Hyppää sisältöön

Miksi niin moni kohde perii nykyään turistiveroa? Älä anna lisäkulujen yllättää – näissä paikoissa maksat eniten

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 12.11.2019
Turistiveroon törmää nykyään lähes ympäri maailmaa. Mutta miksi?

Turistiverosta on tullut uusi normaali

Majoitukseen liittyvät odottamattomat lisämaksut ovat vastenmielisiä kenelle tahansa matkailijalle. Tänä päivänä hotellien perimästä turistiverosta on kuitenkin tullut arkipäivää. Vain summat vaihtelevat, ja matkailijan on muistettava lukea pieninkin printti majoitusta varatessaan.

Nopeimmin turistivero on levinnyt kohteisiin, joissa matkailijoita on jo liiaksi asti. Amsterdamin, Venetsian ja Dubrovnikin kaltaisilla kaupungeilla on varaa veloittaa ylimääräistä, sillä tulijoita riittää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Halvat lennot, kasvava keskiluokka ja sosiaalinen media ovat muutamia syitä tiettyjä kohteita vaivaavaan yliturismiin. On tosin epätodennäköistä, että esimerkiksi Kroatian reilun euron suuruinen yökohtainen majoitusvero vaikuttaisi kenenkään matkasuunnitelmiin.

Matkailijoiden määrän karsimisen sijaan kohteet hyötyvät turistiverosta eniten tuloina, jotka voidaan käyttää ympäristön suojelemiseen tai infrastruktuurin parantamiseen. Baleaarien saarilla turistiveroa kutsutaankin nimellä ekovero.

Turistien voi olla vaikea nähdä veroa positiivisena asiana. Euroopan matkanjärjestäjien liitto ETOA:n johtaja on kritisoinut käytäntöä ja syyttänyt sitä rahastukseksi verojen kolistessa kohteen kassaan.

Aina turistivero ei ole sidottu majoitukseen. Uusi-Seelanti otti vuonna 2019 käyttöön kaikilta maahan saapuvilta matkailijoilta perittävän noin 20 euron suuruisen veron. Meksikossa Baja California Surin alue on puolestaan alkanut veloittaa lentokentällä noin 17 euron turistiveroa.

Korkeimmat turistiverot

Monissa Euroopan kohteissa on nykyään käytössä turistivero. ETOA:n mukaan erilaisiin turistiveroihin voi törmätä jopa yli 120 kohteessa, kertoo The Telegraph.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kohtuullisena summa on pysynyt esimerkiksi Barcelonassa, jossa jokainen matkailija maksaa edullisimmillaan 75 senttiä ja korkeimmillaan 2,50 euroa yöltä.

ShutterstockTuristivero Barcelonassa
Barcelona on yksi turistiveroa käyttävistä kaupungeista Euroopassa.

Roomassa vero on jo korkeampi. Hotellivieraita veloitetaan 4–7 euroa yöltä majoituksen tasosta riippuen. Pariskunnalta summa voi siis olla jopa 14 euroa yötä kohden tai lähes sata euroa viikolta.

Venetsiassa hotellivierailta peritään yökohtainen majoitusvero, jonka suuruus vaihtelee 2–5 euron välillä. Vuonna 2019 hyväksyttiin myös uusi päiväretkeilijöitä koskeva vero. Pääsymaksu kaupunkiin on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2020.

Liikaturismista kärsiville kaupungeille päiväretket ja risteilyturistit voivat olla ongelma. Nämä ruuhkauttavat kadut ja nähtävyydet usein isoissa laumoissa, mutta eivät juuri tuo rahaa kohteeseen.

Kalleimmaksi verotuksen uskotaan nousevan Amsterdamissa. Vuodesta 2020 saakka paikalliset hotellit alkavat verottaa sekä kolmen euron yökohtaisen maksun että seitsemän prosentin veron majoituksen hinnasta. Lisäksi luksushotelleista peritään korkeampi lisämaksu.

Tiettyihin kansainvälisiin kohteisiin verrattuna Euroopan luvut ovat vielä siedettäviä. Esimerkiksi Bhutan veloittaa kävijöiltä 200–250 dollarin eli noin 180–225 euron päiväkohtaisen turistiveron.

Lue myös: Yllättikö tämä kiusallinen lisämaksu sinutkin? Nostaa edulliselta tuntuvan hotellin hintaa roimasti

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: The Telegraph
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Minne matkustaa toukokuussa?

Minne matkustaa toukokuussa? 10 ideaa, jos lomasi osuu keväälle

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Hotellin lounge

Mitä hotellien lounget oikein ovat? Tällaista on suljettujen ovien takana

Millaista on reissata bussilla Euroopassa? Helppoa ja halpaa – lue 6 faktaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja