Hyppää sisältöön

Eilat on Israelin paras rantakohde

Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.03.2020
Eilatissa yhdistyvät mielenkiintoinen israelilainen kulttuuri, lämmin ilmasto, kauniit rantamaisemat sekä herkullinen ruoka.

Aurinkoa melkein joka päivä

Punaisenmeren rannalla sijaitsevassa Eilatissa nautitaan auringosta 360 päivää vuodessa. Auringonpalvonnan lisäksi aavikon ja meren välissä sijaitseva lomakohde sopii vesiharrastuksiin ja lintubongaukseen, eikä muun Israelin ja naapurimaiden historiallisille nähtävyyksillekään ole pitkä matka.

Punaisenmeren poukaman lähes aurinkovarma Eilat on suosittu lomakohde, jossa jo kuningas Salomon lepuutti hermojaan noin kolme tuhatta vuotta sitten. Nykyisen lomakeskuksen historia ulottuu kuitenkin vain 1970-luvulle, jolloin kasvaneet turistivirrat kiihdyttivät hotellien ja muiden lomalaisten kaipaamien palveluiden perustamista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nykyään Eilat on vesipetojen moderni kohde. Upeita koralleja pääsee ihailemaan sukeltaen, snorklaten tai lasipohjaisella veneellä. Iltaisin kaupungin rantabulevardi täyttyy kansainvälisistä kuhinasta, ja etenkin viikonloppuisin myös paikalliset laskeutuvat Yläkaupungista ja osallistuvat ilonpitoon.

Eilatin tärkein nähtävyys rantojen lisäksi on vuoristo ja vedenalainen observatorio.

Israelin matkailuEilat, Israel
Eilatin-loman aikana voi heittäytyä hurjien vesiaktiviteettien vietäväksi.

Matkusta keväällä tai syksyllä

Eilatissa on lämmintä vuoden ympäri, mutta parhaimmillaan sää on keväällä ja syksyllä. Kesäisin keskilämpötila kohoaa 30 asteeseen, mikä on liian kuuma useimmille matkailijoille. Kylmintä on talvella, sillä joulu–tammikuussa keskilämpötila laskee 15 asteeseen.

Sadepäiviä auringonpalvojan unelmakohteessa on alle 10 vuodessa, mutta merituuli viilentää varsinkin talvisin. Meren rannalla päivät ovat aurinkoisia, illat pimeitä ja viileämpiä. Meriveden lämpötila nousee loppuvuodesta 25 asteeseen.

Ota kaikki irti aktiviteettitarjonnasta

Eilatiin matkustetaan ensisijaisesti rantalomalle, ruokamatkalle sekä kulttuurilomalle Raamatun maisemiin. Hyvät rannat ja kirkkaat vedet luovat hyvän pohjan vesiaktiviteeteille, ja rantaloman aikana Eilatissa voikin kokeilla esimerkiksi sukeltamista tai surffausta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Eilatin hintataso on monilta osin Suomen tasoa. Suomeen verrattuna edullisempia ovat kuitenkin bussit ja taksit. Paikalliset tuotteet, kuten israelilaiset käsityöt ja Kuolleenmeren kosmetiikka, ovat edullisia matkamuistoja. Eilat on arvonlisäverovapaata aluetta.

Tutustu kulttuurisidonnaisiin sääntöihin

Israelissa matkailevaa koskevat muutamat kulttuurisidonnaiset säännöt, joihin kannattaa perehtyä ennen matkaa. Esimerkiksi perjantaisin juutalaiset viettävät sapattia, jolloin useimmat kohteet pysähtyvät: silloin ei ole soveliasta tehdä töitä, käyttää sähkölaitteita tai harrastaa liikuntaa. Myös osa ravintoloista on suljettu myös lomakohteissa, minkä lisäksi kaupat ovat kiinni eikä julkinen liikenne kulje normaalisti.

Maassa on myös suomalaisittain erikoinen kosher-sääntö, jonka vuoksi maito- ja lihatuotteita ei ole soveliasta nauttia samalla aterialla. Kosher-ruoat eivät myöskään sisällä äyriäisiä tai porsasta, eikä niitä juuri tarjoilla Israelissa.

Maan epävakaasta tilanteesta huolimatta etelä-Israelin Eilat on turvallinen matkustuskohde, eikä kadulla partioivia aseellisia sotilaita ole syytä pelästyä. Muualla Israelissa tilanne on arempi, mutta matkailijaa kiinnostavat kohteet ovat suhteellisen rauhallisia, joten niissä vierailua kannata jättää välistä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN EILATISSA

Flickr / XiquinhosilvaEilat, Israel
Eilatissa voi majoittua tasokkaissa hotelleissa.

Suorilla lennoilla Eilatiin

Eilat on monien matkatoimistojen lomakohde, joten sinne on helppo matkustaa valmismatkalla.

Kohteeseen pääsee myös kätevästi suorilla lennoilla, sillä Finnair liikennöi Helsingistä Eilatiin talvikaudella marraskuusta maaliskuuhun. Lentoaika suoralla lennolla on noin viisi tuntia, ja halvimmillaan lennot maksavat noin 200 euroa.

Majoitusta moneen makuun

Eilatin suosio matkakohteena on nostanut myös kaupungin majoitusvalikoimaa, ja eurooppalaistyylisen matkakohteen hotellit vastaavat eurooppalaisia standardeja. Hotelleissa tarjotaan yleensä juutalaiseen tapaan kosher-aamiainen, joten perinteistä pekonia ei eilatilaisilta hotelliaamiaisilta löydy.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hygieniataso Eilatissa on hyvä ja ihmiset palvelualttiita, joten majoittuminen kohteessa sujuu mukavasti.

Perinteisten hotellien lisäksi Eilatissa voi majoittua myös edullisesti hostellissa ja kokeilla niin majataloja kuin paikallista kotimajoitusta. Majapaikkoja on tarjolla varsin mukavasti.

Liikkuminen Eilatissa

Eilat jakautuu muutamaan erilliseen kaupunginosaan, joista Yläkaupunkia asuttavat paikalliset. Hotellialueita on kaksi, joista toinen sijaitsee keskustan rantojen tuntumassa, toinen noin kymmenen kilometrin päässä kuuluisilla korallirannoilla.

Taksit ovat Eilatissa kohtuuhintaisia. Kuskien tulisi laskuttaa mittarin mukaan, mutta jollei mittaria autosta löydy, kannattaa kyydin hinta sopia etukäteen. Kaupungissa kulkee myös busseja, joilla pääsee esimerkiksi korallirannoille tai Jordanian rajalle. Auton vuokraaminen on helpohkoa, mutta hintataso vastaa Suomen hintoja.

EILATIN NÄHTÄVYYDET

Flickr / Vera IzrailitEilat, Israel
Eilatin rannat tarjoavat monia vesiaktiviteetteja lomailijoille.

Vedessä ja vuorilla

Kirkkaan meren ansiosta harrastukset ovat Eilatiin matkaavien ehdottomia ykkösaktiviteetteja. Värikkäät korallit ja hassunnäköiset kalat tarjoavat viihdykettä sekä aloittelijoille että kokeneemmille sukeltajille. Vähemmän vesipedot voivat ihailla pinnanalaisia maisemia lasipohjaveneen kyydissä. Pinnan päällä lomailijoita kuljettavat myös polkuveneet, kajakit, surffilaudat ja risteilylaivat. Vedenalainen observatorio lukeutuu Eilatin ykkösnähtävyyksiin.

Vastapainona vesitoiminnalle kannattaa tutustua Eilatin karun kauniiseen ympäristöön. Merkityt patikkapolut johdattavat rinteille raamatullisiin maisemiin. Punahiekkaisilta vuorilta näkee vain muutaman kilometrin päässä sijaitsevaan naapurivaltio Jordaniaan, hyvällä säällä myös lännessä aukeavaan Egyptiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vesi- ja maa-aktiviteetteja täydentää kolmantena elementtinä ilma. Eilat on nimittäin oiva paikka lintubongailuun etenkin syksyisin ja keväisin, jolloin muuttolinnut ylittävät alueen.

Retket tekevät lomasta mielenkiintoisen

Eilatissa voi helposti viettää koko viikon, mutta monipuolisuutta kaipaavien kannattaa ehdottomasti vierailla joissakin Israelin ja naapurimaiden lukuisista kohteista. Suosituimmat retket vievät kristityille pyhään Jerusalemiin ja ainutlaatuiselle Kuolleellemerelle.

Eilatin sijainti välittömästi Jordanian ja Egyptin rajojen tuntumassa mahdollistaa käynnin myös naapurimaiden historiallisissa nähtävyyksissä. Jordanian kalliokaupunki Petra on Eilatista vain muutaman tunnin ajomatkan päässä. Rajamuodollisuuksiin kannattaa varata kertaviisumin hinnan lisäksi aikaa ja kärsivällisyyttä, sillä turvallisuus otetaan alueella vakavasti.

EILATIN PARHAAT

Israelin matkailuEilat, Israel
Lähistöllä sijaitseva vuoristo monipuolistaa Eilatin aktiviteettimahdollisuuksia ja tarjoaa mainion päiväretkikohteen.

Parhaat aktiviteetit

  1. Sukeltaminen
  2. Patikointi
  3. Pyöräily
  4. Snorklaaminen
  5. Vesihiihto

Parhaat retkikohteet

  1. Timnan kansallispuisto
  2. Hai Bar Yotveta
  3. Petra

Lisätietoa

Israelin matkailutoimiston Eilat-vinkit

Teksti: Laura Uotila ja Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto, Flickr / Vera Izrailit, Xiquinhosilva ja Israelin matkailu

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vaellusloma Israelissa

Ota kaikki irti Israelin maisemista: vinkit vaellus- ja pyöräilylomalle

Tel Aviv, Israel

Onnistunut loma Tel Avivissa: parhaat rannat, kaupunginosat ja ravintolat

Israel

Israel on pieni maa, joka tarjoaa suuria kokemuksia

Tel Aviv, Israel

Viisi vinkkiä Tel Aviviin – koe nämä lomallasi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja