Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Chile

Mystinen Pääsiäissaari on maailman kiehtovimpia matkakohteita - mantereelle tuhansien kilometrien matka

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 03.05.2019
Mystinen Pääsiäissaari on monen matkailijan yksi unelmakohde.

Erikoislaatuiset Moai-patsaat ovat tehneet kaukaisesta saaresta maailmankuulun, mutta Pääsiäissaarelta löytyy paljon muutakin. Patsaat ovat silti useimmille tärkein syy tulla saarelle.

Pieni saari keskellä valtamerta

Chilelle kuuluva Pääsiäissaari on maailman eristyneimpiä saaria, sillä se sijaitsee keskellä Tyyntä valtamerta 3 700 kilometrin päässä Chilen rannikosta. Lähimmälle asutulle saarelle on matkaa lähes 300 kilometriä. Pääsiäissaariin kuuluu pääsaaren, Rapa Nuin, lisäksi kaksi pienempää saarta, Motu Iti ja Motu Nui.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kooltaan Pääsiäissaari on pieni, vain noin 20 kilometriä saaren päästä päähän. Saarella on vai yksi kaupunki, Hanga Roa, joka sekin muistuttaa enemmän pientä kylää.

Eksoottinen Pääsiäissaari on matkakohteena kuin vihreä paratiisi. Tunnetuksi saari on noussut noin 900 näyttävän Moai-patsaan ansiosta.

Saaren erikoinen nimi on peräisin sen löytymisajankohdasta: Pääsiäissaari sai nimensä hollantilaiselta Jakob Roggeveeniltä, joka löysi saaren pääsiäisen tienoilla. Pääsiäissaaren subtrooppisessa ilmastossa lämpötila vaihtelee vuodenajasta riippuen 22 ja 28 asteen välillä.

Mystiset Moai-patsaat

Pääsiäissaarella on noin 887 moaita, ja suurin osa patsaista esittää miehiä, sillä vain muutama nainen on ikuistettu kiveen. Patsaita veistettiin aikanaan Akahangassa, ja suurin osa niistä kaiverrettiin kalliosta Rano Rarakun kaivoksessa. Kaivos ilmeisesti hylättiin äkillisesti, sillä puolivalmiita patsaita jäi kallioon useita.

Yleisimmän teorian mukaan saaren polynesialainen väestö kaiversi patsaat vähintään 500 vuotta sitten. Vanhimmat, 800-luvulta peräisin olevat patsaat, ovat pienimpiä ja noin kolme metriä korkeita. Tätä vähän nuoremmat patsaat kurottavat jopa viiden metrin korkeuteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Moait ovat yhä suurelta osin arvoitus, mutta erään teorian mukaan patsaat on rakennettu merkkihenkilöiden kunniaksi. Moaiden kokoon on vaikuttanut henkilön asema ja kilpailuhenkisyys, sillä tottahan jokainen halusi patsaastaan naapuria suuremman. 1200-luvulla patsaiden päähän istutetut punaiset päähineet tekivät niistä entistä korkeampia ja vaikuttavampia. Saaren suurin Moai on noin 10 metriä korkea.

Patsaiden lisäksi Pääsiäissaarelta löytyy myös muun muassa upeita kraatterijärviä, hienoja hiekkarantoja, luolia, raunioita sekä huikaisevan kauniita maisemia. Saarella vallitsee omalaatuinen rauha, joka valloittaa kaikki sinne matkaavat. Rauhaa rakastavalle opastettu kävelykierros saaren luonnonsuojelualueella on upea kokemus, puhumattakaan alueen kuuluisista kivipatsaista. Aktiiviset lomailijat voivat harrastaa vaellusratsastusta, surffausta ja syvänmerenkalastusta, puhumattakaan sukeltamisesta. Ihanimmat rannat ja kristallinkirkkaat vedet löytyvät Ahu Ngau Ngausta ja Anakenasta.

Matkamuistojen lisäksi Pääsiäissaarella ei juuri ole mitään ostettavaa, joten matkalaukkuun ei tarvitse varata juurikaan tyhjää tilaa.

Pääsiäissaari on ympärivuotinen kohde

Pääsiäissaaren ilmasto on läpi vuoden lämmin, joten se sopii matkakohteeksi ympäri vuoden. Sateita tulee tasaisesti kaikkina vuodenaikoina ja tuuli voi olla välillä kovaa.

Pääsiäissaari on erittäin kallis matkakohde. Lentojen hinnat ovat yleensä korkeat ja ruoka saarella on noin kolme kertaa kalliimpaa kuin Chilessä mantereen puolella. Saarelle kannattaakin tuoda omat ruuat mantereelta, sillä kalliiden hintojen lisäksi valikoima kaupoissa on vaatimaton ja ravintolaruoan taso melko vaatimaton.

Englannin kielellä pärjää Pääsiäissaarella yleisesti ottaen hyvin, mutta espanjan taidosta on apua.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN PÄÄSIÄISSAARELLA

ShutterstockPääsiäissaari, Chile
Pääsiäissaaren trooppinen ilmasto houkuttaa matkailijoita kiehtovan eksotiikan lisäksi.

Lentäen Chilen Santiagoon

Pääsiäissaarelle pääsee lentämällä Santiagoon ja jatkamalla sieltä perille. Saarelle on lentoja myös Tahitilta. Lentojen hinnat ovat noin kahdesta tuhannesta eurosta ylöspäin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Halvimmalla pääsee hankkimalla niin sanotun RTW-lipun, eli maailmanympärilipun, johon Pääsiäissaari kuuluu. Pääsiäissaaren lentokenttä on Hanga Roassa vain noin kilometrin päässä keskustasta.

Keskitasoista majoitusta

Pääsiäissaarelta löytyy saaren kokoon nähden runsaasti majoitusvaihtoehtoja, mutta taso on yleensä vain keskitasoa tai sen alle. Hyvätasoisia hotelleja on vain pari.

Suurin osa majoituksesta on pienissä hostelleissa ja perheiden ylläpitämissä B&B-paikoissa. Vaikka hintataso saarella muuten on korkea, majoitusta on mahdollista löytää kohtuullisen edullisestikin.

Vuokraa auto tai polkupyörä

Pääsiäissaarella ei ole lainkaan julkista liikennettä, joten saaren kiertämiseksi on vuokrattava auto, skootteri tai polkupyörä. Taksilla liikkuminen on myös mahdollista, mutta erittäin kallista. Nähtävyyksiä voi kiertää myös opastetuilla kierroksilla.

Päätie saarella on hyväkuntoinen asfalttitie, mutta muut tiet ovat kivisiä ja pölyisiä hiekkateitä, mikä vaati pyöräilijältä hieman kuntoa ja hyvän maastopyörän.

Skootterilla hiekkateiden kiertäminen voi olla hankalaa ja autollakin osa teistä on vaikeasti ajettavia. Hanga Roassa liikkumiseen riittävät omat jalat tai polkupyörä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

PÄÄSIÄISSAAREN NÄHTÄVYYDET

ShutterstockPääsiäissaari, Chile
Komeat patsaat ovat Pääsiäissaaren ykköskohde.

Kuuluisat Moai-patsaat

Moai-patsaiden takia useimmat tulevat Pääsiäissaarelle ja niiden suhteen ei varmasti joudu pettymään. Patsaita löytyy ympäri saarta, pääasiassa meren rannoilta.

Osa patsaista on entisöity alkuperäiseen kuntoonsa, mutta iso osa makaa maassa kaadettuina. Patsaiden koko vaihtelee parista metristä 12 metriin. Hienoimmat patsaat löytyvät saaren länsiosasta Tongarikista ja Rano Rarakun kraatterin luota.

Rano Rarakun kraatteri

Rano Rarakun kraatteri sijaitsee Tongarikin lähelle saaren länsiosassa. Kraatteri on aikoinaan toiminut Moai-patsaiden syntymäpaikkana, sillä täällä ne on hakattu esiin kraatterin seinämästä ja kuljetettu myöhemmin lopullisille paikoilleen.

Rano Rarakussa on edelleen satoja patsaita, joista suurin osa on vielä keskeneräisiä.

Aluetta voi kiertää merkittyjä polkuja pitkin ja samalla voi kiivetä katsomaan ylhäällä kraatterissa olevaa järveä. Rano Rarakuun päästäkseen on maksettava kansallispuistomaksu, joka sisältää myös Rano Kaun kraatterin. Lippu kannattaa hankkia jo lentokentältä, sillä se tulee näin halvemmaksi kuin paikan päältä ostettuna.

Orongo ja Rano Kaun kraatteri

Orongon kylä on ollut aikoinaan tärkeä ja pyhä rituaalipaikka. Alueelta löytyy edelleen kylän rauniot ja upea Rano Kau -kraatterissa sijaitseva järvi, jonka reunoilla kasvaa monia ruokakasveja, muun muassa kahvia ja viiniköynnöksiä.

Rano Kau sijaitsee aivan Hanga Roan vieressä ja sinne kulkee viehättävä kävelyreitti läpi metsän ja niittyjen. Paikalle pääsee myös autolla, jos ei jaksa kiivetä rinnettä ylös.

Lisätietoa:

Pääsiäissaari Chilen virallisilla matkailusivuilla

Teksti: Suvi Huttunen ja Jenna Lehkonen
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää