Hyppää sisältöön

Et ikinä uskoisi, miten maailman tunnetuimmat hotelliketjut syntyivät – 3 tarinaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 25.11.2019
Näihin hotelliketjuihin törmäät ympäri maailmaa, mutta miten kaikki sai alkunsa?

1. Marriott

Tänä päivänä Marriott on maailman suurin hotelliketju, jonka alla toimii myös monta muuta majoitusbrändiä. Kuka olisi arvannut, että kaikki alkoi root beer -virvoitusjuomaa myyvästä kojusta ja pikaruokaravintoloista?

J.W. Marriottin ja tämän vaimon vuonna 1927 aloittama bisnes laajeni myöhemmin motelleihin seuraavan sukupolven toimesta. Twin Bridges Marriott Motor Hotel avattiin Virginian osavaltiossa vuonna 1957, ja vain reilua vuosikymmentä myöhemmin Marriott-ketjulla oli jo ensimmäinen kansainvälinen hotelli Meksikon Acapulcossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Marriottin luksushotellit on brändätty erillisen JW Marriott -brändin alle. Nimi on kunnianosoitus jo edesmenneelle J. Willard Marriottille, joka perusti yhtiön.

Nykyään Marriott-hotelleja löytyy yli sadasta maasta, mutta menestystarinan aloittanut motelli on jo suljettu. Courtyard by Marriott -brändin hotelli aukeaa Tampereelle tammikuussa 2020.

2. Hilton

Juuri kukaan ei ole voinut välttyä kuulemasta nimeä Hilton hotelleista puhuttaessa. Maailman tunnetuimpiin hotellibrändeihin kuuluvan yhtiön tarina alkoi Teksasin osavaltiosta 20-luvulla.

Vuonna 1919 Conrad Hilton oli Ciscon kaupungissa etsiessään yösijaa The Mobley -nimisestä hotellista. Miehen silmään pisti hotellille kiemurteleva öljytyöläisten jono. Bisnes näytti kukoistavan.

Hilton päätyi ostamaan saman hotellin vain viikkoa myöhemmin. Vuonna 1923 miehellä oli Teksasissa jo viisi hotellia. Ensimmäinen Hilton-nimeä kantanut hotelli avattiin Dallasissa vuonna 1925.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alkuperäinen, Ciscossa sijaitseva hotelli toimii nykyään paikallisen kauppakamarin tilana, mutta kävijät voivat edelleen vierailla kahdessa museoksi kunnostetussa huoneessa.

Hilton-hotelleja on yhtiön verkkosivujen mukaan nykyään yli 90 maassa. Yhtiön omistuksessa on myös muita hotellibrändejä kuten esimerkiksi DoubleTree by Hilton sekä Waldorf Astoria. Suomesta Hilton-hotelleja löytyy kaksi Helsingistä sekä yksi Helsinki-Vantaan lentokentältä.

3. Ritz-Carlton

Ritz-Carlton on synonyymi luksukselle: jo pelkkä nimi lupaa puitteiden olevan kunnossa. Olet ehkä kuullut Pariisin legendaarisesta Ritz-hotellista sekä Lontoon Carltonista, mutta tiesitkö näiden kahden antaneen nimen Ritz-Carltonille?

César Ritz varttui vaatimattomissa oloissa sveitsiläisessä vuoristokylässä, mutta suuntasi Pariisiin etsimään parempaa tulevaisuutta. Ravintola-alalla työskennellyt Ritz päätyi lopulta johtamaan luksushotelleja, joissa hän teki arvostetun uran. Yksi hotelleista oli Lontoossa sijaitseva The Savoy.

Ritz avasi omaa nimeään kantavan ylellisen The Ritz -hotellin Pariisissa vuonna 1898. Ei mennyt aikaakaan, kun vuorossa oli jo seuraava hanke: The Carlton avattiin Lontoossa vuonna 1899. Myös Lontooseen perustettiin Ritz-hotelli.

Pian hotellien avaamisen jälkeen Ritz sairastui vakavasti. Ennen kuin yrittäjä menehtyi vuonna 1918, tämä perusti Ritz-Carlton-nimisen yhtiön, jonka toivoi jatkuvan toisen hotelliyrittäjän käsissä. Myös Ritzin vaimo jatkoi alalla.

Ensimmäinen Ritz-Carlton perustettiin Bostoniin vuonna 1927, ja hanketta seurasivat hotellit muun muassa New Yorkissa ja Philadelphiassa. Bostonia lukuun ottamatta kaikki hotellit oli kuitenkin suljettu jo vuoteen 1940 mennessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Modernin Ritz-Carltonin tarina alkaa vasta vuodesta 1983, jolloin brändinimi myytiin William B. Johnsonille. Yhtiön verkkosivujen mukaan ketjulla on 97 hotellia 30 eri maassa. Ketjuna se on siis selkeästi pienempi ja ekslusiivisempi kuin hotellialan jättiläiset, ja on nykyään Marriott Internationalin omistuksessa.

Lue myös: Tiedätkö, mitä motellit todella ovat? Nämä ovat tärkeimmät erot hotelliin

Lähde: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miten all inclusive -hotellit syntyivät?

Et arvaisi, miten all inclusive -hotellit syntyivät – alku oli jotain aivan muuta kuin nykyään

Erikoiset hotellit Suomessa

Vau, mitä Suomi-hotelleja! Esittelyssä 25 erikoista majapaikkaa kotimaassa

Haltia Lake Lodge

Elämyksellistä majoitusta Nuuksiossa – oletko jo kokeillut luksustelttailua?

Rodoksen hotellit

Hotellivinkit Rodokselle – 12 paikkaa, joissa majoitut mukavasti

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja