Kuva:
Matkakertomus Vietnamista

Hellapoliisi Vietnamissa

Kun muut Aasian maat alkavat olla jo tuttuja, mielenkiintoinen Vietnam vetää turisteja puoleensa. Lue Hellapoliisi-ruokasivuston ylläpitäjän Kati Jaakosen matkakertomus ja kokeile Vietnamin kansallisruokaa.

Miljoonakaupunkeja ja ihmisvilinää

Vajaa kymmenen vuotta sitten Vietnamissa matkaillessani tunsin itseni kuninkaalliseksi. Kolmen viikon reissussa vastaan tuli kourallinen turisteja. Vaaleita hiuksiani ja sinisiä silmiä keräännyttiin ihmettelemään kaduilla.

Tuntui uskomattomalta liikkua miljoonakaupungissa kuin vieras toiselta planeetalta. Ihmeteltävää oli todella paljon. Tekniikka oli hienompaa kuin Suomessa, mutta kaduilla liikkui kerjäläisiä käsi ojossa.
84 miljoonan asukkaan Vietnam on pinta-alaltaan suunnilleen Suomen kokoinen, ja väestöstä suurin osa asuu maaseudulla.

Kaupunkien ihmisvilinä ja kaoottiselta näyttävä liikenne herätti niin hilpeyttä kuin kauhunhetkiä, mutta koskaan en osannut pelätä paikallisten kyydissä. Ratin takana tuskin yksikään länsimaalainen selviää, mutta mopon kanssa voi jo matkaa tehdäkin.

Vietnamin monimuotoiset kohteet

Pohjoinen ja etelä eroavat toisistaan kuin yö ja päivä monessakin suhteessa. Etelä-Vietnamin elämä on rennompaa ja länsimaisempaa kuin pohjoisessa. Keski-Vietnamin alapuolella sijaitsevat suositut rantakohteet Phan Thiet ja Nha Trang. Englannin kieli on koko maassa heikkoa ja se vaatii turistilta usein pitää pinnaa, siksi matkalle kannattaa lähteä avoimin mielin ja kärsivällisyyttä mukana.

Mielenkiintoinen kohde on Pohjois-Vietnamin Hanoi, jossa pääsee aistimaan menneen ajan henkeä. Hanoissa sijaitsevassa mausoleumissa lepää balsamoituna vartijoiden ympäröimänä lasiarkussa Vietnamin vallakumouksen johtohahmo: Ho Chi Minh, Pohjois-Vietnamin presidentti vuosilta 1954-1969.

Pohjoisen Unesco-kohde Ha Long Bay hurmaa uskomattomalla kauneudellaan. Ha Long Baysta voi vuokrata edullisesti veneen miehistöineen koko päiväksi. Miehistö valmistaa matkan aikana ruokaa tuoreista merenelävistä. Merellä voi seilata tuntikausia näkemättä muuta kuin pieniä merestä nousevia ”vuoria”, joiden yllä kaartelee kotkia. Välillä voi pysähtyä tutkimaan tippukiviluolia ja ihmetellä vedessä uivia värikkäitä rapuja ja valtavia meduusoja.

Hotellien taso Vietnamissa vaihtelee. Halvimmissa majapaikoissa voi seurustella huoneissa asuvien gekkojen ja torakoiden kanssa, jälkimmäiset tosin viihtyvät paremmissakin hotelleissa.

Paikallisia herkkuja tuoreista raaka-aineista

Ruoka on vietnamilaisille pyhä asia. Sitä on aina tarjolla ja sen valmistamiseen käytetään aikaa.
Ruoan herkullisuus perustuu tuoreisiin raaka-aineisiin ja useisiin herkullisiin dippikastikkeisiin, joihin ruoka-aineksia dippaillaan. Yrttejä syödään valtavia määriä: kulhot rönsyilevät korianteria, minttua ja basilikaa.

