Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Indonesia

Eksoottinen Bali lumoaa kävijät

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 15.11.2018
Hiekkarantoja, ystävällisiä ihmisiä, aurinkoa ja rentoa tunnelmaa.

Bali on Indonesian suurin turistikohde

Upeat rannat tarjoavat hyvät mahdollisuudet surffaukseen ja muuhun vesiurheiluun, balilainen kulttuuri ja eksotiikka hurmaavat välittömyydellään ja ruoka on taivaallista puhumattakaan huikean kauniista luonnosta. Balin suosituimpia kohteita ovat muun muassa Ubudin ja Kutan kaupungit sekä Gilin saaret.

IstockphotoBali, Indonesia
Sateiden vuoksi Balilla on myös runsaasti vehreitä maisemia.

Lempeää lämpöä matkailijoille

Bali sijaitsee hieman päiväntasaajan alapuolella, joten ilmasto on trooppinen. Lämpötila pysyttelee yli 20 asteessa ympäri vuoden ollen useimmiten lähellä 30 astetta. Se onkin oikein sopivaa matkailijalle, joka matkustaa Indonesiaan lämmön perässä. Indonesiassa sataa vuoden ympäri. Sadekausi on noin lokakuusta maaliskuuhun, jolloin monsuuni tuo mukanaan rankkasateet sekä suuren ilmankosteuden. Kesäkuusta syyskuuhun on kuivinta. Paras aika matkustaa Balille on huhtikuusta lokakuulle, jolloin on mukavan lämmintä ja sateita on kaikkein vähiten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantalomaa ja hemmottelua tropiikissa

Balille tullaan ennen kaikkea rantalomalle. Suosituin kohde on Kuta Beach, mutta saaren pääkaupunki Denpasar tarjoaa myös mahdollisuuden tutustua indonesialaiseen kaupunkielämään. Myös luontomatkailu on suosittua Balilla, samoin erilaiset hemmottelulomat balilaisissa kylpylöissä. Koska saari on pieni, sen pystyy myös kiertämään helposti ympäri vuokraamalla auton tai moottoripyörän.

Hintataso on Suomen hintoja edullisempi, mutta muuhun Aasiaan verrattuna kallis. Bali ei siis ole maanosan edullisin budjettikohde, ja matkailijan kannattaakin varautua maksamaan suositussa lomakohteessa naapurimaita enemmän. Indonesian rupia käy maksuvälineenä myös Balilla.

Aitoa ja alkuperäistä kulttuuria turistikohteiden puristuksessa

Toisin kuin muualla Indonesiassa, suurin osa balilaisista on hinduja, mikä näkyy vahvasti kulttuurissa ja jokapäiväisessä elämässä. Balilaisella hindulaisuudella on kuitenkin aivan omat piirteensä verrattuna intialaiseen hindulaisuuteen.

Bali on ollut suosittu lomakohde jo pitkään, mikä näkyy paikoitellen alkuperäisen kulttuurin väistymisenä turismin tieltä. Vaikka saari onkin pieni, aitoa balilaisuutta löytyy kyllä siirryttäessä hieman syrjemmälle pahimmista matkailijakeskittymistä. Reppureissaajille ja surffaajille Bali on ollut lähes pakollinen kohde. Myös perheet, pariskunnat ja kaveriporukat löytävät saarelta oman lomatunnelmansa.

Bali on suhteellisen turvallinen lomakohde, mutta vuosina 2002 ja 2005 tapahtuneet pommi-iskut jättivät jälkensä Balin matkailuun. Normaali tarkkaavaisuus suurissa ihmisjoukoissa ja turistikohteissa on paikallaan taskuvarkaiden ja huijarien varalta. Erityisesti naismatkailijat ovat rötöksille alttiita kohteita, sillä Balilla ei ole harvinaista todistaa ryöstöä, jossa varas ajaa uhrin ohi skootterilla ja nappaa vauhdista käsilaukun mukaansa. Erityisesti ilta-aikaan on siis turvallisinta liikkua kävelyn ja skootterin sijaan taksilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Balilla puhutaan indonesiaa ja balia, mutta myös englantia osataan laajalti. Matkailija pärjääkin siis mainiosti englannin kielellä, mutta kohteliaisuussyistä kannattaa opetella muutamat perusfraasit paikallisella kielellä ennen matkaa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BALILLA

IstockphotoBali, Indonesia
Paratiisirantaa hakeva löytää etsimänsä Balilta.

Yhdellä välilaskulla suoraan aurinkoon

Balille ei ole Suomesta suoria lentoja, mutta yhdellä tai kahdella välilaskulla voi lentää Denpasariin usealla eri lentoyhtiöllä. Matka taittuu helposti esimerkiksi Qatarin kautta vaikkapa Qatar Airwaysillä.

Lentojen hinnat ovat noin 500 eurosta ylöspäin, ja matka-aika riippuu välilaskun pituudesta. Nopeimmin Helsingistä Denpasariin lentää alle 20 tunnissa, mutta keskimäärin lentoaika on noin 25 tuntia. Balille voi lentää myös Jakartan kautta, josta on lisäksi bussi-lautta-yhteys Balille.

Balin lentokenttä sijaitsee noin 13 kilometrin päässä Denpasarista, hieman Kutan ulkopuolella. Lentokentältä hotellille pääsee parhaiten taksilla tai bussilla.

>>Vertaile hinnat ja varaa lennot Balille

Majoitusta edulliseen hintaan

Balin majapaikkojen hintataso on suomalaisittain halpa, ja esimerkiksi viiden tähden hotelli maksaa halvimmillaan noin sata euroa yötä kohden. Halvin majapaikka voi maksaa viitisen euroa yöltä, ja Balilla on tarjolla kaikkea mahdollista siltä väliltä. Yhtä lailla kuin hinnat vaihtelevat, vaihtelee myös majapaikkojen taso. Tähtiluokitus tai hotellin omat verkkosivut eivät välttämättä kerro koko totuutta, joten on fiksua tutkia asiakasarvioita tarkkaan ennen varauksen tekemistä.

Kahden hengen huone kolmen tähden hotellissa maksaa keskimäärin 30 euroa yöltä. Jos matkustat suosituimman matkailusesongin aikaan eli kesäkuukausina, majapaikkojen varaaminen etukäteen on suositeltavaa. Suurella todennäköisyydellä tilaa voi löytyä myös paikan päällä varatessa, mutta jos haluat varman yösijan, tee varaus ennen matkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Vertaile hinnat ja varaa hotelli Balilta

Vuokra-autolla tai moottoripyörällä saaren ympäri

Balin julkinen liikenne toimii pääasiassa paikallisbussien sekä bemojen eli minibussien voimin. Bemot ovat erityisen hyviä lyhyillä matkoilla. Myös taksit ovat varteenotettava vaihtoehto ja ympäröiville saarille pääsee lautoilla.

Auton, moottoripyörän tai polkupyörän vuokrausta kannattaa harkita etenkin jos haluaa tutustua saareen omin päin. Varsinkin tottumattoman kannattaa olla varovainen liikenteessä. Myös vuokrattavan ajoneuvon kunto kannattaa tarkistaa. Balilainen liikenne on kaoottista, ja vaatii suomalaismatkailijalta ensi alkuun tottumista. Kannattaakin harkita tarkasti riittävätkö omat ajotaidot ja hermot ajamiseen paikallisliikenteen seassa. Hyvä vaihtoehto on nimittäin myös auton vuokraaminen kuljettajineen – se onnistuu yllättävän edullisella hinnalla muutamaksi tunniksi tai vaikka koko päiväksi kerrallaan.

>> Vertaile hinnat ja varaa vuokra-auto Balilta

[rp_social]

BALIN NÄHTÄVYYDET

IstockphotoBali, Indonesia
Balin saarikohteiden välillä pääsee liikkumaan kätevästi veneillä.

Rantalomailua moneen makuun

Balin turismi on keskittynyt pitkälti Kutan Beachille sekä muihin saaren eteläosien rantakohteisiin. Kutan, ja viereisen Legianin, nähtävyys numero yksi on ranta, joka tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet muun muassa surffaukseen. Merivirrat voivat kuitenkin olla hyvin voimakkaita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kutasta löytyy Balin paras yöelämä, lukuisia ravintoloita ja baareja, halpaa majoitusta sekä ostosmahdollisuuksia. Myös läheisessä Seminyakista löytyy paljon hyviä ravintoloita ja baareja, mutta myös hyvätasoista majoitusta. Rauhallista lomailua kaipaavalle Kuta, Legian ja Seminyak eivät ole välttämättä kuitenkaan sopivimpia kohteita Balilla.

