Hyppää sisältöön

Vietä unohtumaton loma upeissa maisemissa – kymmenen syytä valita matkakohteeksi Chile

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 18.05.2018
Etelä-Amerikan Chile on monille suomalaislomailijoille tuntematon kohde, vaikka monipuolinen kohde tarjoaa loputtomasti kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa. Lue 10 syytä valita Chile seuraavaksi matkakohteeksi!

1. Koe kaikki yhdellä lomalla

Kuulutko niihin ihmisiin, joille lomakohteen valitseminen tuottaa hankaluuksia, sillä mielessä pyörii niin monia matkahaaveita? Chile on tässä tapauksessa helppo valinta matkakohteeksi, sillä maassa voi samalla reissulla viettää niin ranta- kuin kaupunkilomaa. Viinimaana tunnetussa Chilessä viihtyvät myös herkuttelijat ja maan upea luonto luo puitteet onnistuneelle aktiivilomalle.

Juuri Chilen monipuolisuuden vuoksi kannattaa maahan tutustumiseen varata tarpeeksi aikaa, vaikka kaikkea onkin mahdoton nähdä yhden loman aikana. Parissa viikossa ehtii jo nähdä useita kiinnostavia kohteita aikataulusta ja suunnitelmista riippuen. Monien kohteiden ja kaupunkien välillä etäisyydet ovat pitkiä, mutta matkat on helppo taittaa esimerkiksi lentäen. Chilen sisäisiä lentoja voi saada hyvinkin edulliseen hintaan ajoissa varattuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Upeat luontokohteet

Chilen upea luonto tarjoaa matkailijalle nähtävää ja koettavaa loputtomasti. Yli 4 000 kilometriä pitkään maahan mahtuu eri ilmastovyöhykkeitä ja lukematon määrä uskomattomia maisemia ja luontonähtävyyksiä. Yhden loman aikana on mahdollista vierailla esimerkiksi maailman kuivimmassa autiomaassa, pitkillä hiekkarannoilla, valtavilla jäätiköillä, korkeuteen kohoavilla tulivuorilla ja vehreissä metsissä.

ShutterstockChile
Chilen-lomalle pääsee tutustumaan toinen toistaan upeampiin luontomaisemiin.

3. Kauniit puitteet rantalomalle

Suomalaiselle ei Chilestä nouse ehkä ensimmäisenä mieleen rannat, mutta maasta löytyy lähes koko pituudelta mainioita rantakohteita. Chilen kauneimmat rannat sijaitsevat maan pohjoisosissa, joissa rantapäivää voi heittäytyä viettämään turkoosin meriveden huuhtomalle valkoiselle hiekalla.

Chile sopii mainiosti rantalomakohteeksi Suomen talvikuukausina, sillä eteläisellä pallonpuoliskolla sijaitsevassa Chilessä kesäsäistä nautitaan joulu–helmikuussa. Suomalaisittain lämpötilat ovat miellyttävämmät kuumimpien kuukausien ulkopuolella kevät- ja syyskuukausina.

4. Ainutlaatuiset nähtävyydet

Vaikka Chilen nähtävyydet eivät kuulu maailman tunnettuimpiin, löytyy maasta upeita luontonähtävyyksiä, jotka ovat ehdottomasti vierailun arvoisia. Maan suosituin matkailukohde on Torres del Painen kansallispuisto upeine vuoristo- ja jäätikkömaisemineen. Muita mielenkiintoisia kohteita ovat esimerkiksi Atacaman autiomaassa sijaitseva San Pedro de Atacaman kylä ja sen lähistöllä sijaitsevat laguunit ja kuumat lähteet sekä aaltojen kaivertama Cuevas de Mármol -luolasto.

ShutterstockChile
Chilelle kuuluva Pääsiäissaari on kuuluisa moai-patsaistaan, mutta saarelta löytyy myös esimerkiksi upeita hiekkarantoja.

Chilelle kuuluu myös keskellä Tyyntämerta sijaitseva Pääsiäissaari, joka on tunnettu erityisesti jylhistä moai-patsaista. Tulivuoren syöksemästä pehmeästä kiviaineksesta rakennettuja patsaita on saarella jopa 900.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Kiinnostavat kaupunkikohteet

Jos rantalomaan ja luontoseikkailuihin kaipaa välillä taukoa, on Chilessä useita tunnelmallisia kaupunkeja, joista löytyy mainiot puitteet kaupunkiloman viettoon. Chilen pääkaupunki Santiago tarjoaa matkailijalle esimerkiksi kiinnostavia nähtävyyksiä, kattavan ravintolatarjonnan sekä lukuisia shoppailumahdollisuuksia. Santiagossa on vilkas yöelämä ja kaupungissa järjestetään paljon esimerkiksi kulttuuritapahtumia ja konsertteja.

ShutterstockChile
Valparaíso tunnetaan erityisesti kauniista maisemista ja värikkäistä taloista.

Toinen kiinnostava kaupunkikohde on satamakaupunki Valparaíso, joka tunnetaan erityisesti värikkäistä taloista, upeista näköaloista ja ympäri kaupunkia levittäytyvästä katutaiteesta. Valparaíson naapurikaupunki Viña del Mar on myös paikallisten suosima lomakaupunki, josta löytyy esimerkiksi pitkä hiekkaranta ja monipuolinen kattaus eri ruokakulttuurien herkkuja tarjoilevia ravintoloita.

6. Herkullinen ruokakulttuuri

Vaikka chileläinen keittiö ei ole vielä noussut koko maailman tuntemaksi, tarjoaa maa matkailijalle jatkuvasti tilaisuuksia herkutella paikallisen ruokakulttuurin herkuilla. Chilessä syödään paljon mereneläviä ja kalaa, joista herkullisia annoksia loihtivat erityisesti rantakaupunkien ravintolat. Merenelävien lisäksi käytetään paljon myös esimerkiksi lihaa ja tuoreita vihanneksia ja hedelmiä.

Chilestä löytyy ruokapaikkoja aina fine dining -ravintoloista katuruokakojuihin, joten valinnanvaraa on jokaiselle budjetille. Tyypillisiä chileläisiä ruokia ovat esimerkiksi tuhdit cazuela-keitot sekä maissista ja lihasta valmistettu pataruoka pastel de choclo. Muita kokeilemisen arvoisia erikoisuuksia ovat esimerkiksi täytetyt pasteijat eli empanadat sekä chileläiseen tyyliin avokadolla, tomaatilla ja majoneesilla täytetty hot dog eli completo.

ShutterstockChile
Chileläisen ruokakulttuurin herkkuihin kuuluvat erityisesti merenelävät.

7. Paikalliset viinit

Herkullisen ruoan kanssa Chilessä nautitaan paikallisia viinejä. Erityisesti Keski-Chilen laaksoissa viljellään paljon viiniä, ja viinin ystävien kannattaakin sisällyttää loman ohjelmaan vierailu jollakin viinitilalla. Chilessä suosittuja ovat erityisesti punaviinit ja maan erikoisuuksiin kuuluvatkin carmenère-rypäleestä valmistetut punaviinit.

Rypäleistä valmistetaan myös paikallista rypäleviinaa eli piscoa. Piscoa voi nauttia esimerkiksi erilaisina cocktaileina, joista tunnetuin on pisco sour. Esimerkiksi limemehua ja kananmunan valkuaista sisältävää juomaa tilataan usein ravintolassa alkudrinkkinä.

8. Monipuoliset harrastusmahdollisuudet

Chilen upea luonto tarjoaa monipuolisesti mahdollisuuksia urheilemiseen ja luonnossa seikkailuun. Kansallispuistojen maisemat ovat oivia patikointikohteita ja vauhdikkaampien lajien ystävät voivat loman aikana kokeilla esimerkiksi pyöräilyä, koskenlaskua ja kiipeilyä. Chilen vuoristomaisemissa on mahdollista harrastaa myös laskettelua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maan lukuisat rannat ja erinomaiset tuuliolosuhteet tekevät Chilestä mainion kohteen myös vesiurheilusta kiinnostuneille matkailijoille. Chilen tunnetuin surffauskohde on Keski-Chilessä sijaitseva Pichilemu, mutta myös pohjoisen kaupungit, kuten Iquique ja Arica, ovat suosittuja surffaajien keskuudessa.

9. Kattava shoppailutarjonta

Chilen-lomalla on matkalaukkuun syytä jättää tilaa tuliaisia ja ostoksia varten, sillä erityisesti Santiagon ja muiden suurempien kaupunkien ostostarjonta yllättää positiivisesti. Santiagossa on useita suuria ostoskeskuksia, joista löytyy paikallisten merkkien lisäksi laaja valikoima kansainvälisten ketjujen liikkeitä. Chilessä voi shoppailla esimerkiksi monien yhdysvaltalaisketjujen liikkeissä, jotka eivät ole rantautuneet vielä Suomeen tai edes Eurooppaan. Innokkaiden shoppailijoiden suosikkipaikkoja ovat Santiagossa muun muassa Costanera Center ja Parque Arauco.

10. Parantuneet lentoyhteydet

Chilen kaukainen sijainti saa monet epäröimään reissuun lähtemistä, mutta maahan on helppo matkustaa Suomesta yhdellä vaihdolla. Vuonna 2017 British Airways avasi suoran lentoyhteyden Lontoosta Santiagoon, minkä lisäksi myös Pariisista ja Madridista on suora lento pääkaupunkiin. Esimerkiksi Lontooseen pääsee Helsingistä useita kertoja päivässä Finnairin, Norwegianin ja British Airwaysin lennoilla.

Edullisimmillaan menopaluulennot Chileen voi saada noin 700 eurolla. Tarjoushintaisten lentojen etsintä kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, sillä lyhyellä varoitusajalla tai suositulle matkustusajankohdalle varatut lennot voivat nimittäin maksaa maltaita.

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Patagonian upeimmat kohteet

Onko tässä koko maailman upein luontokohde? Patagonia hurmaa Etelä-Amerikassa

Brasilia, Rio de Janeiro

Ensikertalaisen Etelä-Amerikka – katso upeimmat kohteet ja suunnittele oma unelmalomasi

San Alfonso del Mar, Chile

Tältä näyttää maailman suurin uima-allas – pituutta kilometri ja syvyyttä 35 metriä

Chilen rannat

Rantaloma Chilessä – löydä maan kauneimmat rannat ja vauhdikkaimmat vesiaktiviteetit

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja