hero taustakuva

Tässä viinin ystävien todellinen pyhiinvaelluskohde: näe maailman vanhin viiniköynnös Sloveniassa

Inka Khanji artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Jos rakastat viinejä, et halua jättää tätä Slovenian-kohdetta väliin.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 16.05.2018
facebook   whatsapp

Maailman vanhin viini kasvaa Mariborissa

Paikallisten viinien maisteleminen kuuluu useimpien matkailijoiden lomasuunnitelmiin, eikä sitä kannata jättää väliin myöskään Keski-Euroopan sydämessä sijaitsevassa Sloveniassa. Maan pieniltä viinitarhoilta löytyy monia laatuviinejä, mutta Slovenian erikoisuus on ehdottomasti Mariborissa kasvava maailman vanhin viiniköynnös.

Keskiajan loppupuolella noin 450 vuotta sitten istutettu viini kasvaa edelleen elinvoimaisena Drava-joen rannassa Mariborin vanhassakaupungissa. Stara trtan eli vanhan viinitalon edustalla nouseva viini on harvinaisen vankkaa tekoa, sillä se on selvinnyt sodista, tulipaloista ja lukuisista taisteluista.

Inka KhanjiMaailman vanhin viini
Noin 450-vuotias viiniköynnös kohoaa entisen muurin paikalla.

Viini tuottaa vuosittain 35–55 kiloa rypäleitä, ja määrä riittää parhaimmillaan 30 punaviinilitran valmistukseen. Maailman vanhimman viiniköynnöksen rypäleistä valmistettua viiniä ei kuitenkaan ole mahdollista maistaa, sillä kaikki viini pakataan erikoisvalmisteisiin 2,5 desilitran kokoisiin pulloihin ja lahjoitetaan edustustilaisuuksissa arvovieraille.

Sen ei kuitenkaan kannata antaa harmittaa, sillä viini maistuu tuottajien mukaan pahalta. Viini on hapanta, sillä viinin kasvuun on huonot olosuhteet ja sen vuoksi rypäleen laatu on huono. Viinin lahjoittaminen vip-vieraille onkin pääasiassa symbolinen ele.

Tavallinen matkailija pääsee kuitenkin tutustumaan maailman vanhimman viinin historiaan ja maistelemaan muita slovenialaisia viinejä.

>> Lue lisää vinkkejä Sloveniaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.