Rauhallisempaa rantalomaa etsiville hyviä kohteita ovat Sanur tai Nusa Dua. Sanur sopii erityisen hyvin lapsiperheille ja Nusa Dua niille, jotka eivät kaipaa niinkään alkuperäistä balilaista kulttuuria, vaan löhöilyä auringossa.

Balilaista kulttuuria Ubudissa

Alkuperäistä balilaista kulttuuria etsivälle Ubud ja sitä ympäröivä alue ovat oivallisia kohteita. Täältä löytää runsaasti perinteisiä käsitöitä ja muita ostosmahdollisuuksia, ja matkailija pääsee näkemään myös lumoavia balilaisia tanssi- ja musiikkiesityksiä. Ubudista löytyy myös useita upeita palatseja, temppeleitä ja museoita. Ubud sijaitsee sisämaassa vuoristossa, joten ilma on hieman viileämpää kuin rannikolla. Ubudin ympäristöstä löytyy myös paljon pieniä balilaiskyliä, joihin kannattaa tutustua.

Rauhallisempi Bali Amedissa

Balin itärannikolla sijaitseva Amed tarjoaa reissaajalle palan rauhallisempaa Balia – alueella ei ole etelän massaturismia yökerhoineen ja ketjuravintoloineen. Kauniit vehreät maisemat ja rauhalliset tiet kätkevät ympärilleen aitoa paikalliselämää.

Amedin alueella on mainiot sukelluspuitteet ja mahdollisuus tutustua vedenalaisiin hylkyihin. Aktiivilomailijoiden kannattaa kokeilla myös koskenlaskua. Amedista löytyy myös kaksi suomalaisten omistamaa hotellia: rennoista bungaloweista koostuva Santai sekä luksustason majoitusta tarjoava The Griya.
Amedissa kannattaa vuokrata mopo tai auto, sillä kiinnostavien kohteiden välille kertyy matkaa. Osa hotelleista saattaa tarjota vierailleen yhteysbusseja.

Huikeat näkymät Gunung Baturilta

Niin ikään sisämaan vuoristoisella alueella sijaitsevat Gunung Baturin tulivuoren kraatteri sekä kraatterijärvi. Gunung Baturilta on huikeat näkymät edellyttäen, että sää on kirkas. Vuorelle voi kiivetä opastetuilla retkillä, jotka kuitenkin voivat tulla yllättävän kalliiksi. Upeiden näkymien takia vuorelle ei tarvitse välttämättä kiivetä, vaan maisemaa voi ihailla myös esimerkiksi Penelokanista tai järven ympäristöstä.

[rp_social]

BALIN PARHAAT

Flickr / Seif SallamBali, Indonesia
Balilla on runsaasti myös rauhallisia rantoja.

Koe nämä Balilla

  1. Nauti rannoista ja kokeile surffausta.
  2. Tutustu paikalliseen kulttuuriin ja herkuttele Ubudissa.
  3. Tee sukellusretki ja tutustu hylkyihin Amedissa.
  4. Koe Kuta Beachin hulina – erityisesti jos kaipaat yöelämää.
  5. Tee retki Gili-saarille.

Nämä ja muita Rantapallon parhaita vinkkejä löytyy nyt myös Wowanders-sovelluksesta. Wowanders on maailman älykkäin matkapäiväkirja, josta löydät vinkkejä hotelleista, nähtävyyksistä ja ravintoloista. Wowanders myös luo omasta matkastasi automaattisesti matkapäiväkirjan. Lue lisää täältä!

Lisätietoa

Balin matkailutoimisto
Matkavinkkejä Balille

Teksti: Suvi Huttunen ja Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto ja Flickr / Seif Sallam

[rp_social]

Vinkkejä ja ideoita

Bali, Indonesia

Tällainen on Balin paratiisikohteiden kääntöpuoli: kalliit hinnat ja bilettävät turistit

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Turistien tyypilliset mokat Balilla

Varo näitä Balilla – 6 tyypillistä mokaa, joihin turistien on helppo sortua

Balilainen ruoka

Joko tiedät, millaista ruokaa Balilla syödään? 5 suosittua annosta

Suomalainen hotelli Thaimaassa

Tällaisia ovat suomalaiset hotellit tropiikissa – nimet herättävät huomion Thaimaassa, Balilla ja Meksikossa

Balin tyypilliset juomat

Mitä Balilla juodaan? 6 paikallista suosikkia – katso kuinka montaa olet maistanut

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja