hero taustakuva

Näin tutut suomalaiset hotelliketjut syntyivät – lue tarinat ja katso, kuinka montaa olet kokeillut

Lapland Hotels artikkelin kuva
Hotellit
Sinäkin olet todennäköisesti yöpynyt jonkun suomalaisen hotelliketjun hotellissa, mutta tunnetko niiden tarinat?
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 23.03.2020
facebook   whatsapp

Luontoa ja kaupunkeja yhdistävä Lapland Hotels

Lapland Hotels on suomalainen hotelliketju, jolla on hotelleja sekä Lapin hiihtokeskuksissa ja luontokohteissa että suomalaisissa kaupungeissa. Yhteensä hotelleja on 18 kappaletta, mutta luku täydentyy vielä yhdellä, kun Tampere Areena -niminen hotelli avataan vuonna 2021.

Vanhin ketjuun kuuluva hotelli Pallaksella avattiin jo vuonna 1938. Funkistyylinen hotelli tuhoutui saksalaisten räjäytettyä sen vuonna 1944. Hotellilla on ollut huonoa onnea myöhemminkin: helmikuussa 2006 tulipalo tuhosi hotellin keittiön ja pakotti sen sulkemaan ovensa kevätkauden ajaksi.

Lapland Hotelsin toiminta ketjuna alkoi kuitenkin varsinaisesti vasta 60-luvulla.

Lapland HotelsHotelli Pallas kuuluu Lapland Hotels -ketjuun
Lapland Hotels -ketjulla on hotelleja sekä Lapin luontokohteissa että kaupunkien keskustoissa.

Muita Lapissa sijaitsevia hotelleja ketjulla on muun muassa Levillä, Oloksella ja Saariselällä. Majapaikoista erikoisin on lumesta ja jäästä rakennettu SnowVillage, jossa voi yöpyä lumisviitissä. Hotelli sijaitsee Lainiolla lähellä Yllästä.

Ketjun toiminta on laajentunut myös kaupunkeihin. Lapland Hotelsin ensimmäinen kaupunkihotelli avattiin Tampereelle vuonna 2015. Perässä seurasivat Oulu, Helsinki ja Kuopio.

Kaupunkihotellien ideana on ketjun mukaan tuoda Lapin mystiikkaa muualle Suomeen. Lapin maut näkyvät myös hotellien ruokalistoilla sekä aamiaisella, jossa on tarjolla esimerkiksi poronlihasta tehtyä mustaamakkaraa.

Suomen suurin hotelliketju Sokos Hotels

Perinteikäs Sokos Hotels on Suomen suurin ja todennäköisesti myös tunnetuin hotelliketju. Suuri osa suomalaisista on joskus yöpynyt ainakin yhdessä ketjuun kuuluvassa hotellissa. Nykyään hotelleja on yhteensä 29 suomalaisessa kaupungissa.

Sokos Hotels perustettiin vuonna 1974, mutta ketjuun kuuluu myös jo aiemmin valmistuneita hotelleja. Esimerkiksi Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Vaakuna avattiin olympialaisia varten kesällä 1952.

Sokos HotelsSokos Hotelsin historia
Sokos Hotels -ketjulla on pitkät perinteet Suomessa. Yhtiön arkistokuvassa Helsingissä sijaitseva hotelli Vaakuna.

Viettäessään 40-vuotisjuhliaan vuonna 2014 ketju nosti esiin asioita, jotka ovat muuttuneet vuosikymmenten varrella. 70-luvulla huoneissa ei vielä ollut omia suihkuja, kun taas 80-luvulla niihin ilmestyi jo minibaareja ja vesisänkyjä. Nykyään asiakkaita kiinnostavat enemmän kuntosalit kuin yökerhot.

Suurin muutos aiempiin vuosikymmeniin on ollut konseptin tuulettaminen. Nykyään ketju jakaa hotellinsa kolmeen eri kategoriaan. Original-hotellit ovat perinteisiä, Break-hotelleihin kuuluu esimerkiksi kylpylöitä ja laskettelukeskuksia ja Solo-hotellien joukossa on esimerkiksi boutique-hotelleja.

Sokos HotelsSokos Hotelsin historia
Sokos Hotels tänä päivänä. Kuvassa on Solo-kategoriaan kuuluva Turun Seurahuone.

Suomen kohteiden lisäksi Sokos Hotelsilla on hotelleja Tallinnassa ja Pietarissa. Yhteensä hotelleja on 50.

Omena Hotels keksi uuden konseptin

Suomen suurimmista kaupungeista tuttu Omena Hotellit keksi konseptin, jollaista ei oltu ennen nähty Suomessa. Itsepalveluhotelli voisi tarjota totuttua edullisempia hintoja, kun vastaanottotiskistä ja muista palveluista luovuttaisiin kokonaan.

Idean takana oli “pizzakeisarina” tunnettu Rabbe Grönblom, joka perusti Kotipizza-ketjun vuonna 1987. Grönlund halusi siirtää hotellimaailmaan saman sapluunan: asiakas löytäisi tutun hotellin kaupungista riippumatta.

Omena-hotelleissa vieraat eivät asioi vastaanotossa vaan pääsevät sisään huoneeseensa ovikoodilla. Huoneiden varustelu on aina sama.

Tärkeimpänä kriteerinä Omena-hotelleille on sijainti kaupunkien keskustassa lähellä kaikkia palveluita. Tällöin asiakkaat eivät maksa hotellin hintaan sisältyvistä palveluista, joita ei tässä tapauksessa ole.

Omena HotelsOmenan itsepalveluhotellit Suomessa
Kaikki Omena-hotellit tunnistaa samantyylisestä sisustuksesta. Kuvassa Helsingin Lönnrotinkadun hotelli.

Ensimmäinen Omena-hotelli avattiin Rukan hiihtokeskuksen yhteyteen vuonna 2001. Nykymuotoisista hotelleista ensimmäinen perustettiin Tampereelle vuonna 2003. Nykyään Omena Hotelleja on Helsingissä, Tampereella, Jyväskylässä, Turussa ja Vaasassa.

Alun perin tarkoituksena oli laajentua myös ulkomaille. Omena ehti avata hotelleja Tukholmaan ja Kööpenhaminaan, mutta toiminta ei osoittautunut kannattavaksi. Välillä velkasaneerauksessakin ollut yhtiö on onnistunut nousemaan taas jaloilleen.

Ketjun mukaan innokkaimmin hotelleja käyttävät työmatkalaiset, lapsiperheet sekä nuoret aikuiset. Neljän hengen huoneisiin mahtuu niin perheitä kuin kaveriporukoitakin.

Finlandia Hotels

Vuonna 1986 perustettu Finlandia Hotels toimii hieman eri lailla kuin muut suomalaiset hotelliketjut. Saman nimen alle kuuluu 14 eri hotellia, jotka toimivat kaikki itsenäisesti. Tyyliltään ne eroavat siis huomattavasti toisistaan.

Ketjun hotelleilla ei ole tunnistettavia piirteitä, jotka toistuisivat jokaisessa kohteessa. Monet hotelleista sijaitsevat pienemmillä paikkakunnilla kuten Kurikassa, Harjavallassa, Kemijärvellä ja Ylivieskassa. Aiemmin ketjuun on kuulunut enemmän hotelleja kuin nykyään.

Finlandia Hotelsiin kuuluu esimerkiksi Imatran kylpylä, joka laajennettiin vuonna 2018. Kylpylän tiloissa on peräti 16 uima-allasta ja kolme vesiliukumäkeä. Hotelli onkin pyrkinyt profiloitumaan elämyskylpyläksi.

Imatran KylpyläFinlandia Hotels -ketjun hotellit
Vuonna 1985 perustettu Imatran Kylpylä on yksi Finlandia Hotels -ketjun hotelleista.

Kaupunkihotelleja edustaa esimerkiksi Helsingin Käpylässä sijaitseva Park Hotel, joka on monille suomalaisille tuttu televisiosta. Hotellissa kuvattiin 90-luvulla huippusuosittua tv-sarjaa Hyvät herrat, jossa vilahtava sauna- ja allasosasto oli tuttu näky suomalaiskodeissa.

Ohjelma tunnettiin poliittisesta satiirista ja ronskista huumorista. Kuvitteellinen hahmo kauppaneuvos Paukku saunotti ohjelmassa vävypoikansa kanssa ajankohtaisia vieraita Suomen poliittiselta kentältä aina presidenttiehdokkaista lähtien.

Suomessa on myös kansainvälisiä ketjuja

Osa suomalaisista hotelliketjuista on yhdistynyt viime vuosina kansainvälisiin ketjuihin. Esimerkiksi Cumulus ja Rantasipi katosivat katukuvasta, kun pohjoismainen hotellijätti Scandic osti Restelin hotellitoiminnan vuonna 2017.

Kylpylähotelleistaan ja lomaosakkeistaan tunnettu Holiday Club sekä Helsingissä toimiva hotellikonserni Kämp Collection ovat niin ikään ulkomaisessa omistuksessa. Kämp Collectionin hotellit ovat itsenäisiä ja niihin kuuluvat muun muassa Kämp, Haven ja St. George.

Suomessa toimii myös monia kansainvälisiä hotelliketjuja. Näistä laajimmalle on levittäytynyt Scandic. Muita toimijoita ovat esimerkiksi Hilton, Holiday Inn, Clarion ja Radisson Blu. Maailman suurimman hotelliketjun Marriottin ensimmäinen hotelli ilmestyi Suomeen alkuvuodesta 2020, kun Courtyard-brändin hotelli avattiin Tampereelle.

Lue myös: Vau, mitä Suomi-hotelleja – tässä kotimaan 8 erikoisinta majapaikkaa

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Lapland Hotels, Sokos Hotels, Omena Hotels, Imatran kylpylä

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Enpä olisi arvannut että hotelleja olisi syntynyt Suomessa tälläisillä tarinoilla! Varsinkin Finlandia hotelsin tarina on erittäin mielenkiintoinen!


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.