Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Arvaatko, mikä on maailman vanhin cocktail? Sinäkin saatat yhä tilata sen baarissa

Shutterstock artikkelin kuva
Ruoka ja juomat
Maailman ensimmäisestä cocktailista on kaksi teoriaa.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 18.04.2019
facebook   whatsapp

Missä cocktailit keksittiin?

Monille cocktailit kuuluvat juhlahetkiin ja lomiin. Mutta tiesitkö, mistä tapa cocktailien nauttimisesta on saanut alkunsa?

Maailman vanhinta cocktailia jahdatessa vastaan tulee kaksi nimeä, joiden jäljet johtavat Yhdysvaltojen eteläisiin osavaltioihin. Kaikkien aikojen ensimmäiseksi cocktailiksi ovat tunnustautuneet sekä suomalaisille hieman vieraampi Sazerac että drinkkimaailman klassikko Old Fashioned.

Amerikkalainen juomayhtiö Sazerac kertoo verkkosivuillaan “maailman ensimmäisen cocktailin” syntyneen New Orleansissa vuonna 1838. Drinkin kehitteli paikallinen apteekkari Antoine Amedie Peychaud, jolla oli tapana tarjota ystävilleen brandysta ja itse valmistamastaan katkerosta sekoitettuja juomia.

Myöhemmin reseptiä muokattiin siten, että brandy vaihtui ruisviskiksi ja joukkoon lisättiin ripaus absinttia tai anislikööriä. Peychaudin bitter eli katkero kuuluu edelleen monien baarien kalustoon. Suomessa se ei kuulu Alkon valikoimaan.

Sazerac selittää myös miten cocktail-sana otettiin käyttöön. Legendan mukaan drinkkien sekoittamisessa käytettiin annosmittana munakuppia, josta kutsuttiin ranskalaisittain nimellä coquetier. Tämä vääntyi puhekielessä muotoon cocktail.

Old Fashioned on yksinkertainen klassikko

Perinteisten baarien listalta löytyy lähes aina Old Fashioned, ja jokainen asiantunteva baarimikko osaa sellaisen tehdä pyynnöstä. Kyseessä on yksinkertainen viskistä tai bourbonista, sokerista ja angosturasta sekoitettu juoma, joka tarjoillaan jäiden kera.

Tarinan mukaan ohjeen keksi baarimikko nimeltä James E. Pepper Kentuckyn osavaltiossa sijaitsevassa Louisvillessä vuonna 1880. Pepper työskenteli Pendennis Club -nimisen yksityisklubin baarissa, jossa sekoitettiin ensimmäinen Old Fashioned. On kuitenkin mahdollista, että juoma on tunnettu jo paljon aiemmin 1800-luvulla.

Myöhemmin Pepper siirtyi työskentelemään New Yorkin legendaariseen Waldorf Astoria -hotelliin, jonne vei Old Fashionedin reseptin mukaan. Ajan myötä syntyi klassikko, jota tarjoillaan ympäri maailmaa vielä tänäkin päivänä.

ShutterstockOld Fashioned on yksi maailman vanhimmista cocktaileista
Old Fashioned -resepti vietiin Kentuckysta New Yorkiin. Nyt se tunnetaan ympäri maailmaa.

Old Fashioned sopii hyvin kaikille, jotka eivät innostu makeista sateenvarjodrinkeistä. Monet pitävät sitä kuitenkin liian voimakkaana. Nimensä mukaisesti vanhanaikainen juoma mainittiin usein myös 60-luvun New Yorkiin sijoittuvassa tv-sarjassa Mad Men.

Katso alta molempien cocktailien reseptit!

Old Fashioned

4 cl viskiä tai bourbonia
2 ripausta angostuuraa
1 sokeripala
tilkka vettä tai soodavettä

Valitse viskilasi tai old fashioned -lasi. Kostuta sokeripala angostuuralla ja murskaa se lasin pohjalle. Kaada joukkoon pieni teelusikallinen vettä tai soodavettä sekä pari ripausta angostuuraa. Sekoita kunnes sokeri on sulanut. Lisää bourbon ja täytä lasi jääpaloilla. Viimeistele cocktail-kirsikalla ja appelsiiniviipaleilla.

Sazerac

3,5 cl ruisviskiä
0,5 cl anislikööriä
3 ripausta angostuuraa (Peychaud)
1 sokeripala

Tarvitset kaksi old fashioned -lasia. Täytä toinen jääpaloilla ja lisää toisen pohjalle angostuuralla kostutettu sokeripala. Murskaa sokeri ja lisää joukkoon ruisviski. Tyhjennä toisesta lasit jääpalat ja huljauta lasi anisliköörillä niin, että sitä jää lasin pintoihin. Kaada ylimääräinen likööri pois. Kaada toisen lasin ruisviskisekoitus anisviinalla kevyesti valeltuun lasiin. Lisää joukkoon sitruunankuorta.

Lue myös: Maailman kuuluisin cocktail syntyi tässä hotellissa – tuttu myös monelle matkailijalle

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.