Ystävälliset paikalliset Vietnamissa

Ravintoloissa totuttelemista vaatii tähteiden tiputtaminen lattialle. Pöydällä pidetään vain ruokaa ja roskat heitetään lattialle, josta tarjoilijat ne keräävät pois.

Kalakastike nuoc mam on tyypillinen mauste, jota käytetään lähes kaikessa ruoanvalmistuksessa. Neljänkymmenen asteen helteessä sen haju on suorastaan tyrmäävä, mutta maku on loistava!

Vietnamin keittiö on eksoottinen

Vietnamissa ruokalistat voivat olla hyvinkin eksoottisia, mutta läheskään kaikkea listalla olevaa ei oikeasti ole edes tarjolla. Vietnamissa on kuitenkin paljon ravintoloita, joissa myydään käärmeitä rantakäärmeistä myrkkykäärmeisiin, ja joista valmistetaan asiakkaille ruokaa.

Itse maistoin käärmepyöryköitä ja käärmemuhennosta ja joimme alkusnapseiksi käärmeestä valutetun veren sekoitettuna kirkkaaseen viinaan. Länsimaisia ihmisiä inhottaa ajatus koiranlihan syönnistä, mutta myös se on paikallisille ihan tavallista.

Toreilla myydään siipikarjaa elävänä, ja linnut matkaavat kaakattaen perheiden ruokapöytiin. Myös hedelmäkauppiaat myyvät uskomattoman kauniisti aseteltuja hedelmiä sateenkaaren kaikissa väreissä. Hygieniataso Vietnamissa on täysin toista kuin mihin olemme tottuneet, joten pientä varovaisuutta ja maitohappobakteereja kannattaa olla matkassa mukana.

Päivisin kadut täyttyvät elämästä, pyykkiä pestään ja ruokaa laitetaan kaduilla, vaatteet roikkuvat kuivumassa kerrostalojen väleihin viritetyissä naruissa.

Resepti vietnamilaiseen Pho-kansallisruokaan

Vietnamin kansallisruoka on nimeltään Pho, ja sitä myydään ja syödään Vietnamissa kaikkialla.

Keiton voi valmistaa niin kanasta kuin naudanlihasta, jolloin liemeen saa hienostuneen maun häränhännistä. Annos kootaan aina jokaiselle ruokailijalle erikseen. Kulhon pohjalle nostetaan riisijauhoista valmistettua kypsää pastaa, pinnalle laitetaan suikaloitua lihaa tai kanaa, sekä ripotellaan reilusti tuoretta korianteria.

Viimeisimmäksi päälle kaadetaan kuuma liemi, jossa maistuu tähtianis, muskottipähkinä ja inkivääri. Jokainen ruokailija maustaa oman annoksensa vielä makunsa mukaan kalakastikkeella ja vahvalla chilikastikkeella.

Suomessa tuoreita yrttejä ja muita raaka-aineita voi hankkia etnisistä kaupoista.

Naudanliha Pho

  • 4 kpl häränhäntiä
  • puolikas sipuli viipaloituna (tulee liemeen)+ muutama siivu tuoretta inkivääriä
  • 2,5 l vettä
  • 1 kanelitanko
  • 1 muskottipähkinä
  • 1-2 tähtianista
  • 2 rkl kalakastiketta
  • 400 g riisipastaa
  • korianteria, sipuliviipaleita
  • 400 g naudan paahto-/sisäpaistia tai ulkofilettä
  • 4 cm:n pätkä tuoretta inkivääriä hienonnettuna

Lisäksi voit tarjota halutessasi kevätsipulia, munginituja, kalakastiketta, chilikastiketta ja sitruunaa.

Laita riisipasta väljään veteen pehmenemään (esim. leivontakulhoon). Huuhtele häränhännät ja laita ne kattilaan, jossa on vettä. Keitä, kunnes muodostuu verivaahtoa. Kuori vaahto pois, lisää kanelitanko, tähtianikset ja muskottipähkinä. Laita kuuman keittolevyn päälle palanen alumiinifoliota, jonka päälle asetat muutaman sipuli- ja inkivääriviipaleen. Paahda niitä muutama minuutti ja laita ne kattilaan. Keitä kannen alla muutama tunti, kunnes liemi on maukas ja hännät ovat mureita. Lisää tarpeenvaatiessa vettä.

Mausta liemi nuoc mam -kalakastikkeella, tarkista maku. Jos liemi ei ole mielestäsi tarpeeksi maistuva, voit lisätä joko kalakastiketta, suolaa, liemikuution tai makua fondista.

Leikkaa liha poikkisyin ohuiksi suikaleiksi, lisää joukkoon inkiväärisilppu. Leikkaa sipuli ohuiksi viipaleiksi, voit lisätä chilikastikkeen sipulien joukkoon, tai tarjota sen erikseen. Hienonna korianteri (ja kevätsipuli).

Kuumenna keittoliemi kiehuvaksi, laita metalliseen kauhaan muutamia lihasuikaleita kerralla ja pidä kauhaa kiehuvassa nesteessä. Kaada riisipastan liotusvesi pois ja kaada päälle keitettyä vettä hetkeksi, jotta pasta kypsyy. Siivilöi vesi pois. Laita annoskulhon pohjalle ensin riisipastaa, päälle lihaviipaleet, sipulia, korianteria ja nestettä sen verran, että ainekset peittyvät. Jokainen voi halutessaan maustaa annostaan vielä sitruunasta puristetulla mehulla, kalakastikkeella ja chilikastikkeella.

Ruoka syödään puikoilla ja lusikalla.

An com – syömään!

Lisää reseptejä osoitteessa www.hellapoliisi.fi.

Kuvat: Flickr / archer10 (Dennis) ja Flickr / williamcho

Päivitetty: 4.7.2012

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (8 votes, average: 4,25 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

4 kommenttia

Kiitos korjauksesta!
Matkastani on aikaa, kuten jutussa mainitsin. Oma reissuni oli siitä mielenkiintoinen, että sain olla nuo viikot reissussa paikallisten kanssa ja kurkistaa paikallisten elämään, mikä on mielestäni matkojen parasta antia. Nyt kun mukana on useita lapsia, matkakohteet valitaan toisin.

Kiitos Rampe huomiosta. Korjasin virheen juttuun. Ho Chi Minh ei tosiaan lepää Ho Chi Minh Cityssä. Tätä on vaikea itsekin aina muistaa…

Onkohan kirjoittaja vieraillut lainkaan Vietnamissa, ainakin kirjoitukseen on mahtunut yksi major -virhe, ettäkö Setä Ho olisi Ho Chi Minh -cityssä (eli Saigonissa). Ei ole, ei ! Setä lepää balsamoituna mausoleumissaan Hanoissa. Jono mausoleumiin sen aukioloaikoina on järisyttävä, itse käynti mausoleumissa sotilaiden/ vartijoiden syynätessä/ ohjatessa vierailijoita on selkäpiitä värisyttävä (en suosittele).

Ruoka on erittäin keskeinen osa Vietnamissa matkustamista, iltaa istuessa tai vieraillessa paikallisten luona. Riisi on aterian perusta (”an com” tarkoittaa paitsi riisin syömistä, niin syömään kutsumista), jokaisella aterialla on tämän lisäksi yleensä keitto (pohjoisessa hapankeitto, etelässä myös muita keittoja, korvaa usein myös juomat), sitten pöydästä löytyy aina joko kalaa tai lihaa tai äyriäisiä eri höysteillä ja yrttivalikoima, myös vihanneksia tarjotaan usein kevyesti keitettynä (pavut, kaalit tms.), joita dipataan kalakastikkeeseen (nuoc mam, laimennettu vedellä, sokeria, sitruunaa, valkosipulia, chiliä = yleensä tämän on tarkoitus olla myös tulista). Aterioiden lisäksi Vietnamissa on paljon spesialiteetteja, jotka liittyvät juhliin, vuodenaikaan tms. ”pikkusuolaisista” makeisiin jne.