Oktoberfest, München

Paikallistunnelmaa ja Baijerin makuja – kolme olutkohdetta Saksassa

Tahdotko tutustua aitoon baijerilaiseen olutkulttuuriin? Rantapallon esittelyssä kolme kiinnostavaa panimokaupunkia ja niiden käyntikohteet.

1. München on oluen pääkaupunki

Baijerin osavaltion suurin kaupunki München on myös koko Saksan ehdoton olutpääkaupunki. Tiesitkö, että syksyn Oktoberfestien lisäksi samaisella Theresienwiesellä vietetään olutjuhlia myös joka kevät? Münchenin Frühlingsfestin konsepti on muuten täysin sama kuin Oktoberfesteillä, mutta mittakaava on kevään juhlilla hieman pienempi ja turisteja on silloin kaupungissa vähemmän.

Kuuluisin müncheniläisistä panimoista on Hofbräu München, jonka ylläpitämä Hofbräuhaus osoitteessa Am Platzl 9 on yksi maailman tunnetuimmista ravintoloista. Tämä 1500-luvulta peräisin oleva 1300-paikkainen koko kansan oluttupa on nykyisin pitkälti matkailijoiden kansoittama, mutta ruoka on hyvää ja olut edullista. Paikka kuuluu ehdottomasti Münchenin must-käyntikohteisiin. Hofbräuhausissa ovat vuosisatojen varrella ennättäneet vierailla myös monet silmäätekevät itsestään Mozartista aina John F. Kennedyyn ja Mihail Gorbatšoviin.

Isompia panimoita Münchenissä toimii kaikkiaan kuusi, ja lisäksi paikallisoluita valmistetaan lukuisissa pienemmissä tehtaissa. Panimovierailuja Münchenissä järjestävät Hofbräun ohella ainakin Spatenbrauerei sekä Hacker-Pschorr Bräuhaus.

Panimojen lisäksi München on tietenkin täynnä kulmakuppiloita ja oluttupia jokaiseen makuun. Kesällä iltaa vietetään leppoisasti ulkona terassiravintoloissa eli Biergarteneissa, joissa olut on edullista ja ruoka tuhtia. Perusvalikoimaan kuuluvat esimerkiksi possunpotka, erilaiset makkarat ja hapankaali. Kaikkein aidoimpaan paikallistunnelmaan pääset istahtamalla oluttupaan tai Biergarteniin Bundesliga-pelin ajaksi.

Hofbräuhausin lisäksi kannattaa kokeilla enemmän paikallisten suosiossa olevaa Augustiner Kelleriä (Arnulfstr. 52), jonka 5000-paikkaisessa Biergartenissa on aina tilaa nälkäisille ja janoisille.

Viisituhatpaikkainen Augustiner Keller kuulostaa valtavalta, mutta se ei suinkaan ole Münchenin olutterasseista suurin. Kaupungin suurin olutterassi on Hirschgarten (Hirschgarten 1), jonka pitkiin pöytiin mahtuu lähes 10 000 asiakasta kerrallaan.

Hofbräu München
Nykyaikaisessa oluenvalmistuksessa yhdistyvät moderni teknologia ja vuosisatoja vanhat perinteet. Kuvassa Hofbäun tuotantolaitokset Münchenissä.

2. Augsburgiin on helppo tehdä päiväretki Münchenistä

Augsburgin kaupunki sijatsee reilun tunnin automatkan päässä Münchenistä luoteeseen. Kaupunki ylpeilee puhtaalla ja laadukkaalla juomavedellään, jonka sanotaan olevan vähintäänkin Evianin veroista, jollei parempaa. Veden laatu vaikuttaa tietenkin myös siitä pantuun olueen, joten augburgilaisten on helppo ylpeillä myös paikallisten panimotuotteiden laadulla.

Augsburgilaiseen olutkulttuuriin pääsee tutustumaan helpoimmin Riegelen panimossa ja panimoravintolassa, joka sijaitsee vain muutaman korttelin päässä päärautatieasemasta. Ravintola tarjoilee tuhtia baijerilaista ruokaa ja panimon puolella on mahdollista päästä tutustumaan myös tehdastiloihin. Muita augsburgilaisia panimoita ovat Hasen Bräu ja Thorbräu.

Syksyllä Oktoberfestien aikaan Münchenin suuret juhlat näkyvät Augsburgissakin. Münchenin hotellit ovat tuolloin tungokseen saakka täynnä ja hinnat korkealla, joten monet kävijöistä päätyvät varaamaan hotellin Münchenin sijaan Augsburgista tai muista lähikaupungeista. Junalla on helppo liikkua juhlapaikalle ja takaisin, ja rahaa säästyy kun hotellin saa naapurikaupungeista merkittävästi edullisemmin.

Erding, Saksa
Saksalainen ruoka on tuhtia ja maukasta. Perinteiset maut ja vuosisatoja vanhat reseptit ovat täällä suuressa arvossa.

3. Erdingin kylpyläkaupungissa valmistetaan myös olutta

Erdingin 36 000 asukkaan pikkukaupungin tunnetuin tuote on Erdinger Weißbräun tuottama tuhti vehnäolut Erdinger Weißbier, jonka valmistukseen on mahdollista päästä perehtymään tehdaskierroksella. Maistiaisiin päättyviä panimokierroksia järjestetään tiistaista lauantaihin. Matkaa Erdingiin on Münchenin keskustasta vajaa tunti autolla tai junalla. Lentokentältä sen sijaan pääsee perille nopeimmillaan noin 20 minuutissa.

Erdingissä vierailevan kannattaa varata aikaa myös kaupungin kylpylään Therme Erdingiin, jonka 145 000 neliöön mahtuu joka päivä jopa neljätuhatta kävijää. Tämä jättimäinen kylpylä jakautuu useaan erilaiseen alueeseen, joista osa on ikärajallisia ja tarkoitettu vain aikuisille kävijöille, kun taas osa sopii myös perheen kanssa lomaileville. Vauhdikkaan vesipuiston puolella mennään lasten tahdissa, mutta rauhallisemmilla kylpyläosastoilla tarjotaan hemmottelua vain aikuisille. Therme Erdingin saunamaailmassa on kaikkiaan 24 eri teemoin tyyliteltyä saunavaihtoehtoa.

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Privatbrauerei Erdinger Weißbräu Werner Brombach ja Hofbräu München

Päivitetty: 11.5.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (1 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia
Huom! Palvelun käyttöehdot ovat uudistuneet. Katso uudet käyttöehdot täältä.
SULJE