Hyppää sisältöön

Ensikertalaisen Chile – nämä asiat on hyvä huomioida lomaa suunnitellessa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 25.08.2018
Chile on kiehtova matkailumaa, jossa riittää upeita kohteita vierailtavaksi. Ensikertalaisen on kuitenkin hyvä tutustua maahan hieman etukäteen – tästä löydät listattuna tärkeimmät asiat!

1. Perille yhdellä vaihdolla

Chilen kaukainen sijainti tarkoittaa, että lentomatka perille vie monia muita matkakohteita kauemmin. Suomesta ei ole Chileen suoria lentoja, vaan helpointa on lentää yhdellä vaihdolla esimerkiksi Lontoon, Madridin tai Pariisin kautta. Lontoosta ja Pariisista suora lento Chilen pääkaupunkiin Santiagoon kestää noin 14,5 tuntia, kun taas Madridista matka taittuu noin 13 tunnissa.

Edullisimmillaan lennot Chileen voi saada alle 800 eurolla. Lentojen etsimisessä on hyvä olla ajoissa liikkeellä, sillä muuten lennoista voi joutua maksamaan helposti yli tuhat euroa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Suomalaiset eivät tarvitse viisumia

Suomalaiset eivät tarvitse Chileen viisumia, mikäli matka on kestoltaan alle 90 vuorokautta. Chileen saapuessa täytetään maahantulolomake ja passintarkastuksessa matkailijat saavat maasta poistumiseen oikeuttavan toisitteen, joka tulee säilyttää koko matkan ajan.

3. Varaudu pitkiin välimatkoihin

Chile on yli 4 000 kilometriä pitkä maa, joten välimatkat maan matkakohteiden välillä saattavat olla hurjia. Erityisesti jos tarkoituksena on nähdä yhden loman aikana useita kohteita, on siirtymisille syytä varata tarpeeksi aikaa.

Pitkät välimatkat on helpointa taittaa joko lentäen tai bussilla. Chilen sisäisiä lentoja voi saada todella edullisesti, kunhan on ajoissa liikkeellä. Yöbussit ovat suosittuja pitkien matkojen taittamiseen, koska silloin päivät säästyvät muuta tekemistä varten.

4. Chile on monipuolinen kohde

Chile on tunnettu erityisesti upeista luontokohteistaan, mutta loman ohjelmaan kannattaa ehdottomasti valita myös muuta kiinnostavaa nähtävää. Chile on todella monipuolinen matkailumaa, jossa on mahdollisuudet niin ranta-, aktiivi- kuin kaupunkilomaan.

ShutterstockChile
Chile on tunnettu upeista luontokohteistaan, mutta loman aikana kannattaa tutustua myös kiinnostaviin kaupunkeihin ja kauniisiin rantoihin.

Luontokohteista tunnetuin on Etelä-Chilessä sijaitseva Torres del Painen kansallispuisto huikeine vuorineen ja jäätiköineen. Rantalomailijalle vaihtoehtoja löytyy eri puolilta Chileä, mutta erityisesti Pohjois-Chilen rannat ovat tunnettuja kauneudestaan. Kaupunkikohteista taas esimerkiksi Santiago, Valparaíso ja Viña del Mar ovat kiinnostavia vaihtoehtoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Valitse matkan ajankohta huolella

Chilessä vuodenajat ovat päinvastoin kuin Suomessa, mikä kannattaa huomioida matkan ajankohtaa suunnitellessa. Paras aika lomalle on Chilen kevät tai kesä, sillä talvella sää voi olla epävakaista ja liian kylmää esimerkiksi Etelä-Chilen luontokohteilla vierailuun.

Chilen pituuden vuoksi maan alueelle mahtuu useita eri ilmastovyöhykkeitä eli sää voi vaihdella paljon eri kohteiden välillä. Reissulle onkin hyvä varautua pakkaamalla mukaan vuodenajasta riippuen sekä kevyitä että lämpimiä vaatteita sekä varautua kerrospukeutumisella.

ShutterstockChile
Matkan ajankohta kannattaa suunnitella huolella, jotta sää ei sotke matkasuunnitelmia.

6. Uskaltaako Chileen matkustaa?

Turvallisuus on monia mietityttävä asia matkaa Etelä-Amerikkaan suunnitellessa. Chile on maanosan mittapuulla melko turvallinen maa eikä matkaa kannata jättää tekemättä pelon vuoksi, mutta matkalla on silti syytä käyttää maalaisjärkeä ja kiinnittää turvallisuuteen huomiota eri tavalla kuin kotimaassa. Chilessä on suuret tuloerot, mikä näkyy esimerkiksi suurina eroina kaupunginosien ja alueiden välillä.

Julkisissa kulkuvälineissä ja suurissa väkijoukoissa on syytä pitää huolta tavaroistaan ja tärkeimmät arvotavarat kannattaa jättää suosiolla hotellille. Pimeällä liikkumista kävellen ja erityisesti yksin on suositeltavaa välttää varsinkin isommissa kaupungeissa.

7. Älä säikähdä maanjäristystä

Chile sijaitsee Etelä-Amerikan laatan reunalla ja mannerlaattojen liikkeiden vuoksi maassa on usein maanjäristyksiä. Suurin osa järistyksistä on pieniä ja vaarattomia, joten niitä ei kannata säikähtää. Maan infrastruktuuri on rakennettu kestämään järistysten aiheuttama liike.

Kuitenkin Chilessä sattuu ajoittain suuria järistyksiä, joten ennen matkaa on hyvä tutustua varmuuden varalta toimintaohjeisiin maanjäristystilanteissa.

8. Chilen valuutta on peso

Chilessä valuuttana käytetään Chilen pesoa. Yksi euro on tällä hetkellä hieman alle 800 pesoa. Ennen matkaa on siis syytä tutustua paikalliseen valuuttaan ja kurssiin, jotta suurinumeroiset setelit eivät hämmennä maksutilanteissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suurimmissa kaupungeissa ja esimerkiksi ostoskeskusten liikkeissä kortilla maksaminen onnistuu yleensä, mutta käteistä on hyvä varata pieniä liikkeitä ja syrjäisempiä kohteita varten.

ShutterstockChile
Chilestä löytyy vaihtoehtoja jokaiselle lompakolle.

9. Millainen on Chilen hintataso?

Chilen hintataso on Suomea edullisempi esimerkiksi ruoan ja alkoholin suhteen, mutta huippuedullisesta lomasta haaveileva matkailija saattaa pettyä Chilessä paikalliseen hintatasoon. Pääkaupunki Santiago kuuluu Etelä-Amerikan kalleimpiin kaupunkeihin, joten aivan nollabudjetilla reissuun ei kannata lähteä. Lomabudjettia suunnitellessa kannattaa huomioida myös esimerkiksi kansallispuistojen ja luontokohteiden pääsymaksut, joista kertyy nopeasti suurikin summa.

Tästä huolimatta Chilessä onnistuu lomailu myös pienemmällä budjetilla. Paikallista katuruokaa saa edulliseen hintaan, mutta isojen kaupunkien hienoissa ravintoloissa annoksien hinnat voivat liikkua jopa Suomen tasolla. Hotellia edullisempi vaihtoehto on majoittua Airbnb-asunnossa, joita on esimerkiksi Santiagossa tarjolla runsaasti. Julkinen liikenne ja taksit ovat Chilessä huomattavasti Suomea edullisemmat.

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Istockphoto, Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Patagonian upeimmat kohteet

Onko tässä koko maailman upein luontokohde? Patagonia hurmaa Etelä-Amerikassa

Brasilia, Rio de Janeiro

Ensikertalaisen Etelä-Amerikka – katso upeimmat kohteet ja suunnittele oma unelmalomasi

San Alfonso del Mar, Chile

Tältä näyttää maailman suurin uima-allas – pituutta kilometri ja syvyyttä 35 metriä

Chilen rannat

Rantaloma Chilessä – löydä maan kauneimmat rannat ja vauhdikkaimmat vesiaktiviteetit

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja