Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Chile

Chile - upeiden luontokohteiden maa ja aktiivilomailijan paratiisi

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 27.03.2020
Chile on erinomainen reppureissaajaan ja omatoimimatkailijan kohde, joka vaatii aikaa voidakseen näyttää kaikki ihmeensä.

Chile hurmaa monipuolisuudellaan

Etelä-Amerikan länsirannikolla sijaitseva Chile on pitkä ja kapea maa, joka pituudeltaan kattaa yli puolet koko Etelä-Amerikan mantereesta. Pituutensa ansiosta Chileen mahtuukin mitä moninaisempia luonnonoloja aina vuoristoista ja jäätiköistä maailman kuivimpaan paikkaan Atacaman autiomaahan sekä vehreistä laaksoista Tyynenmeren rannoille.

Chile on monipuolinen matkailukohde, joka tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia etenkin aktiivilomailijoille, reppureissaajille ja elämysmatkailijoille. Pääkaupunki Santiago de Chile on lähes pakollinen kohde ainakin ulkomailta lennettäessä, mutta kannattaa suunnata myös maan muihin osiin esimerkiksi Andien vuoristoon, viiniviljelyseuduille, Atacaman autiomaahan tai kansallispuistoihin. Myös Pääsiäissaaret kuuluvat Chilelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockChile
Monipuolisessa Chilessä voi yhden loman aikana kokea ihania rantoja, tunnelmallisia kaupunkeja ja upeaa luontoa.

Tropiikkia lukuun ottamatta kaikki ilmasto-olot edustettuina

Koska Chile on maana niin pitkä, myös ilmasto vaihtelee suuresti maan eri osissa. Pohjoisessa vallitsee autiomaalle tyypillinen ilmasto, keskiosissa ilmasto on välimerellinen ja etelään päin mentäessä sateet yleistyvät. Aivan etelässä Patagoniassa sää on kylmä ja tuulinen.

Chilen kesä on suomalaisittain talvella ja talvi vastaavasti kesällä. Vaihtelevien ilmasto-olojen takia Chilessä voi kesäisin viettää rantalomaa ja talvella hiihtää. Laukkuun voikin joutua pakkaamaan sekä kesä- että talvivaatteita riippuen matkan ajankohdasta ja kohteesta.

Espanjantaito tarpeen

Chile on turvallinen matkakohde, mutta taskuvarkaiden varalta kannattaa olla tarkkaavainen. Maanjäristykset ovat yleisiä ja tulivuorenpurkaukset mahdollisia, joten luonnonmullistukset on syytä huomioida matkustettaessa.

Chilessä puhutaan espanjaa ja espanjan alkeet onkin hyvä opetella ennen matkalle lähtöä. Englannilla pärjää vain välttävästi, moni paikoin ei lainkaan.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN CHILESSÄ

ShutterstockChile
Chilelle kuuluvalta Pääsiäissaarelta löytyy niin upeita palmurantoja kuin kuuluisat moai-patsaat.

Chilessä välimatkat ovat pitkiä

Suomesta lennetään yleensä Santiagoon, jonne pääsee yhdellä tai useammalla välilaskulla useiden Euroopan kaupunkien kautta. Lentojen hinnat ovat noin 1 000 eurosta ylöspäin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Chilestä löytyy luonnollisesti myös paljon eritasoista majoitusta aina loistohotelleista halpaan yksityismajoitukseen. Etelä-Amerikan mittakaavassa Chile ei ole sieltä halvimmasta päästä, mutta suomalaiselle Chilen hintataso on edullinen. Hyvääkin majoitusta saattaa siis löytää halvalla.

Välimatkat Chilessä ovat pitkät, joten usein paras tapa liikkua maan sisällä on lentäen. Bussit ovat myös hyvä vaihtoehto, mutta matkaan on syytä varata aikaa. Rautatieverkosto on rajallinen. Oman auton vuokraaminen voi olla toimiva vaihtoehto, jos haluaa liikkua itsenäisesti ympäri maata. Kannattaa kuitenkin huomioida Suomea vauhdikkaampi liikennekulttuuri. Santiagossa on myös metro ja bussiliikenne toimii suurimmissa kaupungeissa.

CHILEN MATKAKOHTEET

ShutterstockChile
Luontokohteiden lisäksi Chilen-lomalla kannattaa tutustua myös maan kaupunkikohteisiin.

Viininmaistelua ja patikointia

Viineistä kiinnostuneelle turistille Chilestä löytyy lukuisia viinitiloja, joilla voi vierailla ja maistella yksiä maailman parhaimmista viineistä. Viinitiloja löytyy etenkin maan keskiosien jokilaaksoista Andien ja rannikkoseudun väliseltä alueelta.

Patikoinnista ja luonnossa liikkumisesta kiinnostuneet löytävät Chilestä runsaasti eri vaihtoehtoja aina Andien vuoristosta, pohjoisen aavikoihin, eteläosien metsä- ja järvialueisiin sekä unohtumattomaan Patagoniaan. Seikkailijalle ja luontomatkailijalle Chile onkin varma valinta matkakohteeksi. Tunnetuimpia vaellus- ja patikointikohteita ovat Patagonian Torres del Paine sekä San Pedro de Atacaman ympäristö, josta löytyy maailman kuivimman aavikon lisäksi kuumia lähteitä, tulivuoria sekä flamingojen kansoittamia suolakenttiä.

Kaupunkilomaa Santiagossa ja Valparaísossa

Chilen pääkaupunki Santiago de Chile ja toiseksi suurin kaupunki Valparaíso ovat kaksi aivan erilaista kaupunkia, joissa molemmissa kannattaa vierailla. Maan keskiosassa sijaitseva vuorten ympäröimä Santiago voi vaikuttaa savusumun ja liikenteen vuoksi likaiselta ja meluisalta, mutta pinnan alle kätkeytyy myös paljon vierailemisen arvoisia nähtävyyksiä kuten kirkkoja, museoita ja vehreitä puistoja. Eikä Santiagosta puutu myöskään hyvää ruokaa, juomaa ja yöelämää.

Rannikolla melko lähellä Santiagoa sijaitseva Valparaíso on Chilen persoonallisimpia kaupunkeja ja se on valittu myös Unescon maailmanperintökohteeksi. Valparaíso on boheemi ja taiteellinen kaupunki, jossa ei itse kaupungin ja sen arkkitehtuurin lisäksi ole suuria nähtävyyksiä. Näkymät ylhäältä vuorilta ovat kuitenkin unohtumattomat, ja kaupungin ilmapiiri imaisee mukaansa sopivan rennolla asenteella matkaavan turistin.

Pääsiäissaarten hämmästyttävät moai-patsaat

Kaukana keskellä Tyyntämerta sijaitsevat Pääsiäissaaret ovat yksi Chilen tunnetuimmista matkailukohteista. Pääsiäissaaret tunnetaan ennen kaikkea ihmiskasvoisista moai-kivipatsaista, joita muinaiset asukkaat pystyttivät ympäri saarta. Patsaat ovat useita metrejä korkeita ja jopa kymmenien tonnien painoisia. Edelleen on epäselvyyttä siitä, miten ne on alun perin siirretty paikoilleen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pääsiäissaaret on kaukana kaikesta yli 3 200 kilometrin päässä Chilen rannikosta ja asukkaita on vain joitakin tuhansia. Moai-patsaiden lisäksi saarella voi harrastaa myös luontomatkailua, vesiurheilua sekä vaikkapa ratsastusta.

CHILEN PARHAAT

Shutterstock
Torres del Painen kansallispuisto on Chilen upeimpia luontokohteita.

Upeimmat luontokohteet

  1. Torres del Painen kansallispuisto
  2. Atacaman autiomaa
  3. Carretera Austral -reitti
  4. Conguillíon kansallispuisto
  5. Pääsiäissaari

Lisätietoa

Chilen viralliset matkailusivut

Teksti: Suvi Huttunen ja Krista Ahonen
Kuvat: Istockphoto ja Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Patagonian upeimmat kohteet

Onko tässä koko maailman upein luontokohde? Patagonia hurmaa Etelä-Amerikassa

Brasilia, Rio de Janeiro

Ensikertalaisen Etelä-Amerikka – katso upeimmat kohteet ja suunnittele oma unelmalomasi

San Alfonso del Mar, Chile

Tältä näyttää maailman suurin uima-allas – pituutta kilometri ja syvyyttä 35 metriä

Chilen rannat

Rantaloma Chilessä – löydä maan kauneimmat rannat ja vauhdikkaimmat vesiaktiviteetit

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja