä löytyy kymmenkunta viheriötä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KAPKAUPUNGISSA

Värikkäitä taloja Kapkaupungissa

Lentäen Etelä-Afrikkaan

Suomesta ei ole suoria lentoja Etelä-Afrikkaan, mutta monet eurooppalaiset lentoyhtiöt operoivat reittejä Kapkaupunkiin suurimmista kaupungeista kuten Lontoosta ja Frankfurtista. Kapkaupunkiin voi matkustaa myös Johannesburgin lentokentän kautta. Meno-paluu lennot kohteeseen maksavat matkustusajankohdasta riippuen noin 800–1500 euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kapkaupungin kansainvälinen lentokenttä sijaitsee noin 20 kilometrin päässä kaupungista. Lentokentältä keskustaan pääsee kätevästi taksilla tai lentokenttäbussilla. Matka kestää noin puoli tuntia.

Hotelleja moneen makuun

Kapkaupungin hotellitarjonta on laajaa ja vaihtoehtoja läytyy jokaiseen budjettiin. Tarjolla on majoitusvaihtoehtoja viiden tähden luksushotelleista reppumatkailijoiden suosimiin hostelleihin. Erikoisimpia majoitusvaihtoehtoja löytyy myös: voit nukkua yösi tiipiissä tai mudasta ja heinistä rakennetussa majatalossa.

Suosituimmat alueet majoittua ovat keskusta ja sataman välitön läheisyys. Majoituspaikka kannattaa valita sen mukaan, mistä on helpoin lähteä katselemaan omia kiinnostuksen kohteita. Huomioitavaa on myös, että koulujen loma-aikoina ja pääsiäisenä majoitus on hyvä varata ennakkoon.

Kiertele ympäriinsä bussilla tai vuokra-autolla

Kapkaupungissa voi liikkua esimerkiksi bussilla tai taksilla. Taksimatka Kapkaupungissa maksaa matkan pituudesta riippuen noin 10–20 euroa. Tarjolla on myös nähtävyysbussi, jossa on valittavana kolme eri reittiä. Tarkempia tietoja löydät Citysightseen SouthAfrica:n sivuilta.

Kapkaupungissa voi huristella myös vuokra-autolla. Autovuokraamoja on kaupungissa tarjolla runsaasti ja auton voi napata mukaansa jo lentokentältä. Suomalaismatkailijan on kuitenkin syytä muistaa, että kaupungissa on vasemmanpuoleinen liikenne. Suositeltavaa on myös hankkia matkalle mukaan kansainvälinen ajokortti.

KAPKAUPUNGIN NÄHTÄVYYDET

Kapkaupunki, Etelä-Afrikka

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ihaile ympäristöä Pöytävuorelta

Kapkaupungin maanmerkki ja tunnetuin näköalapaikka Table Mountain, Pöytävuori, tarjoaa kaupungin parhaat näköalat. Pöytävuorien luonto on ainutlaatuinen ja se onkin yksi maailman seitsemästä luonnonihmeestä.

Pöytävuoren maisemia voi nousta ihailemaan patikoiden. Vuori kohoaa reilun kilometrin korkeuteen ja nousu huipulle kestää keskimäärin kuusi tuntia, riippuen kunnosta ja vauhdista. Jos haluat valloittaa vuoren patikoiden, on hyvä harkita oppaan palkkaamista. Ylös kulkee useita risteileviä polkuja ja parhaimman reitin löytäminen voi olla haastavaa. Lisäksi opas osaa kertoa paikallisesta luonnosta.

Pöytävuorelle pääsee myös kaapelihissillä. Ensimmäinen kaapelihissi Pöytävuorelle rakennettiin 85 vuotta sitten. Matka ylös huipulle kestää noin viisi minuuttia. Meno-paluulippu vuorelle maksaa noin 15 euroa. Lipun voi ostaa ennakkoon netistä. Köysirata ei kulje kovalla tuulella eikä ylös kannata nousta mikäli vuoren päällä on suuri näkyvyyden estävä pilvi, joka tunnetaan nimellä pöytäliina.

Vietä päivä Hyväntoivonniemessä

Noin 75 kilometriä pitkä Hyväntoivonniemi sijaitsee Kapkaupungin eteläpuolella. Retki niemen kärkeen Cape Pointin karun kauniisiin maisemiin on ohittamaton kokemus, jota varten kannattaa varata aikaa Kapkaupungissa vieraillessa.

Alue kuuluu Pöytävuoren kansallispuistoon. Sinne pääsee Kapkaupungista bussilla tai vuokra-autolla. Pääsymaksu alueelle on noin kymmenen euroa. Aukioloajat vaihtelevat vuodenaikojen mukaan, joten ne on hyvä tarkistaa paikallisesta turisti-infosta.

Cape Pointin alueella voit patikoida, maastopyöräillä tai nauttia piknikin ihaillen maisemia. Parhaimmistoon kuuluvat erilaiset kävelyreitit, joiden varrella voi nähdä haaksirikkoutuneita laivoja. Alueella voit myös tarkkailla erilaisia lintulajeja. Eläimistöön kuuluu myös matelijoita sekä paviaaneja, joita ei tule ruokkia.

Cape Pointissa on sijaitsee myös historiallinen majakka. Alueen vedet ovat myrskyisät ja siellä on aikojen kuluessa uponnut lukuisia aluksia. Lentävän hollantilaisen legenda on saanut alkunsa näillä vesillä. Majakkaan pääsee tutustumaan patikoimalla tai ajamalla köysiradalla ylös.

Matkalla Cape Pointiin kannattaa vierailla myös Boulder´s Beachilla, jossa pesii afrikanpingviinejä.

Tutustu Robben Islandiin

Nykyisin Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva saari on suosittu retkikohde, mutta sillä on synkkä historia. Saarilla on ollut spitaaliyhdyskunta, mielisairaala, puolustusvoimien harjoituspaikka sekä vankila. Tänä päivänä vankilasaarella toimii museo, jossa jokaisen historiasta kiinnostuneen kannattaa vierailla.

Tunnetuin saaren entisistä vangeista lienee Nelson Mandela. Mandela istui Robben Islandin vankilassa 18 vuotta. Mandelan selliin pääsee tutustumaan museokierroksilla, joita vetää usein entiset poliittiset vangit.

Robbenin vankilasaari sijaitsee noin puolen tunnin venematkan päässä rannikolta. Valmiiseen retkeen sisältyy venematkojen ja vankilavierailujen lisäksi 45 minuutin bussimatka saaren ympäri. Opastetut kierrokset maksavat noin kaksikymmentä euroa ja kestävät matkoineen 3,5h. Suositeltavaa on tutustua saaren historiaan myös ennakkoon.

Viihdy Waterfrontissa

Kapkaupungin Victoria & Alfred Waterfront on vilkkaimpia matkailualueita.

Alueelta löytyy yli 80 erilaista ravintolaa, jotka tarjoavat ruokaa eri puolilta maailmaa. Voit haukata jotain nopeaa tai nauttia useamman ruokalajin illallisen viineineen.

Waterfrontin alueella järjestetään myös runsaasti erilaisia tapahtumia. Mukana on musiikkia, näyttelyitä, komediaa sekä juoksutapahtumia.

Waterfrontista ostosmahdollisuudet ovat mainiot, sillä alueelta löytyy noin 450 erilaista kauppaa. Ne myyvät muun muassa muotia, huonekaluja sekä koruja. Sopivaa ostettavaa löytyy jokaiseen budjettiin, sillä valikoimaa on paikallisista merkeistä kansainvälisiin. Alue onkin Etelä-Afrikan suosituimpia ostoskeskuksia.

KAPKAUPUNGIN PARHAAT

Kapkaupunki

Kapkaupungin parhaat aktiviteetit

  1. Patikointi Pöytävuorelle
  2. Retki Hyväntoivonniemelle
  3. Golf
  4. Illallinen Waterfrontissa

Miinukset

  • Taskuvarkaudet ovat yleisiä
  • Sää voi olla arvaamaton
  • Pitkä lentomatka Suomesta

Lisätietoa

Kapkaupungin matkailusivusto

Teksti: Jenna Lehkonen, Anu Vaheristo
Kuvat: Flickr / Flickrbug, Gurney5, Neiljs, Snkoigi, vic.bergmann