Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Chile

Valparaiso

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 11.02.2015
Chilen Valparaíson katukuva on värikäs.

Suunnittelijat ovat todella antaneet mielikuvituksensa lentää Valparaison taloja suunnitellessaan. Toiset rakastuvat Valparaíson boheemiin ja värikkääseen ilmapiiriin, toiset taas haluavat mahdollisimman pian pois rähjäisestä ja sekavasta kaupungista.

VALPARAISO MATKAKOHTEENA

Valparaiso

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Valparaiso on boheemien kaupunki

Noin kahden tunnin bussimatkan päässä Chilen pääkaupungista Santiagosta sijaitseva Valparaiso on kuuluisa ennen kaikkea värikkyydestään, boheemisuudestaan ja mielenkiintoisesta arkkitehtuuristaan.

Yli 40 kukkulan päällä ja juurella sijaitsevan kaupungin talot on kuin viskattu sikin sokin maisemaan ja kirkkaita värejä on käytetty ennakkoluulottomasti julkisivuissa.

Taidetta lähes jokaisen nurkan takana

Taidetta löytyy kaikkialta ja kovin montaa metriä ei tarvitse kävellä löytääkseen taas toinen toistaan upeamman seinämaalauksen. Valparaison tärkein nähtävyys on kaupunki itsessään ja kaupungin aistiikin parhaiten kuljeskelemalla ylös alas kukkuloita, eksymällä kapeille kujille ja nousemalla lukemattomia portaita löytääkseen kulman takaa aina jotain uutta ja ennennäkemätöntä.

Valparaisossa kannattaa katsastaa ainakin runoilija Pablo Nerudan talo La Sebastiana, ilmainen ulkoilmamuseo Cielo Abierto, aukiot sekä kirkot. Myös läheinen Viña del Marin kaupunki sekä sen rannat ovat yhden tai useamman päivän vierailun arvoiset. Ostosmahdollisuuksia on jonkin verran, mutta mikään shoppailijan paratiisi Valparaiso ei ole.

Lämpöä talvikuukausina

Valparaisossa on kesä joulukuusta maaliskuuhun, jolloin sää on lämmin ja aurinkoinen. Talvella, toukokuusta syyskuuhun, sää on viileä, joten rantaelämän voi unohtaa, mutta kaupunkimatkailijalle Valparaiso sopii myös talvikuukausina.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Valparaiso on kohtuullisen turvallinen kaupunki, mutta laukkua on hyvä pitää silmällä ja välttää liikkumista yksin pimeillä kujilla. Englannilla pärjää melko hyvin, mutta espanjantaidosta on paljon apua.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN VALPARAISOSSA

Valparaiso

Suomesta ei ole suoria lentoja Valparaisoon

Valparaisoon pääsee parhaiten lentämällä Santiagoon ja jatkamalla eteenpäin bussilla.

Suomesta ei ole suoria lentoja Santiagoon, mutta yhdellä vaihdolla voi lentää useiden Euroopan kaupunkien kautta. Lentojen hinnat liikkuvat noin tuhannesta eurosta ylöspäin. Bussimatka Santiagosta Valparaísoon kestää noin kaksi tuntia ja bussiyhtiöitä on tarjolla useita.

Paljon edullista majoitusta

Valparaisosta löytyy paljon eritasoisia majoitusvaihtoehtoja ja hinnat ovat keskimäärin hieman edullisemmat kuin Santiagossa tai viereisessä Viña del Marissa.

Kätevintä on varata majoitus keskustan alueelta ja etenkin Concepciónin alue on kauneudessaan hurmaava. Valparaísosta löytyy etenkin edullisempaa bed&breakfast -majoitusta, hostelleja sekä pieniä hotelleja.

Valparaisossa on helpointa liikkua kävellen, sillä kaupunki on kohtuullisen kokoinen. Bussit ajavat suurimmilla kaduilla ja metro kulkee rannan tuntumassa aina Viña del Mariin asti. Kukkuloille pääsee kätevästi rinteisiin rakennetuilla hisseillä, ascencoreilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

VALPARAISON NÄHTÄVYYDET

Valparaiso

Pablo Nerudan talo

Ylhäällä Florida-kukkulan laella sijaitsee Chilen kuuluisimman runoilijan Pablo Nerudan talo, La Sebastiana, jossa toimii nykyään myös museo ja pieni kahvila.

Talolle pääsee bussilla tai kiipeämällä rinnettä ylös, mutta näkymien kannalta paras vaihtoehto on kävellä Alemania-katu Concepciónin alueelta talolle asti. Kadun varrelta on upeat näkymät yli kaupungin ja pitkälle merelle.

Museo a Cielo Abierto

Cielo Abierto on hyvin epämuodollinen museo, joka sijaitsee keskellä kaupunkia normaalien asuinrakennusten lomassa. Museoon ei ole varsinaista sisäänkäyntiä, mutta Valparaísosta löytyy karttoja, joihin talojen välissä kulkeva reitti on merkattu.

Matkan varrella voi ihailla taiteilijoiden seiniin maalaamia töitä, jota eivät kuitenkaan välttämättä tee samanlaista vaikutusta kuin ympäri kaupunkia löytyvä muu katutaide. Cielo Abierto on ilmainen.

Viña del Mar

Viña del Marin kaupunki sijaitsee noin kymmenen minuutin metromatkan päässä Valparaísosta ja Viña on itse asiassa suurempi kuin Valparaíso. Viña del Mar on kuuluisa ennen kaikkea puutarhoistaan ja puistoistaan, joita kaupungista löytyy paljon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kannattaa katsastaa ainakin Quinta Vergaran puisto aivan keskustan tuntumassa sekä Laguna Sausalito kaupungin laidalla stadionin ja golf-kentän kupeessa. Viñasta löytyvät myös alueen parhaat rannat, vanhoja linnoja sekä hyviä museoita.

Lisätietoa

Welcome Chile – Valparaiso

Suvi Huttunen