Hyppää sisältöön

Suomalaisten rakastamalla kinkku-ananaspizzalla ei ole mitään tekemistä Italian kanssa – vain harva tietää, missä se keksittiin

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 15.10.2019
Suomalaiset tietävät, että ananas kuuluu pizzaan. Mutta missä sitä keksittiin käyttää ensimmäisenä?

Kuka keksi ananaspizzan?

Maailmalla ananaksen lisääminen pizzaan jakaa mielipiteitä ja jopa kuohuttaa tunteita. Suomessa asiasta ei tarvitse kovin paljon väitellä: ananas on vuodesta toiseen yksi kotimaan suosituimpia pizzatäytteitä.

Usein ananas valitaan täytteeksi yhdessä kinkun kanssa. Klassisen yhdistelmän yleisin nimi maailmalla on Hawaii tai Hawaiian. Suomessa kenties vieläkin suositumpi versio on Americano (tai Americana), jossa on kinkun ja ananaksen lisäksi myös sinihomejuustoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kinkku-ananaspizzaa on valmistettu jo 60-luvulta saakka, eikä yhdistelmää suinkaan keksitty Suomessa. Nimestä huolimatta kunnia keksinnöstä ei mene myöskään Havaijille. Ensimmäinen ananaspizza tehtiin tiettävästi Kanadassa.

Kreikkalainen Sam Panopoulos muutti siirtolaisena Kanadaan vuonna 1954. Saman matkan aikana Panopoulos pysähtyi pizzan kotikaupungissa Napolissa, jossa tämä maistoi paikallista herkkua ensimmäistä kertaa.

Kanadassa Panopoulous päätyi avaamaan ravintolan lähellä Yhdysvaltojen rajaa sijaitsevaan Chathamin kaupunkiin. Lopulta ruokalistalle ilmestyi myös pizza, joka ei vielä tuohon aikaan ollut yleistä ruokaa Kanadassa. Rajan takana Detroitissa se nautti kuitenkin jo suurta suosiota.

Aluksi kanadalaiset söivät pizzan täytteenä ainoastaan pepperonia, pekonia ja herkkusieniä. Eräänä päivänä Panopoulos innostui kuitenkin kokeilemaan jotain aivan uutta: makeaa säilykeananasta suolaisessa pizzassa.

Ensin ananaspizzaa pidettiin kummajaisena, sillä tuohon aikaan ei oltu totuttu yhdistelemään makeita ja suolaisia makuja. Hiljalleen tuotteesta kuitenkin tuli hitti, joka levisi lopulta maailmalle. Suomen lisäksi ananaspizzaa rakastetaan muun muassa Yhdysvalloissa ja Australiassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Entä mistä pizzan kansainvälinen nimi tulee? Panopaulos lainasi nimen suoraan säilykepurkista, josta hän nappasi ananaspalat pizzaan. Tietämättään klassikon luonut Panopoulos menehtyi vuonna 2017.

Ananas pizzatäytteenä ei ole noussut suosioon kaikkialla. Esimerkiksi Italiassa on turha etsiä perinteisten ravintoloiden listalta Hawaii-pizzaa.

Hawaii-pizza ei ole ainoa suosittu herkku, joka keksittiin jossain aivan muualla kuin mihin sen nimi viittaa. Joko tunnet Irish Coffeen tarinan?

Lue myös: Arvaatko, mikä on maailman vanhin cocktail? Sinäkin saatat yhä tilata sen baarissa

Lähde: Business Insider, Food Network Canada
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä tarkoittaa mannermainen aamiainen?

Selitys yleiselle hotellitermille: mitä mannermainen aamiainen tarkoittaa?

Linnanmäen Swingi

Linnanmäen kausi käynnistyi – tältä näyttää 40 metrin korkeuteen heilahtava uutuuslaite Swingi

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Ravintola Blanko

Turun parhaat ravintolat – 27 paikkaa, joita kannattaa kokeilla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja