Hyppää sisältöön

Vieraile Chilen viinitiloilla

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 30.04.2012
Chileen saakka matkustavan ei kannata jättää viinitilavierailua väliin.

Päivässä voi kiertää monta tilaa

Chilessä viinimatkailu on helppoa. Etenkin Santiagon ympäristöstä viinitiloja löytyy paljon ja niille pääsee helposti metron ja bussin yhdistelmällä. Yhden päivän aikana ehtii nähdä useamman viinitilan, ja alueella kannattaakin käydä ainakin parilla tilalla saadakseen parhaan kuvan viinituotannosta.

Santiagon ympäristössä tuotetaan lähinnä punaviiniä ja suosituimmat rypäleet ovat Cabernet Sauvignon ja Chilen oma rypäle Carmenérè. Lähempänä rannikkoa tuotetaan enemmän valkoviiniä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Varaukset internetistä tai soittamalla

Vierailun useimmille tiloille voi varata helposti internetistä tilojen omilta sivuilta tai soittamalla suoraan haluamalleen tilalle. Suurimmilla viinitiloilla on opastettuja kiertokäyntejä päivittäin.

Kannattaa selvittää etukäteen, mitä vierailuun kuuluu, sillä niiden sisältö vaihtelee. Perusvierailulla ei välttämättä pääse lainkaan maistelemaan viinejä tai näe itse viinintuotantoa. Viinitilavierailun ajankohtaa miettiessä kannattaa myös muistaa, että sadonkorjuu on yleensä paikallisen loppukesän aikaan eli maaliskuussa. Muina vuodenaikoina ei pääse maistelemaan rypäleitä tai näkemään tuotantoa täydessä vauhdissa.

Viinikellari Chilessä

Esimerkiksi Chilen suurimpiin kuuluvien tuottajien Concha y Toron sekä Santa Ritan tiloille vierailu järjestyy helposti. Molemmat sijaitsevat metro- ja bussimatkan päässä Santiagosta ja molempiin pystyy varaamaan vierailun internetistä.

Legenda elää Concha y Toron viinikellareissa

Concha y Torolla on vaihtoehtona normaali kiertokäynti, johon sisältyy kahden viinin maistaminen, sekä kalliimpi Marques tour, johon sisältyy edellä mainittujen lisäksi neljän laadultaan paremman viinin maistelu juustojen ja leivän kera. Kalliimpi vaihtoehto on hintansa arvoinen, sillä tastingin aikana saa kuulla paljon lisää tilan viineistä ja todella maistelemaan niiden eroja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viinitila Chilessä

Molempien kiertokäyntien päätteeksi vierailijat saavat muistoksi Concha y Toron viinilasin.

Concha y Toron kiertokäyntiin kuuluu tilan päärakennuksen ja 23 hehtaarin kokoisen puutarhan ihailua ulkopäin. Lisäksi vieraat pääsevät näkemään viiniviljelmiä, viinikellarit sekä mystisen Casirello del Diablo -kellarin, jossa säilytetään vain tilan parhaita viinejä.

Legenda kertoo, että aikoinaan tilan isäntä väitti kyläläisille, että kellarissa asuu paholainen, jotta nämä eivät varastaisi hänen viinejään. Tarinan mukaan paholainen vartioi viinejä edelleen ja turisteja varten legendasta on tehty ääni- ja valoshow kellariin.

Maisteltavana useita eri rypälelajikkeita

Vierailijoita varten Concha y Toron Pirquen tilalle on istutettu pieniä määriä 36 eri rypälelajia. Sadon kypsyessä vieraat voivat maistella eri rypäleitä ja vertailla niitä toisiinsa. Tuotantoon kasvatetaan vain Cabernet Sauvignonia.

Kiertokäyntiin kuuluu kahden viinin maistelu, Casirello del Diablo Chardonneyn sekä Gran Reserva, Serie Riberas Carmenérè. Marques tourilla pääsee maistamaan vielä neljää Marques-sarjan viiniä: Chardonneytä, Pinot Noiria, Carmenérèa ja Cabernet Sauvingnonia.

Viinituotanto tutuksi Santa Ritalla

Santa Ritalla tarjolla on kiertokäynti ja tasting tai kiertokäynti ja lounas tilan omassa ravintolassa. Jälkimäinen vaihtoehto on kalliimpi ja lounaalle on minimisumma, joka jokaisen vierailijan on kulutettava.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Santa Ritan tilalla kiertokäynnillä pääsee näkemään viinintuotantoa sekä viinikellarit. Kaikki on koneellistettu ja tunnelma on tehdasmainen. Viinitarhat ympäröivät tilalle johtavaa tietä, joten niitä voi katsella itsekseenkin. Varsinaisella kiertokäynnillä viinejä ei pääse maistelemaan lainkaan, vaan sitä varten on osallistuttava tastingiin tai syötävä lounas.

Santa Ritan viinikellarin historia liittyy vahvasti myös Chilen historiaan, sillä Chilen ja Perun välisen sodan aikana siellä piileskeli 120 sotilasta. Näiden sotilaiden mukaan on nimetty myös yksi tilan viineistä: 120.

Molemmilla tiloilla on myös viinikaupat, joista voi ostaa tilojen viinejä, viinitarvikkeita sekä turistikrääsää. Tiloilla on niin ikään ravintolat ja Santa Ritan tilalta löytyy myös museo.

Teksti: Suvi Huttunen
Kuvat: Vina Concha y Toro

Kirjoittajan blogi Rantapallossa: Täällä banaanipuun alla

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Patagonian upeimmat kohteet

Onko tässä koko maailman upein luontokohde? Patagonia hurmaa Etelä-Amerikassa

Espanjan viinireitit

Kuusi viinitietä Espanjassa – katso reitit herkuttelijalle

Brasilia, Rio de Janeiro

Ensikertalaisen Etelä-Amerikka – katso upeimmat kohteet ja suunnittele oma unelmalomasi

San Alfonso del Mar, Chile

Tältä näyttää maailman suurin uima-allas – pituutta kilometri ja syvyyttä 35 metriä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja