Hyppää sisältöön

Tällainen on Balin paratiisikohteiden kääntöpuoli: kalliit hinnat ja bilettävät turistit

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 07.02.2018
Bali on yksi Aasian vierailluimmista lomakohteista, mutta saari on saanut osansa myös suosittujen turistipaikkojen mammuttitaudeista.

Turistiruuhkat uhkana

Vaikka Bali on kooltaan varsin suuri saari, on matkailijoiden mielenkiinto kohdistunut pääosin yhden käden sormilla laskettaviin kohteisiin.

Saaren eteläosassa sijaitsevat Sanur ja Ubud sekä Kuta Beach lähialueineen nauttivat jatkuvasta turistivirrasta. Matkailijoiden suosio ei itsessään laske Balin vetovoimaa – eihän lomamatkan tarkoituksena tarvitse olla tutkimattomissa viidakoissa tai autioilla aavikoilla samoileminen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Balin suosituimmissa kohteissa paikallisen elämänmenon näkeminen alkaa olla kuitenkin jo enemmän sääntö kuin poikkeus. Suuren surffausparatiisin aalloilla saattaakin jo joutua odottamaan vuoroaan, ainakin aurinkoisena päivänä.

Matkailijavirta Balille ei näytä olevan ehtymässä, päinvastoin. Erityisesti vähä vähältä yhä enemmän matkailuun panostaneet kiinalaiset ovat alkaneet suunnata sankoin joukoin melkeinpä naapurissa sijaitsevalle saarelle.

Kaupallistuminen syö tunnelmaa – ja käy kukkaron päälle

Matkailijat tuovat tullessaan suuria rahasummia ja turismin taloudellinen merkitys on Balilla myös otettu huomioon. Yhä sankkenevaa matkailijasumaa varten ympäri saarta on käynnissä toinen toistaan mahtavampia rakennushankkeita. Viiden tähden kylpylähotellit nousevat luksushuviloiden naapuriin.

IstockphotoBali, Indonesia
Balin rannat täyttyvät matkailijoista, mutta se ei välttämättä ole huono asia.

Työmaiden lisäksi raha haisee myös kulttuuriympyröissä. Taiteen keskuksena tunnettu Ubud pullistelee tasoltaan mitä moninaisimpia gallerioita, jotka tuntuvat kauppaavan käytännössä kaikkia tuotoksiaan ainutlaatuisina mestariteoksina. Matkailijan silmissä perinteitä kunnioittava tanssiesityskin tuntuu kuitenkin oluttarjoiluineen ja tulielementteineen häivähdyksen lasvegasmaiselta.

Ruokakulttuurin kansainvälistyminen ei sinällään ole millään tapaa ongelmallista, täytyyhän turistien lisäksi myös paikallistenkin syödä. Suosituimmissa matkakohteissa ruoan taso on silti vaihtelevaa ja myös muuta Indonesiaa kalliimpaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hintataso ei tietenkään suomalaisella ansiotasolla maailmaa kaada, mutta esimerkiksi pidemmällä reissulla Balin hinnoittelupolitiikka niin ruoan, asumisen kuin muunkin elämisen suhteen saattaa tuntua tyyriiltä.

Lentomatka Balille on Suomesta pitkä ja suoria yhteyksiä ei ole. Halvimmat lennot Balille löytyvät esimerkiksi Bangkokin tai Dohan kautta lentäen.

Vaikka turistiryntäys on antanut Balille vähitellen oman pohjavireensä, on se yhä kiinnostava paratiisisaari.

>> Lue lisää vinkkejä Balille Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Turistien tyypilliset mokat Balilla

Varo näitä Balilla – 6 tyypillistä mokaa, joihin turistien on helppo sortua

Balilainen ruoka

Joko tiedät, millaista ruokaa Balilla syödään? 5 suosittua annosta

Suomalainen hotelli Thaimaassa

Tällaisia ovat suomalaiset hotellit tropiikissa – nimet herättävät huomion Thaimaassa, Balilla ja Meksikossa

Balin tyypilliset juomat

Mitä Balilla juodaan? 6 paikallista suosikkia – katso kuinka montaa olet maistanut

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja