Hyppää sisältöön

Paikallistunnelmaa ja Baijerin makuja – kolme olutkohdetta Saksassa

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 11.05.2017
Tahdotko tutustua aitoon baijerilaiseen olutkulttuuriin? Rantapallon esittelyssä kolme kiinnostavaa panimokaupunkia ja niiden käyntikohteet.

1. München on oluen pääkaupunki

Baijerin osavaltion suurin kaupunki München on myös koko Saksan ehdoton olutpääkaupunki. Tiesitkö, että syksyn Oktoberfestien lisäksi samaisella Theresienwiesellä vietetään olutjuhlia myös joka kevät? Münchenin Frühlingsfestin konsepti on muuten täysin sama kuin Oktoberfesteillä, mutta mittakaava on kevään juhlilla hieman pienempi ja turisteja on silloin kaupungissa vähemmän.

Kuuluisin müncheniläisistä panimoista on Hofbräu München, jonka ylläpitämä Hofbräuhaus osoitteessa Am Platzl 9 on yksi maailman tunnetuimmista ravintoloista. Tämä 1500-luvulta peräisin oleva 1300-paikkainen koko kansan oluttupa on nykyisin pitkälti matkailijoiden kansoittama, mutta ruoka on hyvää ja olut edullista. Paikka kuuluu ehdottomasti Münchenin must-käyntikohteisiin. Hofbräuhausissa ovat vuosisatojen varrella ennättäneet vierailla myös monet silmäätekevät itsestään Mozartista aina John F. Kennedyyn ja Mihail Gorbatšoviin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Isompia panimoita Münchenissä toimii kaikkiaan kuusi, ja lisäksi paikallisoluita valmistetaan lukuisissa pienemmissä tehtaissa. Panimovierailuja Münchenissä järjestävät Hofbräun ohella ainakin Spatenbrauerei sekä Hacker-Pschorr Bräuhaus.

Panimojen lisäksi München on tietenkin täynnä kulmakuppiloita ja oluttupia jokaiseen makuun. Kesällä iltaa vietetään leppoisasti ulkona terassiravintoloissa eli Biergarteneissa, joissa olut on edullista ja ruoka tuhtia. Perusvalikoimaan kuuluvat esimerkiksi possunpotka, erilaiset makkarat ja hapankaali. Kaikkein aidoimpaan paikallistunnelmaan pääset istahtamalla oluttupaan tai Biergarteniin Bundesliga-pelin ajaksi.

Hofbräuhausin lisäksi kannattaa kokeilla enemmän paikallisten suosiossa olevaa Augustiner Kelleriä (Arnulfstr. 52), jonka 5000-paikkaisessa Biergartenissa on aina tilaa nälkäisille ja janoisille.

Viisituhatpaikkainen Augustiner Keller kuulostaa valtavalta, mutta se ei suinkaan ole Münchenin olutterasseista suurin. Kaupungin suurin olutterassi on Hirschgarten (Hirschgarten 1), jonka pitkiin pöytiin mahtuu lähes 10 000 asiakasta kerrallaan.

Hofbräu MünchenHofbräu München
Nykyaikaisessa oluenvalmistuksessa yhdistyvät moderni teknologia ja vuosisatoja vanhat perinteet. Kuvassa Hofbäun tuotantolaitokset Münchenissä.

2. Augsburgiin on helppo tehdä päiväretki Münchenistä

Augsburgin kaupunki sijatsee reilun tunnin automatkan päässä Münchenistä luoteeseen. Kaupunki ylpeilee puhtaalla ja laadukkaalla juomavedellään, jonka sanotaan olevan vähintäänkin Evianin veroista, jollei parempaa. Veden laatu vaikuttaa tietenkin myös siitä pantuun olueen, joten augburgilaisten on helppo ylpeillä myös paikallisten panimotuotteiden laadulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Augsburgilaiseen olutkulttuuriin pääsee tutustumaan helpoimmin Riegelen panimossa ja panimoravintolassa, joka sijaitsee vain muutaman korttelin päässä päärautatieasemasta. Ravintola tarjoilee tuhtia baijerilaista ruokaa ja panimon puolella on mahdollista päästä tutustumaan myös tehdastiloihin. Muita augsburgilaisia panimoita ovat Hasen Bräu ja Thorbräu.

Syksyllä Oktoberfestien aikaan Münchenin suuret juhlat näkyvät Augsburgissakin. Münchenin hotellit ovat tuolloin tungokseen saakka täynnä ja hinnat korkealla, joten monet kävijöistä päätyvät varaamaan hotellin Münchenin sijaan Augsburgista tai muista lähikaupungeista. Junalla on helppo liikkua juhlapaikalle ja takaisin, ja rahaa säästyy kun hotellin saa naapurikaupungeista merkittävästi edullisemmin.

Erding, Saksa
Saksalainen ruoka on tuhtia ja maukasta. Perinteiset maut ja vuosisatoja vanhat reseptit ovat täällä suuressa arvossa.

3. Erdingin kylpyläkaupungissa valmistetaan myös olutta

Erdingin 36 000 asukkaan pikkukaupungin tunnetuin tuote on Erdinger Weißbräun tuottama tuhti vehnäolut Erdinger Weißbier, jonka valmistukseen on mahdollista päästä perehtymään tehdaskierroksella. Maistiaisiin päättyviä panimokierroksia järjestetään tiistaista lauantaihin. Matkaa Erdingiin on Münchenin keskustasta vajaa tunti autolla tai junalla. Lentokentältä sen sijaan pääsee perille nopeimmillaan noin 20 minuutissa.

Erdingissä vierailevan kannattaa varata aikaa myös kaupungin kylpylään Therme Erdingiin, jonka 145 000 neliöön mahtuu joka päivä jopa neljätuhatta kävijää. Tämä jättimäinen kylpylä jakautuu useaan erilaiseen alueeseen, joista osa on ikärajallisia ja tarkoitettu vain aikuisille kävijöille, kun taas osa sopii myös perheen kanssa lomaileville. Vauhdikkaan vesipuiston puolella mennään lasten tahdissa, mutta rauhallisemmilla kylpyläosastoilla tarjotaan hemmottelua vain aikuisille. Therme Erdingin saunamaailmassa on kaikkiaan 24 eri teemoin tyyliteltyä saunavaihtoehtoa.

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Privatbrauerei Erdinger Weißbräu Werner Brombach ja Hofbräu München

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Berliinin kylpylät

Joko tiesit? Berliinin kylpylät voivat saada suomalaisenkin kainostelemaan – varaudu estottomaan nakuiluun

Rakotzbrücke

Tähän salaperäiseen paikkaan voi tehdä retken Berliinistä – ”paholaisen sillalle” ei ole lupa astua

Neuschwansteinin linna, Saksa

Tämä tosielämän linna Saksassa on kauniimpi kuin sadussa – toimi mallina Disney-linnoille

Berliinin nähtävyydet

Berliinin parhaat nähtävyydet – 21 paikkaa, jotka kannattaa painaa mieleen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja